Keöpeczi Sebestyén József címerművészről

2019. március 15., péntek, Közélet

Keöpeczi Sebestyén József (1878–1964) erdélyi címerművész, heraldikus életét és művészetét mutatták be kedd este Bukarestben a Balassi Intézetben, zömmel román közönségnek, a magyar nemzeti ünnep alkalmából szervezett rendezvénysorozat nyitányaként.

  • Kósa András László és Szekeres Attila István a megnyitón. Fotó: Balassi Intézet
    Kósa András László és Szekeres Attila István a megnyitón. Fotó: Balassi Intézet

A rendezvényen két teremre kiterjedő kiállítás nyílt Keöpeczi Sebestyén József címereinek reprodukcióiból. A házigazda Balassi Intézet igazgatója, Kósa András László köszöntőjében elmondta, a magyar nemzet, s egyben Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából szervezett rendezvénysorozat megnyitóeseményéről van szó. A Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus által gyűjtött címerekből kialakított reprezentatív tárlatot Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke nyitotta meg, hangsúlyozva, a normalitás az lenne, ha ma sem hatna természetellenesnek az a tény, hogy Románia címerét magyar ember készítette.

Szekeres Attila István anekdotákkal fűszerezett vetített képes előadást tartott Keöpeczi Sebestyén József életéről és munkásságáról. Kiemelte, az erdélyi magyar szakember rajzolta meg Magyarország 1915-ös középcímerét és állampecsétjét, majd alkotta meg Románia 1921-es címerét. A rendezvény végén a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Balassi Intézet jóvoltából összesen félszáz könyvvel is gazdagodtak a résztvevők, Szekeres Attila István tavaly decemberben megjelent Románia címere és Keöpeczi Sebestyén József című kétnyelvű, gazdagon illusztrált munkáját kapták ajándékba. (M. I.)

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 208
szavazógép
2019-03-15: Közélet - Iochom István:

Lebontják az egykori Kapitányi Szállást (Kézdivásárhely)

Lebontják az egykori belgyógyászat romos épületét, a Kapitányi Szállást – az erről szóló határozatot a legutóbbi kézdivásárhelyi tanácsülésen fogadták el az önkormányzati képviselők. Az épület telkén szerelték össze Gábor Áron ágyúit, itt találták meg 1906-ban az egyetlen megmaradt ágyúcsövet.
2019-03-15: Közélet - Nagy D. István:

Virtuális séta a szabadságharc helyszínein

A trianoni döntést követő, majd a kommunizmus éveiben véghezvitt rombolás ellenére Sepsiszentgyörgy igen gazdag örökséget mondhat magáénak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyeit illetően. József Álmos tanár, helytörténész ebbe a világba kalauzolta el szerda este az érdeklődőket az eredetileg főtéri sétaként meghirdetett történelmi utazás során, a megyei könyvtár Gábor Áron Termében.