Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Költségvetés nincs, társadalombiztosítás van

2019. március 12., kedd, Belföld

Kihirdette a társadalombiztosítási költségvetést Klaus Iohannis, és ismét lemondásra szólította fel a kormányt, amiért továbbra sincs állami költségvetése az országnak.

  • Forrás: Antena3
    Forrás: Antena3

Az államfő tegnap nyilatkozatban fejtette ki álláspontját. Elmondta: annak ellenére, hogy a Szociáldemokrata Párt (SZDP) őt hibáztatja az állami költségvetés késéséért, valójában az SZDP a hibás, amely a törvényben megszabott november 15-i határidőhöz képest három hónapos késéssel terjesztette a parlament elé a büdzsét. Iohannis újfent hangoztatta, hogy az állami költségvetésben a kormány eltúlozta a bevételeket, emellett a büdzsé „a pártok és a politikai klientúra” gyarapodását és nem az állampolgárok jólétét szolgálja. Ugyanakkor bejelentette: bár nem tudni, mit fog tenni a kormány a költségvetési keretben meghatározott mutatók felső határát megszabó, alkotmányellenesnek nyilvánított törvénnyel, kihirdeti – a törvény által megengedett utolsó napon – a társadalombiztosítási költségvetést azért, hogy a nyugdíjasok minden juttatást idejében megkaphassanak.

Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a nyugdíjakra fordítandó összegből jelenleg nincs fedezve 1,4 milliárd lej, és felszólította a kormányt és a parlamentet, biztosítsák maradéktalanul ezt a pénzt. „A nyugdíjasok nem szenvedhetnek az SZDP hozzá nem értése és közömbössége miatt” – szögezte le, elítélve a költségvetés-kiegészítések gyakorlatát; szerinte a nyugdíjakat és a gyermekpénzt már korábban is meg kellett és lehetett volna emelni, hiszen leginkább a nyugdíjasok szenvedik meg az inflációt, drágulást, a kórházak hiányát. Iohannis elmondta: a kormányzási kudarc netovábbja, hogy egy növekvő gazdaságban ne jusson kórházakra, iskolákra, utakra és más fontos beruházásokra, és ismét lemondásra szólította fel az SZDP kormányát, amely véleménye szerint nem az ország, hanem saját érdekeit tartja szem előtt.

Az állami költségvetést Iohannis előbb az alkotmánybíróságon támadta meg, majd miután a taláros testület nem találta megalapozottnak az óvást, a múlt héten visszaküldte a parlamentnek megfontolásra. Tegnap ismét arra kérte a törvényhozókat, kezeljék komolyan a felülvizsgálati kérelmét, ám az SZDP már az államfő beszéde előtt közölte, hogy a költségvetési törvényt változatlan formában küldik vissza az államfőnek. Liviu Dragnea SZDP-elnök a párt állandó bizottságának tegnapi ülését követően azt nyilatkozta: „a költségvetést alaposan kidolgoztuk, nem módosítgathatjuk egyetlen ember szeszélye miatt, aki történetesen Románia elnöke”.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 573
szavazógép
2019-03-12: Belföld - :

Az autonómiatörekvések rendet tükröznek (Székely szabadság napja)

A székely autonómiatörekvések a rendet, a bukaresti reakciók az instabilitást tükrözik – jelentette ki Izsák Balázs tegnap. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a székely szabadság napján tartott marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás másnapján beszélt erről egy kolozsvári sajtótájékoztatón, amelyet Szilágyi Zsolttal, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökével, Sándor Krisztinával, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnökével és José Mari Etxebarriával, a Baszk Nemzeti Párt külügyi bizottságának képviselőjével tartott.
2019-03-12: Belföld - :

A magyar orvosiért

Az oktatási szaktárca nem lehet közömbös akkor, amikor a MOGYE-n az oktatási törvény értelmében létrehoznak egy angol nyelvű tanszéket, azonban a magyar közösség jogos elvárása, a magyar anyanyelvű orvosi képzés létrehozása folyamatosan elmarad – jelentette ki tegnap Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a parlament alsóházának plénuma előtt.