Nem hatékony fertőtlenítőszerek

2019. március 20., szerda, Belföld

Több mint harminc romániai kórházban használtak szabványoktól eltérő fertőtlenítőszereket, amelyeknek gombaölő képességük nem volt megfelelő – jelentette be tegnap Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

A minisztérium még tavaly decemberben kezdeményezett ellenőrzést a kórházakban és a szépségszalonokban, ahol a fertőtlenítőszereket vizsgálták. Tizenöt biocidot ellenőriztek, amiből három nem felelt meg a szabványoknak a gombaölés hatékonysága szempontjából. Az ellenőrzések során több mint harminc kórházból vonták vissza ezeket a szereket.

A minisztérium szerint a szereket a különböző felületek és az orvosi eszközök fertőtlenítéséhez használták. Két terméket egy bukaresti cég állított elő, a harmadikat az EU egyik tagállamában gyártják és egy Prahova megyei cég forgalmazta. A közegészségügyi igazgatóság 35 ezer lej értékben szabott ki bírságot a gyártó- és forgalmazócégekkel szemben. Az ügyben az egészségügyi tárca már januárban feljelentést tett az ügyészségen, amely folytatja a vizsgálatot. A hazai kórházakban gondot okoznak az úgynevezett nozokomiális (kórházi) fertőzések, legutóbb a bukaresti Marius Nasta Tüdőkórházban hunyt el négy páciens, akik halálát kórházi szuperbaktérium okozta. Januárban első fokon három év börtönre ítélték a Hexi Pharma vállalat vezérigazgatóját, ez a cég 2010 és 2016 között 340 kórház vezetőségét tévesztette meg hamisított fertőtlenítőszerek értékesítésével.

A kórházi fertőzések a bukaresti Colectiv szórakozóhelyen kitört 2015-ös tűzvész nyomán kerültek a közérdeklődés homlokterébe. A tragédiának 65 halálos áldozata volt, többségük bukaresti kórházakban vesztette életét, és ehhez nagymértékben hozzájárultak az ott kapott fertőzések.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1742
szavazógép
2019-03-20: Belföld - :

„Majdnem biztos”, hogy népszavazás is lesz

Klaus Iohannis államfő megerősítette, hogy népszavazás kiírását is tervezi május 26-ára, az európai parlamenti (EP-) választás napjára.
2019-03-20: Belföld - :

Boldoggá avatás Ferenc pápa jelenlétében

Hét román görögkatolikus püspök vértanúságát ismerte el Ferenc pápa, aki tegnap jóváhagyta az erről szóló boldoggá avatási dekrétumot – közölte a Vatikán.