Röviden

2007. július 11., szerda, Világfigyelő
Schengen jó a magyaroknak

Szlovákia és Magyarország csatlakozásával a schengeni övezethez Pozsony a gyakorlatban elveszíti magyarok lakta déli területeit — állítja a Respekt cseh liberális hetilap legújabb, e heti számában. Számos dolog arra mutat, hogy Pozsony ezzel a fejlődéssel csendesen többé-kevésbé már előre számolt. Ez például az egyik oka annak, hogy miért kapott elsőbbséget a Pozsony—Kassa autópálya megépítése az értelmetlenül drága északi vonalon, szemben az olcsóbb déli vonallal. A ,,déli területeket" elkerülik a stratégiai fontosságú kőolajvezetékek, gázvezetékek és a vasút is — olvasható a Határ, amely eltűnik című írásban.

Emberjogi eset a Malina-ügy

Az Európai Parlament magyar képviselői soha nem kérdőjelezték meg a szlovák igazságszolgáltatási szervek függetlenségét, a Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig esetére azonban azért hívták fel a figyelmet, mert az olyan emberjogi problémának minősül, ,,amelyre oda kell figyelni, s egy jogállamtól mindenki elvárja, hogy az igazságszolgáltatás felderítse az ügyet, megtalálja az igazságot" — nyilatkozta a pozsonyi Új Szó tegnapi számában Gál Kinga EP-képviselő. A Fidesz EP-képviselője a szocialista Tabajdi Csabával együtt a múlt héten lépett annak érdekében, hogy az európai nőszervezetek, polgári társulások figyeljenek oda Malina Hedvig esetére, akit állítása szerint tavaly augusztusban a szlovákiai Nyitrán azért vertek meg, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség azonban azzal zárta le a panasza ügyében indított nyomozást, hogy a lány csak kitalálta a történetet.

Szavazni kellene Koszovóról

Az Egyesült Államok azt szeretné, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) másfél hét múlva állást foglalna a Szerbiából kiválni akaró, ENSZ-igazgatás alatt álló Koszovó tartomány végső státusáról — közölte az amerikai ENSZ-nagykövet. Zalmay Khalilzad a világszervezet New York-i székhelyén újságíróknak nyilatkozva egyúttal együttműködésre hívta fel a tartomány függetlenségét ellenző Oroszországot. Khalilzad elmondta: nyugati kollégáival azon munkálkodik, hogy ezen a héten olyan határozatot terjeszthessenek elő Koszovó végső államjogi státusának rendezéséről, amelyről a tizenöt tagállamból álló BT-ben a lehető legszélesebb egyetértés alakulhat ki. Egy héttel később pedig dönteni kellene az ügyben — fűzte hozzá. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország korábban olyan határozattervezetet terjesztett a BT elé, amely Martti Ahtisaari ENSZ-különmegbízott javaslata alapján nemzetközileg ellenőrzött függetlenséggel ruházná fel az albán többségű tartományt. A BT-ben vétójoggal rendelkező Oroszország ezt elutasította, s vétóval fenyegetőzött. A nyugati hatalmak ezt követően az orosz ellenkezés leküzdése végett már háromszor módosították a szövegtervezetet, eddig sikertelenül.

Megölték az iszlámábádi Vörös Mecset lázadó hitszónokát

Megölték az iszlámábádi Vörös Mecset lázadó hitszónokát az épületegyüttes ostromában — közölte tegnap délután egy belügyminisztériumi tisztségviselő. A mecsetet megrohamozó pakisztáni hadsereg néhány órával korábban azonosította az iszlamista diákokat vezető Abdul Rasid Gázi molla tartózkodási helyét. ,,A szentély alagsorában van, a vallási iskola déli részén. Négyszer is felszólították, hogy adja meg magát, de nem tette" — mondta egy biztonsági forrás. A belügyminisztérium magas rangú, neve mellőzését kérő tisztségviselője tegnap délután közölte: ,,Megerősítettem, hogy Gázi halott. A harcok utolsó szakaszában végeztek vele." Dzsaved Ikbal Csema belügyi szóvivő később úgy nyilatkozott: a vallási vezető ,,kérte, hogy elhagyhassa a helyiséget. Előjött rejtekhelyéről négy-öt fegyveres társaságában, akik azonban továbbra is lőttek a biztonsági erőkre. A katonák viszonozták a tüzet, és Gázi a tűzpárbajban esett el." Hozzátette, hogy a molla holtteste még a mecsetben van, és fegyveres társait is lelőtték a tűzharcban. Az ostromban kedd délig mintegy ötven iszlamista fegyveres és nyolc katona vesztette életét. A Vörös Mecset 80 százaléka már a biztonsági erők kezébe került.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-07-11: Világfigyelő - x:

Sarkozy az őrületbe kergeti a szocialistákat

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök egymás után ajánlja a jobbnál jobb pozíciókat baloldali politikusoknak, most éppen a népszerű szociáldemokrata Dominique Strauss-Kahnt jelölte a Nemzetközi Valutaalap élére. A szocialisták nem találják a taktika ellenszerét, helyette szokás szerint egymásnak esnek.
2007-07-11: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Hat oklevéllel több (Érettségi, 2007)

Noha majdnem annyi érettségi dolgozat osztályzatát fokozták le, mint ahánynak emelték, hat háromszéki diák számára biztosan volt értelme a fellebbezésnek, ők ugyanis nem egyszerűen nagyobb jegyet, hanem magát a sikeres vizsgát könyvelhetik el a látszólagos kudarc után.