Robotok fognak dolgozni

2019. március 12., kedd, Gazdakör

Két évtized múlva a brit szigeteken robotok művelik majd a földet. Ágazati elemzők úgy vélik, hogy a mezőgazdasági robotok világpiaci értékesítése 2026-ra meghaladja a 19 milliárd dollárt.

A robotizálást a fejlett országokban a munkaerő-kínálat csökkenése és a munkaerőköltség növekedése, valamint annak minőségi javítása, a terméseredmények maximalizálása kényszeríti ki. A magas induló beruházási költség azonban korlátozza a mezőgazdasági robotok piacának széles körű növekedését – írja a Syngenta blog. A FAO adatai szerint világszerte 550 millió farm táplálja az emberiséget, de 90 százalékuk családi tulajdonban lévő néhány fős, tőkehiánnyal küzdő vállalkozás. A brit farmerszövetség, a National Farmer’s Union (NFU) viszont a jövőbe pillantott, amikor bemutatta a Future of Food 2040 című tanulmányát. Eszerint két évtized múlva a brit szigeteken robotok művelik a földet, ugyanakkor a vertikális farmokon széles körben elterjedt lesz a függőleges zöldségtermesztés.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2019-03-12: Gazdakör - :

Megfeddték Daeát

Nem várt csapás érte Petre Daea mezőgazdasági minisztert. Liviu Dragnea SZDP-főnök azért bírálta, mert állítólag a tárcavezető nem foglalkozik kellőképpen a déli megyékkel – írja az agrointel.ro.
2019-03-12: Belföld - :

Az autonómiatörekvések rendet tükröznek (Székely szabadság napja)

A székely autonómiatörekvések a rendet, a bukaresti reakciók az instabilitást tükrözik – jelentette ki Izsák Balázs tegnap. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a székely szabadság napján tartott marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás másnapján beszélt erről egy kolozsvári sajtótájékoztatón, amelyet Szilágyi Zsolttal, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökével, Sándor Krisztinával, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnökével és José Mari Etxebarriával, a Baszk Nemzeti Párt külügyi bizottságának képviselőjével tartott.