Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Székely szabadság napjaAz autonómiatörekvések rendet tükröznek

2019. március 12., kedd, Belföld

A székely autonómiatörekvések a rendet, a bukaresti reakciók az instabilitást tükrözik – jelentette ki Izsák Balázs tegnap. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a székely szabadság napján tartott marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás másnapján beszélt erről egy kolozsvári sajtótájékoztatón, amelyet Szilágyi Zsolttal, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökével, Sándor Krisztinával, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnökével és José Mari Etxebarriával, a Baszk Nemzeti Párt külügyi bizottságának képviselőjével tartott.

  • Felvonulás a székely szabadság napján. Fotó: Hecser László
    Felvonulás a székely szabadság napján. Fotó: Hecser László

Az SZNT-elnök kijelentette: a székely szabadság napján tartott marosvásárhelyi tiltakozás azt igazolta, hogy az autonómia igénye állandó és töretlen Székelyföldön. A bukaresti válaszok viszont rengeteg tévedést, félremagyarázást, csúsztatást tartalmaznak, és ezáltal zűrzavart, instabilitást mutatnak. Izsák Balázs szerint azért van ez így, mert a székelység a rend népe. Szerinte ez tükröződött abban is, hogy képesek voltak éveken át pereskedni azért, hogy törvényesen tarthassák meg a marosvásárhelyi tiltakozást a székely szabadság napján. Felhívta a figyelmet arra, hogy közben Bukarestben rendre bejelentetlen tiltakozásokat tartanak.

Az SZNT elnöke szerint a székely rendszeretet nyilvánult meg abban is, ahogyan a vasárnapi marosvásárhelyi tiltakozás nyolcezer résztvevője felvonult a székely vértanúk obeliszkjétől a város központjáig, és követelte a rendet, az autonómiát. Izsák Balázs úgy véli, hogy a bukaresti politikai elitnek is „magasabbra kell emelnie a lécet”, és meg kell tanulnia a közösségi jogot ahhoz, hogy érdemben tudjon válaszolni a székelyek követelésére. „Bízom benne, hogy egyre színvonalasabb válaszokat kapunk, még ha ezek egyelőre elutasítóak lesznek is” – tette hozzá.

José Mari Etxebarria szerint Európának lentről felfelé kell építkeznie és védenie kell az identitásokat. Az Európai Unió Egység a sokféleségben jelszavát idézve leszögezte: az EU-nak olyan jogi eszközöket kell kialakítania, amelyekkel megerősíti az identitásokat. „Európa felelőssége, hogy nem lehet diszkriminálni a kisebbségeket. Ezért vagyok támogatója a székelyföldi autonómiatörekvéseknek” – jelentette ki. Kérdésre válaszolva elmondta: az SZNT által elindított – a nemzeti régiókról szóló –  európai polgári kezdeményezésnek elsősorban Baszkföld Franciaországhoz tartozó részén lehetne pozitív hatása, ezért a spanyolországi baszkok a nemzettársaikkal való szolidaritás jegyében ki fogják venni a részüket a támogató aláírások összegyűjtéséből.

Sándor Krisztina bejelentette: ma meghallgatásra mennek Ecaterina Andronescu oktatási miniszterhez, akinek elviszik a marosvásárhelyi magyar orvosképzés támogatására az EMNT, az EMNP és az SZNT által írt petíciót és az azt támogató több mint 15 ezer aláírást.

Szilágyi Zsolt úgy véli, az er­délyi magyarok ugyanazt akarják, amit a nagyhatalmak: demokráciát, stabilitást, biztonságot és olyan modellek alkalmazását, amelyek Európa más országaiban ezeket a célokat szolgálták. Hozzátette: a román kormányzat és politikai osztály partnerei szeretnének lenni a problémák megoldásában. Az EP-választásokról elmondta: az RMDSZ a magyar érdek elé helyezte a pártérdeket, amikor elutasította, hogy az erdélyi magyar pártok választási koalíciója állítson jelöltlistát. Hozzátette: pártja a hét során alakítja ki álláspontját.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 470
szavazógép
2019-03-12: Gazdakör - :

Robotok fognak dolgozni

Két évtized múlva a brit szigeteken robotok művelik majd a földet. Ágazati elemzők úgy vélik, hogy a mezőgazdasági robotok világpiaci értékesítése 2026-ra meghaladja a 19 milliárd dollárt.
2019-03-12: Belföld - :

Költségvetés nincs, társadalombiztosítás van

Kihirdette a társadalombiztosítási költségvetést Klaus Iohannis, és ismét lemondásra szólította fel a kormányt, amiért továbbra sincs állami költségvetése az országnak.