Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Lehetséges kitörési pontok

2019. március 12., kedd, Gazdakör

Március 4–5. között került sor a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) éves Egyeztető Fórumára. A Szovátán megrendezett esemény során 4-én délután sor került az Egyeztető Fórum Állandó Bizottságának ülésére. A bizottság szakemberei mellett a munkálatokban részt vettek magyarországi meghívottak és a székelyföldi falugazdászok is.

  • Az Állandó Bizottságban a fő agrárágazatok problémáira is megoldásokat kerestek
    Az Állandó Bizottságban a fő agrárágazatok problémáira is megoldásokat kerestek

Az ülésen részletesen megvitatták az SZGE jövőbeli kiemelt feladataként megfogalmazott négy tevékenységi irányt: a Székelyföld-léptékű gazdakataszter összeállítását és naprakészen való tartását, a térségi szövetkezeti mozgalom és szövetkezeti szerveződések erősítését, támogatását, egy Székelyföld-léptékű agrárstratégia összeállítását, valamint a térség biotermeléssel és ökológiai gazdálkodással kapcsolatos lehetőségeinek fejlesztését.

Ezt követően az Állandó Bizottság tagjai párhuzamosan zajló, kilenc szakterületre lebontott albizottsági munkában vettek részt. A kiemelt szakterületek a következők voltak: szarvasmarha-tenyésztés, juh- és kecsketenyésztés, sertéstenyésztés, szántóföldi növénytermesztés, vad- és erdőgazdálkodás, méhészet, biotermesztés, zöldség-, gyümölcs- és gyógynövénytermesztés, valamint azok oktatása. A falugazdászokkal kiegészített albizottságok előre meghatározott menetrend szerint vitatták meg az adott szakterülettel kapcsolatos kérdéseket, próbálták meghatározni az ágazatonkénti lehetséges kitörési pontokat.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 570
szavazógép
2019-03-12: Riport - Nagy B. Sándor:

Bíznak a gyógyulásban

Kuti Tamás 12 éves aldobolyi kisfiú, magyarországi ortopédiai műtétjére és az azt követő rehabilitációra ajánlotta fel Kató Ibolya pszichológus, az illyefalvi Keresztyén Ifjúsági Diakónia Alapítvány (KIDA) vezetője a Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díjjal járó pénzjutalmat. Amint arról lapunkban beszámoltunk, a február 16-án átadott elismerést a református egyház égisze alatt végzett több évtizedes diakóniai szolgálatért kapta Kató Ibolya. A felajánlásról szóló bejelentést igen nagy örömmel fogadta Tamás és családja, akik végtelenül hálásak a nagylelkű adományért, és reménykedve néznek a jövő elé.
2019-03-12: Gazdakör - Bokor Gábor:

Kötelezettségekkel járnak a támogatások

A mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatos tudnivalókról, a gazdák kötelezettségeiről is beszélt az elmúlt héten a gidófalvi gazdatalálkozón György Ervin, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség Kovászna megyei hivatalának aligazgatója. Előadásából a gazdák megérthették: a támogatásokat mindenki igényelheti, de ezzel együtt kötelezettségeket is vállalnak, melyeket be kell tartani, ha nem, a szubvenciók elvesztését, visszafizetését kockáztatják.