Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mogye-ügyÁtadták a petíciót a tanügyminiszternek

2019. március 13., szerda, Belföld

A marosvásárhelyi önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés intézményes helyreállítását követelő petíciót és a begyűlt, több mint 16 ezer támogató aláírást is átadta tegnap Ecaterina Andronescu oktatási miniszternek Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke. A petíciót a Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT) közösen indították.

  • Fotó: neppart.eu
    Fotó: neppart.eu

A küldöttség önálló magyar kar létrehozását sürgette – a már megalakult angol kar mintájára – az immár Marosvásárhelyi Or­vosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemként (MOGYTTE) működő intézményben, és a MOGYTTE „multikulturális jellegének törvényi garantálását” követelte. Az EMNT és EMNP képviselői emlékeztették a minisztert, hogy korábbi mandátuma idején, 2012 őszén „békéltetőként” utazott Marosvásárhelyre, ahol Victor Ponta akkori kormányfővel közösen egy utóbb be nem tartott hétpontos megállapodással szerelték le a – megalakulásakor még magyar intézményként működő, majd kétnyelvűvé vált – Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar oktatóinak és hallgatóinak tiltakozását, amelyet az oktatási törvény megsértése, a magyar tagozat szervezeti önállóságának elszabotálása váltott ki.

A 2011 óta hatályos oktatási törvény ugyanis előírja, hogy a multikulturális egyetemeken – amelyek között a MOGYE-t is nevesíti a jogszabály – a nemzeti kisebbségek nyelvén működő oktatást önálló főtanszékekbe (intézetekbe) kell szervezni. Ezt a MOGYE román többségű szenátusa – az egyetemi autonómiára hivatkozva – következetesen megtagadta, sőt, tavaly a magyar oktatók tiltakozása ellenére eldöntötte, hogy a MOGYE egyesül a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemmel.

Toró T. Tibor a tegnapi találkozó után elmondta: amikor az aláírásgyűjtést tavaly elkezdték, a két egyetem egyesítése még csak szándék volt. Ezért most egy levelet is hagytak az oktatási miniszternél, amelyben pontosították az intézményegyesítés nyomán előállt új helyzethez igazított követeléseket. Ebben felhívták a figyelmet, hogy veszélybe került az egyetem multikulturális jellege, hiszen az összevont MOGYTTE nem szerepel az oktatási törvény által megnevezett multikulturális egyetemek között. Bár a miniszter ezt cáfolta, a kezdeményezők – a jogi félreértelmezés lehetőségének kizárására – ennek a hiányosságnak a pótlását kérték Ecaterina Andronescutól. „Akkor sem tudták a magyar főtanszékeket létrehozni, amikor ezt a törvény előírta. Annál nehezebb lesz akkor, ha ehhez már a törvényi támpont is hiányzik” – mutatott rá Toró.

Arra is felhívták a miniszter figyelmét: diszkrimináció lenne, ha nem alakulhatna önálló magyar kar is azon a MOGYTTE-n, mely januárban angol fakultást hozott létre. Az EMNT és EMNT vezetői arra kérték a tárcavezetőt: gyakoroljon nyomást az egyetem vezetőségére, hogy a törvényt tartsák be, és hozzák létre a magyar kart, mint az egyedüli olyan megoldást, amely megnyugtatóan rendezheti a magyar orvosképzés problémáját. Ecaterina Andronescu vitatta a magyar kar létrehozásának szükségességét, és az angol karról is megjegyezte, hogy az erről szóló helyi döntést a kormány még nem erősítette meg, de ígéretet tett arra, hogy – 2012-es szerepvállalásához hasonlóan – a helyszínen fog tájékozódni a felek szempontjairól, és hozzájárul egy megnyugtató megoldás megtalálásához.

„Ezzel az ígérettel álltunk fel az asztaltól, és meghívtuk a május 10-i oktatási konferenciánkra, amelyet az EMNT szervez Marosvásárhelyen” – zárta beszámolóját az EMNP ügyvezető elnöke.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 465
szavazógép
2019-03-13: Belföld - :

Timmermans elégedetlen

Semmilyen előrelépés nem történt Romániában az igazságügy helyzetét megfigyelés alatt tartó úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) legutóbbi országjelentésében megfogalmazott ajánlások teljesítése terén – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke hétfőn Bukarestben, amikor a Politikatudományi és Közigazgatási Egyetem díszdoktorává avatták.
2019-03-13: Belföld - :

Hírsaláta

KÖTELEZŐ LESZ AZ ÓVODA. A vonatkozó alkotmánybírósági döntés értelmében a szenátus ismét elfogadta az RMDSZ törvényhozói által kezdeményezett jogszabályt, amely szerint az óvodai oktatás minden szintje kötelezővé válik legkésőbb 2030-ig. „2020-ig a nagycsoportot, 2023-ig a középcsoportot és 2030-ig a kiscsoportot teszik kötelezővé” – nyilatkozta Novák Csaba Zoltán szenátor, a szövetség oktatásügyi szakpolitikusa.