Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Boldoggá avatás Ferenc pápa jelenlétében

2019. március 20., szerda, Belföld

Hét román görögkatolikus püspök vértanúságát ismerte el Ferenc pápa, aki tegnap jóváhagyta az erről szóló boldoggá avatási dekrétumot – közölte a Vatikán.

  • Forrás: ecommunio.ro
    Forrás: ecommunio.ro

Vasile Aftenie bukaresti püspöki helytartó, Ioan Suciu balázsfalvi megbízott püspök, Tit Liviu Chinezu titkos püspök, Valeriu Traian Frenţiu nagyváradi, Ioan Bălan lugosi, Alexandru Rusu máramarosi és Iuliu Hossu kolozsvári püspökök a kommunista rendszer áldozatai voltak, akiket az akkori hatalom hitük miatt bebörtönzött és megkínzott, és a megpróbáltatások következtében életüket vesztették 1950 és 1970 között.

Aftenie 1950-ben az egykori kommunista titkosszolgálat, a Securitate egyik kihallgatása idején halt meg. Frenţiu, Suciu és Chinezu a máramarosszigeti börtönben hunyt el, ahol a politikai foglyokat tartották. Ott számos román és magyar értelmiségi, egyházi vezető volt bebörtönözve politikai és vallási meggyőződése miatt. Hossut, Rusut és Bălant is bezárták, ők 1955-ben elhagyhatták a hírhedt észak-erdélyi fegyházat, majd ortodox kolostorokban jelöltek ki számukra kényszerlakhelyet, amelyet nem hagyhattak el. Rusut egy évvel később ismét bebörtönözték, majd 79 évesen a szamosújvári börtönben halt meg.

A boldoggá avatásukat 1994-ben kezdeményezte a romániai görögkatolikus egyház, amely a kommunizmus idején illegalitásban működött: a kommunista hatalom betiltotta az egyház működését, templomait az ortodoxok kapták meg. A görögkatolikus egyház most azt reméli, hogy a hét püspök boldoggá avatási szertartása Ferenc pápa jelenlétében történik Balázsfalván, az egyházfő május 31. és június 2. közötti romániai látogatása idején.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 296
szavazógép
2019-03-20: Belföld - :

Nem hatékony fertőtlenítőszerek

Több mint harminc romániai kórházban használtak szabványoktól eltérő fertőtlenítőszereket, amelyeknek gombaölő képességük nem volt megfelelő – jelentette be tegnap Sorina Pintea egészségügyi miniszter.
2019-03-20: Belföld - :

Bica is szabad

Megsemmisítette az Alina Bica, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni vádhatóság egykori vezetője ellen korrupció miatt hozott korábbi jogerős ítéletét tegnap a legfelsőbb bíróság, és elrendelte a per fellebbviteli szakaszának újratárgyalását.