Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Timmermans elégedetlen

2019. március 13., szerda, Belföld

Semmilyen előrelépés nem történt Romániában az igazságügy helyzetét megfigyelés alatt tartó úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) legutóbbi országjelentésében megfogalmazott ajánlások teljesítése terén – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke hétfőn Bukarestben, amikor a Politikatudományi és Közigazgatási Egyetem díszdoktorává avatták.

  • Frans Timmermans és  Viorica Dăncilă
    Frans Timmermans és Viorica Dăncilă

Kifejtette: az EB olyan, mint egy futballbíró, és gyakran szembesül azzal, hogy a „szabálytalankodásért megrótt játékosok” reklamálnak. Az előadó szerint azonban az EB-nek az a feladata, hogy fenntartsa az unió alapértékeit, köztük a jogállamiságot. Timmermans leszögezte: az uniós intézményrendszer három alappillérét – a demokráciát, jogállamiságot és emberi jogokat – nem szabad kijátszani egymás ellen, az EB és a Velencei Bizottság mindig szót emelt az ellen, ha például a végrehajtó hatalom a demokratikus választásokon nyert felhatalmazásra hivatkozva megpróbálta ellenőrzése alá vonni az igazságszolgáltatást. „Az ellensúlyok nélküli demokrácia valójában a többség diktatúrája” – figyelmeztetett az EB alelnöke.

Hozzátette: ahol sérül a jogállamiság, ott óhatatlanul nő a korrupció, és megkérdőjeleződik az is, mire költik az európai uniós alapokat. Ezzel indokolta az EB azon kezdeményezését, hogy az uniós támogatásokat kössék össze a jogállamiság kérdésével. Timmermans kitérő választ adott arra az újságírói kérdésre, hogy az EB Románia esetében is aktiválni akarja-e a jogállamisági mechanizmust. Elismerte, hogy a büntetőjog alkotmányellenesnek bizonyult előírásait ki kell javítani, szerinte azonban ezt úgy kell megtenni, hogy ne akadályozza a korrupcióellenes harcot. Az EB első alelnöke hétfő este Viorica Dăncilă miniszterelnökkel is találkozott, megbeszélésükről azonban a kormány szűkszavú közleménye nem árult el részleteket.

A CVM legutóbbi, tavaly novemberben közzétett jelentésében az EB úgy értékelte, hogy Romániában az utóbbi években visszalépések történtek az igaz­ságügyi reform és korrupcióellenes harc terén és a korábbi „házi feladatoknál” jóval több, összesen  12 konkrét ajánlást fogalmazott meg a  brüsszeli monitoring lezárásának feltételeként. Bukarest az ország 2007-es EU-csatlakozásakor vállalta az igazságszolgáltatásában tapasztalható hiányosságok felszámolását, a reformfolyamatot pedig az EB egy értékelési mechanizmus keretében figyelemmel követi. Több uniós tagország ennek lezárásától tette függővé Románia felvételét a schengeni térségbe.

 

Az EU-nak mindenre fel kell készülnie

Az Európai Unió következő hétéves pénzügyi keretének meg kell felelnie mind a közösségi prioritásoknak, mind az új kihívásoknak, melyeket nem lehet mindig előre látni, jelentette ki tegnap Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke Bukarestben, ahol az uniós tagállamok EU-ügyi miniszterei és államtitkárai az európai intézmények képviselőivel közösen vitatják meg a 2021–2027-es pénzügyi kerettel kapcsolatban felmerülő kérdéseket. Timmermans elmondta: „rendkívül bonyolult művelet” megkötni egy egyezményt előbb a tagországok, majd az Európai Unió Tanácsa, az EB és az Európai Parlament között, most azonban még nehezebb a helyzet, mivel Nagy-Britannia kilép az unióból. Emellett az EU egy sor új kihívás elé néz; amit nem láttak előre, az a „nagyfokú bevándorlás. Azonban ennek is megfeleltünk” – jelentette ki.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 572
szavazógép
2019-03-13: Jegyzet - Váry O. Péter:

Visszaeső bűnösök (Tollraforgó)

Most már tavasz, és ha kikelet, hát az embernek úgy esik jól, hogy gyönyörködjön az újrainduló életben. Nézi a füvet, szürke még, csak itt-ott foltokban kezdi visszanyerni színét – de az már igazi zöld, lelket nyugtató. Nézi a bokrokat, duzzadnak rügyeik, bár ódzkodnak még, hogy leveleket fakasszanak. Nézi a fákat – és akkor megdöbben. Mert mit látni az Erzsébet park egyik terebélyes fájának göcsörtös törzsén? Hát ezt a két szép sárga táblácskát.
2019-03-13: Belföld - :

Átadták a petíciót a tanügyminiszternek (Mogye-ügy)

A marosvásárhelyi önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés intézményes helyreállítását követelő petíciót és a begyűlt, több mint 16 ezer támogató aláírást is átadta tegnap Ecaterina Andronescu oktatási miniszternek Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke. A petíciót a Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT) közösen indították.