Kötelezettségekkel járnak a támogatások

2019. március 12., kedd, Gazdakör

A mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatos tudnivalókról, a gazdák kötelezettségeiről is beszélt az elmúlt héten a gidófalvi gazdatalálkozón György Ervin, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség Kovászna megyei hivatalának aligazgatója. Előadásából a gazdák megérthették: a támogatásokat mindenki igényelheti, de ezzel együtt kötelezettségeket is vállalnak, melyeket be kell tartani, ha nem, a szubvenciók elvesztését, visszafizetését kockáztatják.

Jelentős változás nincs a támogatások igénylését illetően – mondta az aligazgató. A kérvényeket március elseje és június 15-e között lehet benyújtani. Fontos, hogy a parcellák berajzolása pontos legyen, ha egymásra tevődések vannak, bonyodalmakra lehet számítani. Ha két gazda nem tud megegyezni ennek kijavításában, egyikük sem akar vissza­lépni, akkor a bíróságnak kell döntenie az ügyben. Azonban nem biztos, hogy időben megszületik a bírósági határozat, ebben az esetben mindkét gazda el fogja veszíteni a támogatást – figyelmeztetett György Ervin. A támogatási kérés minden pontját figyelmesen el kell olvasni, a gazda tudatában kell legyen, mit is írt alá, milyen kötelezettségeket vállalt – hívta fel a figyelmet.

Tavaly 13 ezer támogatási kérést nyújtottak be a gazdák. Nagy részük megkapta a támogatások teljes összegét, de mintegy 1500 kérvényező csak részben jutott a pénzéhez. Esetükben valamilyen probléma merült fel, például az állatlétszámmal, de azok sem kapták meg a teljes összeget, akik ellenőrzés alatt voltak. Az elmaradt pénzek kifizetésére csak az országos költségvetés elfogadása után kerülhet sor – magyarázta az intézményvezető.

Néhány fontos részletkérdésre is kitért. Az állattartó gazdaságokban szabványos trágyatárolókat kell létesíteni – ez nemcsak a támogatás folyósításának egyik feltétele, hanem az élhető környezetre is jótékony hatással van. Napirendszerűen kell vezetni a trágyázási tervet. Ugyanígy a vegyszerhasználati nyilvántartást is. A kifizetési ügynökség ellenőrei ugyan segítenek ezek kitöltésében, de a gazdák meg kell értsék, hogy ez az ők feladatuk, a nyilvántartásokat naprakészen kell vezetniük.

A szarvasmarha-állományok támogatása esetében továbbra is megmarad a 2013-as referenciaév, annak ellenére, hogy született egy törvény, mely szerint a referenciadátum minden év január elseje, de még nem jelent meg a jogszabály alkalmazási útmutatója – mondta György Ervin.

Felhívta a figyelmet, hogy a mezőgazdasági károk esetében a gazda 15 napos határidővel kell értesítse a kifizetési ügynökséget, ha nem teszi meg, a támogatások megvonását kockáztatja. Ugyancsak 15 nap alatt kell jelentenie az állatmozgásokat állatorvosi igazolással, például akkor, ha egy állatot saját fogyasztásra vágnak le – hívta fel a figyelmet.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 693
szavazógép
2019-03-12: Gazdakör - Bokor Gábor:

Lehetséges kitörési pontok

Március 4–5. között került sor a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) éves Egyeztető Fórumára. A Szovátán megrendezett esemény során 4-én délután sor került az Egyeztető Fórum Állandó Bizottságának ülésére. A bizottság szakemberei mellett a munkálatokban részt vettek magyarországi meghívottak és a székelyföldi falugazdászok is.
2019-03-12: Gazdakör - Incze Péter:

A pénz közel felét lehívták (Vidékfejlesztés)

A napokban hozta nyilvánosságra a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség az eddigi eredményeket a 2014–2020-as vidékfejlesztési tervben. Az uniós jóváhagyás szerint az új tervben összesen 9,472 milliárd euró pályázható a 2014 és 2020 közötti hétéves időszakban, ebből 8,125 milliárd az uniós költségvetésből származik, amihez a román államnak 1,347 milliárd eurót kell kötelezően hozzátennie. Az eredményekről Cătălina Savin, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatónője beszélt lapunknak.