Lehetséges kitörési pontok

2019. március 12., kedd, Gazdakör

Március 4–5. között került sor a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) éves Egyeztető Fórumára. A Szovátán megrendezett esemény során 4-én délután sor került az Egyeztető Fórum Állandó Bizottságának ülésére. A bizottság szakemberei mellett a munkálatokban részt vettek magyarországi meghívottak és a székelyföldi falugazdászok is.

  • Az Állandó Bizottságban a fő agrárágazatok problémáira is megoldásokat kerestek
    Az Állandó Bizottságban a fő agrárágazatok problémáira is megoldásokat kerestek

Az ülésen részletesen megvitatták az SZGE jövőbeli kiemelt feladataként megfogalmazott négy tevékenységi irányt: a Székelyföld-léptékű gazdakataszter összeállítását és naprakészen való tartását, a térségi szövetkezeti mozgalom és szövetkezeti szerveződések erősítését, támogatását, egy Székelyföld-léptékű agrárstratégia összeállítását, valamint a térség biotermeléssel és ökológiai gazdálkodással kapcsolatos lehetőségeinek fejlesztését.

Ezt követően az Állandó Bizottság tagjai párhuzamosan zajló, kilenc szakterületre lebontott albizottsági munkában vettek részt. A kiemelt szakterületek a következők voltak: szarvasmarha-tenyésztés, juh- és kecsketenyésztés, sertéstenyésztés, szántóföldi növénytermesztés, vad- és erdőgazdálkodás, méhészet, biotermesztés, zöldség-, gyümölcs- és gyógynövénytermesztés, valamint azok oktatása. A falugazdászokkal kiegészített albizottságok előre meghatározott menetrend szerint vitatták meg az adott szakterülettel kapcsolatos kérdéseket, próbálták meghatározni az ágazatonkénti lehetséges kitörési pontokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1941
szavazógép
2019-03-12: Riport - Nagy B. Sándor:

Bíznak a gyógyulásban

Kuti Tamás 12 éves aldobolyi kisfiú, magyarországi ortopédiai műtétjére és az azt követő rehabilitációra ajánlotta fel Kató Ibolya pszichológus, az illyefalvi Keresztyén Ifjúsági Diakónia Alapítvány (KIDA) vezetője a Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díjjal járó pénzjutalmat. Amint arról lapunkban beszámoltunk, a február 16-án átadott elismerést a református egyház égisze alatt végzett több évtizedes diakóniai szolgálatért kapta Kató Ibolya. A felajánlásról szóló bejelentést igen nagy örömmel fogadta Tamás és családja, akik végtelenül hálásak a nagylelkű adományért, és reménykedve néznek a jövő elé.
2019-03-12: Gazdakör - Bokor Gábor:

Kötelezettségekkel járnak a támogatások

A mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatos tudnivalókról, a gazdák kötelezettségeiről is beszélt az elmúlt héten a gidófalvi gazdatalálkozón György Ervin, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség Kovászna megyei hivatalának aligazgatója. Előadásából a gazdák megérthették: a támogatásokat mindenki igényelheti, de ezzel együtt kötelezettségeket is vállalnak, melyeket be kell tartani, ha nem, a szubvenciók elvesztését, visszafizetését kockáztatják.