Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2019. március 13., szerda, Belföld

KÖTELEZŐ LESZ AZ ÓVODA. A vonatkozó alkotmánybírósági döntés értelmében a szenátus ismét elfogadta az RMDSZ törvényhozói által kezdeményezett jogszabályt, amely szerint az óvodai oktatás minden szintje kötelezővé válik legkésőbb 2030-ig. „2020-ig a nagycsoportot, 2023-ig a középcsoportot és 2030-ig a kiscsoportot teszik kötelezővé” – nyilatkozta Novák Csaba Zoltán szenátor, a szövetség oktatásügyi szakpolitikusa.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője pedig elmondta: azért javasolták az óvodai oktatás kötelezővé tételét, mert a gyermekek fejlődésében fontos szerepet játszik, hiszen olyan alapkészségek elsajátítását segíti, amelyek elengedhetetlenek az iskolai képzés során. A kisgyermekek az óvodában tanulnak meg aktívan bekapcsolódni a társas tevékenységekbe, ott tanulnak meg figyelni, alkalmazkodni a közösséghez.  (Transindex)

TILOS AZ ÁRNYÉKSZÉK. 2 és 4 ezer lej közötti összeggel bírságolják meg azokat, akik nem csatlakoznak a meglévő szenny­csatorna-vezetékre, hanem továbbra is a kert végében levő árnyékszéket használják – tudatja a fejlesztési és közigazgatási minisztérium egy, a polgármestereknek címzett körlevélben. Az elöljáróknak össze kell írniuk azokat, akik nem kötötték be háztartásaikat a szennycsatornába, a lista pedig a Környezeti Őrséghez kerül, az fog büntetni. Mentség még a saját vízforrással és emésztőgödörrel rendelkezők számára sincs, csak a korszerű derítőállomások birtokosai kivételek. A minisztérium arra hivatkozik, hogy Románia büntetésekkel számolhat, ha nem teljesíti azt az EU-s előírást, amely szerint 2018. december 31-ig a legalább 2000 lakosú településeknek szennycsatorna-hálózatuk kell hogy legyen. A csatlakozás költségeit a lakók viselik – írják még. Az Eurostat szerint Romániában 8,89 millió lakás van, ebből 3,98 millió falun, ahol 2,9 millió lakásnak van lehetősége a szennycsatornához való csatlakozásra, de csak 2,2 millió van bekötve, tehát még 1,8 millió árnyékszéket használnak. (Ziare.com)

VASÁRNAPI VIHARKÁROK. Tizenhárom megyében és a fővárosban okozott károkat a hétvégi kedvezőtlen időjárás. Az országos katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint Kovászna, Hargita, Kolozs, Brassó, Beszterce-Naszód, Hunyad, Konstanca, Galac, Ilfov, Iaşi, Prahova, Suceava és Vrancea megyében, valamint Bukarestben adódtak problémák az esőzések és az erős szél miatt. 21 helyszínen – köztük öt országúton és három megyei úton – az úttestre dőlt fákat kellett eltakarítaniuk a katonai tűzoltóknak, öt pincéből a vizet szivattyúzták ki. Több helyen az erős szél leszakította az elektromos vezetékeket, autókat, háztetőket rongált meg. Számos település áram nélkül maradt, hétfő reggel öt megye 1827 fogyasztójánál nem volt áram. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 470
szavazógép
2019-03-13: Belföld - :

Átadták a petíciót a tanügyminiszternek (Mogye-ügy)

A marosvásárhelyi önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés intézményes helyreállítását követelő petíciót és a begyűlt, több mint 16 ezer támogató aláírást is átadta tegnap Ecaterina Andronescu oktatási miniszternek Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke. A petíciót a Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT) közösen indították.
2019-03-13: Belföld - :

Lehet kis létszámú magyar osztály

Kihirdette hétfőn Klaus Iohannis államfő azt a törvényt, amelynek értelmében a megszabott minimális létszámnál kevesebb tanulóval is lehet kisebbségi tannyelvű osztályokat létrehozni azokon a településeken, ahol erre igény van.