BarótA városháza kész a vitára

2019. március 21., csütörtök, Közélet

Lázár-Kiss Barna András polgármester és a városatyák a tegnap délután tartott tanácsülésen úgy döntöttek: készek testületileg részt venni a Gaál Mózes Általános Iskola szülői bizottsága által kezdeményezett lakossági fórumon. Elfogadták, hogy az eseményt kedden 18 órától tartsák, de feltételük az volt, hogy ne a szülők által javasolt Rózsa vendéglőben, hanem a kultúrház nagytermében kerüljön sor arra. A frakciók vezetői szerint az Oltszemről Barótra irányítandó gyerekeket nem szabad bűnözőknek beállítani.

  • A baróti városházán ismét az árva gyermekek befogadásáról vitáztak. A szerző felvétele
    A baróti városházán ismét az árva gyermekek befogadásáról vitáztak. A szerző felvétele

A napirenden szereplő tervezetet – megosztani azokat a területeket, amelyeket a városháza a megyei gyerekjogvédelmi igazgatóság rendelkezésére bocsátott, hogy az úgynevezett családi házakat építsen árva és hátrányos családi háttérrel rendelkező fiatalok elhelyezése és nevelése érdekében – valószínű percek alatt megszavazták volna, ha Dimény László néppártos és Nagy István független tanácstag nem indítja be a kérdésfelvetést.

A polgármester előterjesztését követően Dimény László rákérdezett: miért nem tart igényt a teljes telekre a megyei intézmény? Lázár-Kiss Barna András lényegében nem válaszolt a kérdésre, csak megerősítette, igenis, a telkek csak egy része kell az igazgatóságnak. Dimény nem firtatta tovább, azonban jelezte, a Néppárt és a független tanácstag alkotta frakció írásban válaszolt a polgármesternek azon levelére, amelyben kérte, foglaljanak állást a családi otthonok építése kapcsán. Mint mondotta, úgy érzik, eddigi álláspontjuk, mely szerint a gyermekek mellett ki kell állni, helyes volt, de szerintük el kell fogadni, hogy a szülők a kérdés nyilvános vitáját kérik. Amíg erre nem kerül sor, minden, a témát érintő esetben tartózkodni fognak. Nagy István arra kérte a polgármestert, ne csak sodródjon az üggyel, hanem álljon annak élére.

Pál-Szilágyi Zoltán RMDSZ-es frakcióvezető adta meg Dimény kérdésére a felelet – a telkek végében magasfeszültségű elektromos vezeték halad át, ami bonyolítaná az építkezési engedély kiadását, egyszerűbben kapják azt meg, ha arról a részről lemondanak –, majd úgy fogalmazott, hogy csoportjuk úgy határozott, kiállnak eddigi véleményük mellett, s továbbra is a gyermekek pártját fogják, s ha a szülők tárgyalni akarnak a kérdésről, vállalják a párbeszédet. Mint mondotta, meggyőződése, a barótiak nincsenek a nehéz sorsú gyermekek ellen – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a város területén jelenleg is három intézmény működik, amely hasonló területen fejti ki tevékenységét, s panasz sosem érkezett ellenük –, sőt, a város érdekeit szolgálja, hogy az ottani gyermekek nevelésében kiválóan felkészült pedagógusok vesznek részt.

Dimény Lászlónak azt a javaslatát, hogy az otthonokat ne Baró­ton építsék meg, hanem Köpecbányán, ahol újból hasznosítani lehetne a régi iskolaépületet is, Lázár-Kiss Barna András hevesen ellenezte. „Nem jó Barótnak, de Köpecnek és Köpecbányának megfelelne, ha oda vinnénk a gyermekeket? Nem elszigetelni kell őket, hanem a társadalomba integrálnunk, ehhez a városban lesz a legjobb helyük. Arról nem is beszélve, hogy többjüknek gyakrabban lesz szükségük egészségügyi ellátásra, azaz közelebb kell lenniük a kórházhoz” – vágott vissza a néppártosnak. A polgármester megismételte a már máskor is hangoztatott, kételyeloszlató véleményét: a gyermekektől és fiataloktól nem kell félni, hiszen nemhogy nem kerülnek hagyományos osztályokba, hanem speciális oktatásban részesülnek, és ha azt kérik, az is megoldható, hogy még az udvaron se érintkezzenek a többi gyermekkel – máskor adnak nekik szünetet –, vagy akár más épületben jelölik ki osztálytermeiket. A polgármester megnyugtatta a Gaál Mózes Általános Iskola vezetőségét is: pedagógusaikat nem fogják „leterhelni”, hiszen a sepsiszentgyörgyi speciális iskola keretében működnének az osztályok. „Ezeknek a gyermekeknek jó része a mi gyermekünk, erdővidékiek, s olyanok lesznek, amilyennek neveljük” – jelentette ki Lázár-Kiss.

A tanácstagok végül némi vitát követően abban egyeztek meg, hogy elfogadják a szülők meghívását a kedd délután hat órára meghirdetett lakóssági fórumra, de csak az ügy komolyságához illő kultúrházban hajlandóak elmenni vitázni, az eredetileg javasolt Rózsa vendéglőbe nem.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1561
szavazógép
2019-03-21: Belföld - :

Törvény a stratégiáról

Elfogadta tegnap a képviselőház a Románia 2040 elnevezésű stratégia kidolgozására vonatkozó törvénytervezetet, amely előírja az alsóházi elnök vezette Románia 2040 bizottság létrehozását.
2019-03-21: Jegyzet - Pálmai Tamás:

Elit (Békési levelek)

Latin eredetű e szó, és kiválót, elsőrendűt, kiválogatottat, előkelő társasághoz, egy közösség színe-javához tartozót jelent. Aki az elithez tartozik, az magasabb szintű vagy rangú – általában kisebb csoport – tagja, mely jellemzői miatt kiemelkedik a többi közül (szakmai, társadalmi, képzettségi stb. szintje miatt), így méretéhez képest sokkal nagyobb befolyással, jelentőséggel rendelkezik, mint más.