Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Román sajtóértesülés: letartóztatták Olosz Gergelyt

2019. március 15., péntek, Közélet

A magyar hatóságok letartóztatták a Romániában tavaly jogerősen börtönbüntetésre ítélt Olosz Gergelyt, az RMDSZ volt felső-háromszéki szenátorát - adta hírül pénteken román rendőrségi forrásokra hivatkozva a Mediafax hírügynökség, valamint a G4Media portál. A megyei rendőrség gyakorlatilag megerősítette a hírt.

A Kovászna megyei rendőrség ugyanis pénteken közleményben számolt be arról, hogy a magyar és a román hatóságok együttműködése nyomán március 13-án a magyar rendőrség letartóztatott egy Romániában három év börtönbüntetésre ítélt román állampolgárt, aki ellen korábban nemzetközi körözést rendeltek el. A megyei rendőrség közleménye nevet nem említ, ám felidézi az elkövetett bűncselekményeket és az ítéletet.

Mint ismert, Olosz Gergelyt három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte december 20-án a legfelsőbb bíróság, amely befolyással való üzérkedésben találta vétkesnek őt. A vádirat szerint 2010-ben az akkor parlamenti képviselő Oloszt négy vállalkozó lefizette, hogy előnyös szerződésekhez juttassa cégeiket, kihasználva, hogy a politikus korábban a román energiaár-szabályozó hatóság elnöki tisztségét töltötte be. Az ügyészek szerint Olosz Gergely félmillió eurónak megfelelő jogtalan anyagi haszonban részesült különböző formában.

Olosz Gergely a 2012-es parlamenti választásokon az RMDSZ egyik háromszéki jelöltjeként szerzett szenátori mandátumot, amelyről az ellene megindult vizsgálat nyomán 2013 májusában lemondott. Olosz Gergely 2011-ben az RMDSZ elnöki tisztségét is megpályázta, ám a választáson alulmaradt az akkor megválasztott Kelemen Hunorral szemben.

FRISSÍTÉS:

A letartóztatás hírét a magyar rendőrség is megerősítette. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata péntek délután az MTI-vel azt közölte: szerdán Magyarországon elfogták a rendőrök a nemzetközi elfogatóparancs hatálya alatt álló O. Gergelyt. Az illetékes bíróság a férfi ideiglenes átadási bűnügyi felügyeletét rendelte el, mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazásával ellenőrzik. Kiadatása ügyében a Fővárosi Törvényszék dönt - írták. (MTI/-ádi)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-03-15: Belföld - :

Üzent a miniszterelnök a magyaroknak

Viorica Dăncilă miniszterelnök a romániai magyarokhoz intézett március 15-ei ünnepi köszöntőjében arról biztosította a nemzetiségeket, hogy a román állam továbbra is teljes elköteleződéssel támogatja a nemzeti önazonosság szabad kifejezését, a nyelvi és kulturális értékek, valamint a hagyományok megőrzését.
2019-03-16: Élő múlt - Kisgyörgy Zoltán:

Negyvennyolc és a háromszéki harangok

Életünket falun és városon évszázadokon át a harangok szava igazgatta. Így hát azok megszámlálhatatlan szállal kapcsolódnak mindennapjainkhoz. Jelezték-jelzik az évek múlását. Templomba, lélekművelésre hívják az embereket mindenütt a keresztények által lakott területeken. Közel állnak mihozzánk, emberekhez: jót és rosszat egyaránt kongásuk jelez számunkra. Szólnak az újszülött keresztelőjekor, esküvők alkalmával. Jelezték egykor a jégesőt, a földingást, a haláltusát is, amikor a lélekharangok adták hírül, ha valaki a másik partra készült távozni. Hangjuk hiányában honvágy kél, zenebonájukat, ha újra halljuk, különös örömérzés tölti el lelkünket. Mint 1989. december 22-én, amikor meghallottuk az erdélyi harangok szűnni nem akaró hangját, azt a felejthetetlen nemes muzsikát, amely a rég remélt szabadság érkezését jelentette Erdély-országban. Egy-egy harang tisztes koránál fogva évszázadok eseményeinek néma tanúja. Hadd elevenítsék fel olvasóink is a hozzájuk kapcsolódó március 15-i ünnepi érzéseiket, ugyanis harangszó nélkül nincs emlékezés.