Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az RMDSZ megszavazta az indítványtMegmenekült az igazságügyi miniszter

2019. március 21., csütörtök, Belföld

A szociálliberális kormánykoalíció ellenszavazataival a képviselőház elvetette tegnap a Tudorel Toader igazságügyi miniszter elmarasztalását célzó indítványt, amelyet az ügyészségi vezetők kiválasztásának szabályait módosító sürgősségi kormányrendelet miatt terjesztett be az ellenzék.

  • Fotó: Ziare.com
    Fotó: Ziare.com

A Toader által kidolgozott rendelet tiltakozáshullámot váltott ki a romániai bíróságokon: ezek hatására a kormány utólag visszavonta a kifogásolt intézkedések többségét. A kabinet meghátrálása után a bírák és ügyészek tiltakozása alábbhagyott, de egyes bíróságokon még hetekkel a rendelet részleges visszavonása után sem szűnt meg.

Parlamenti indítványában az ellenzék azzal vádolta a minisztert, hogy a szociáldemokraták politikai felügyelete alá akarja gyűrni az igazságszolgáltatást. Az ellenzék úgy értékelte, hogy Toader a szociáldemokrata pártelnök, a korrupcióváddal másodszor is bíróság elé állított Liviu Dragnea ügyvédjeként viselkedik, és az általa kidolgozott rendeletek egyedüli célja, hogy Dragnea és politikustársai elszámoltatását megakadályozza.

A Toadert önfejűsége miatt bíráló RMDSZ is jelezte, hogy megvonja támogatását a minisztertől. A szociálliberális kormánykoalícióval többnyire együttműködő magyar érdekképviselet közleményében leszögezte: elfogadhatatlannak tartja az igazságügyi miniszter legújabb sürgősségi kormányrendeletét, amely gyakorlatilag felülírná a romániai igazságügyi rendszert módosító kétéves parlamenti folyamatot, amely a magyar érdekképviselet szerint a jogállamiság erősítését és a hatalmi ágak valós egyensúlyát célozta a bírák és ügyészek függetlenségének biztosítása, a karrierjeik szétválasztása által.

A parlamenti vita során a kormányoldal ellenkező előjellel bírálta Toadert, azt vetve a szemére, hogy késlekedik a büntetőjog módosításával, és csak ígérte, de nem készítette el azt az ellenzék és Brüsszel által is bírált perújítási rendeletet, amely jogalapot teremtene a legfelsőbb bíróság szabálytalanul alakult öttagú tanácsai által lezárt perek újratárgyalására.

Az ellenzéki indítványt végül 126 vokssal 148 ellenében vetették el. A Toader elleni voksolás eredménye nemcsak a miniszter ingatag pozícióját erősítette meg, hanem azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a szociálliberális koalíciónak továbbra is többsége van a parlamentben, és az ellenzéknek az RMDSZ támogatása sem volt elég ahhoz, hogy a maga javára billentsen egy szavazást a képviselőházban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2019-03-21: Világfigyelő - :

Elnapolták a főügyész kinevezését

Nem jutottak megállapodásra tegnap az Európai Parlament (EP) és az Európai Tanács megbízott küldöttségei a jövendőbeli európai főügyész személyével kapcsolatban, így március 27-én újabb egyeztetésre ülnek össze. A tárgyalóbizottságoknak Laura Codruţa Kövesi volt román korrupcióellenes főügyész, illetve a francia Francois Bohnert közül kell választaniuk.
2019-03-21: Belföld - :

Épülhetnek az autópályák

Elfogadta tegnap a szenátus plénuma a Bukarestet Brassóval összekötő sztráda, valamint az úgynevezett északi autópálya és a Brassó–Bákó autópálya megépítéséről szóló törvényjavaslatokat.