Magyarok az újkori olimpiai játékokonSportnaptár

2008. augusztus 25., hétfő, Sport

Augusztus 25. Negyvenkét évvel ezelőtt hunyt el Budapesten a Félixfürdő melletti Váradszentmártonban született Schenker (Ozoray) Zoltán kardvívó, a stockholmi olimpia (1912) győztes magyar kardvívócsapatának tagja s az egyéni verseny negyedik helyezettje. Tizenkét évvel később a második párizsi olimpián (1924) újra pástra lépett, a kardcsapattal ezüstérmet nyert, a tőrcsapattal bronzérmet, és kard egyéniben újra a negyedik helyen végzett.

Augusztus 26. Hetvenhét éve született a kétszeres olimpiai bajnok ― 1952, Helsinki és 1956, Melbourne ― és egyszeres bronzérmes ― 1960, Róma ― vízilabdázó, Markovits Kálmán.

Augusztus 27. Ma hatvanhét éves Konrád II. János olimpiai bajnok ― 1964, Tokió ― és kétszeres olimpiai bronzérmes ― 1960, Róma és 1968, Mexikóváros ― vízilabdázó. * Ma lenne százöt éves Keserű Ferenc dr. olimpiai bajnok ― 1932, Los Angeles ― és olimpiai ezüstérmes ― 1928, Amszterdam ― vízilabdázó, a második párizsi olimpia ötödik helyezettje.

Augusztus 28. Százhúsz éve született Nagyszebenben Adda Alfréd, az amszterdami olimpia (1928) háromnapos lovasversenyének 11. (csapatban) és 15. (egyéniben) helyezettje az Alvezér nevű lova hátán.

Augusztus 29. Tizenhat éve hunyt el Galacon a Szentgericén született röplabdázó, Szőcs Gyula, aki tagja volt a tokiói olimpián negyedik helyen végzett román röplabdacsapatnak.

Augusztus 30. Ma hatvanhárom éves Kabán István sportlövő, a mexikóvárosi olimpia kisöbű sportpuska 3x40 lövéses számának 24., a montreali játékok 35. helyezettje. * Kassán született 117 évvel ezelőtt Szobota Ferenc atléta, a stockholmi olimpián negyedik helyezett 4x100 m-es magyar váltó tagja.

Augusztus 31. Huszonegy éve hunyt el Budapesten az öt olimpián szerepelt sportlövő, Kun Szilárd. Helsinkiben (1952) az ötalakos gyorspisztoly számában ezüstérmet nyert, Melbourne-ben a hatodik helyen zárt, Tokióban ötödik lett, Mexikóvárosban a 20., Münchenben a 23. Nagyszerű pályafutás, tisztes helytállással.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 692
szavazógép
2008-08-25: Sport - Tibodi Ferenc:

Megkezdődtek az edzések (Kosárlabda)

Az elmúlt héten a sepsiszentgyörgyi A-osztályos női kosárlabdacsapatunk, a Mikes Kelemen Sepsi BC megkezdte felkészülését a 2008―2009-es nemzeti bajnokságra és a FIBA Európa Kupára. Mint ismeretes, a háromszéki alakulatot selejtező nélkül besorolták az Európa Kupába, ahol az izraeli bajnoki döntős Bnot Hasharonnal, az orosz Dinamo Kurszkkal és a kétszeres francia bajnok Challes-les-Eaux-val kell megküzdenie a csoportkörben. Augusztus 20-án kilátogattunk csapatunk edzésére, ami egy picit foghíjas volt. A felkészülés első hetében sokan igazoltan hiányoztak a csapatból, így több ifjúsági játékos is bekapcsolódott az edzésekbe. A bajnokság befejezése után távozott kosárlabdázók pótlása folyamatban van, a napokban pedig csatlakozott a Mikeshez az orosz Ekaterina Tatarinova, aki próbajátékra érkezett a bajnoki ezüstérmes gárdához.
2008-08-25: Sport - x:

Labdarúgás, III. Liga

Conpet Ploieşti—Royal 2—1
Conpet: Vladimir—Dan, Chiriţă, Frâncu, Aninia, Enescu, Bărbuceanu, Iacob, Cioc, Ivan, Cheba. Még játszottak: Creţu, Baciu, Georgescu, Lungu. Royal: Mihok—Cozma, Fodor, Butnaru, Lup, Seciu, Puşcaşu (Văidean, 70.), Voicu (Máthé, 46.), Morcov, Török (Popa, 87.), Roşu (Kónya, 57.). Gólszerzők: Cheba (45.+1.), Iacob (60.), illetve Török (19.).