Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Keöpeczi Sebestyén József címerművészről

2019. március 15., péntek, Közélet

Keöpeczi Sebestyén József (1878–1964) erdélyi címerművész, heraldikus életét és művészetét mutatták be kedd este Bukarestben a Balassi Intézetben, zömmel román közönségnek, a magyar nemzeti ünnep alkalmából szervezett rendezvénysorozat nyitányaként.

  • Kósa András László és Szekeres Attila István a megnyitón. Fotó: Balassi Intézet
    Kósa András László és Szekeres Attila István a megnyitón. Fotó: Balassi Intézet

A rendezvényen két teremre kiterjedő kiállítás nyílt Keöpeczi Sebestyén József címereinek reprodukcióiból. A házigazda Balassi Intézet igazgatója, Kósa András László köszöntőjében elmondta, a magyar nemzet, s egyben Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából szervezett rendezvénysorozat megnyitóeseményéről van szó. A Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus által gyűjtött címerekből kialakított reprezentatív tárlatot Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke nyitotta meg, hangsúlyozva, a normalitás az lenne, ha ma sem hatna természetellenesnek az a tény, hogy Románia címerét magyar ember készítette.

Szekeres Attila István anekdotákkal fűszerezett vetített képes előadást tartott Keöpeczi Sebestyén József életéről és munkásságáról. Kiemelte, az erdélyi magyar szakember rajzolta meg Magyarország 1915-ös középcímerét és állampecsétjét, majd alkotta meg Románia 1921-es címerét. A rendezvény végén a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Balassi Intézet jóvoltából összesen félszáz könyvvel is gazdagodtak a résztvevők, Szekeres Attila István tavaly decemberben megjelent Románia címere és Keöpeczi Sebestyén József című kétnyelvű, gazdagon illusztrált munkáját kapták ajándékba. (M. I.)

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 501
szavazógép
2019-03-15: Közélet - Iochom István:

Lebontják az egykori Kapitányi Szállást (Kézdivásárhely)

Lebontják az egykori belgyógyászat romos épületét, a Kapitányi Szállást – az erről szóló határozatot a legutóbbi kézdivásárhelyi tanácsülésen fogadták el az önkormányzati képviselők. Az épület telkén szerelték össze Gábor Áron ágyúit, itt találták meg 1906-ban az egyetlen megmaradt ágyúcsövet.
2019-03-15: Közélet - Nagy D. István:

Virtuális séta a szabadságharc helyszínein

A trianoni döntést követő, majd a kommunizmus éveiben véghezvitt rombolás ellenére Sepsiszentgyörgy igen gazdag örökséget mondhat magáénak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyeit illetően. József Álmos tanár, helytörténész ebbe a világba kalauzolta el szerda este az érdeklődőket az eredetileg főtéri sétaként meghirdetett történelmi utazás során, a megyei könyvtár Gábor Áron Termében.