Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Román Akadémia: nem ígértek autonómiát Gyulafehérváron

2019. március 22., péntek, Belföld

A Román Akadémia szerint az 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat nem ígért autonómiát a kisebbségeknek, akik pedig számon akarják kérni a dokumentum bármilyen részletének betartását, azoknak előbb el kellene ismerniük annak lényegét, Erdély és Románia egyesülését – áll a tudományos testület állásfoglalásában.

  • Fotó: TVR
    Fotó: TVR

Az akadémia azzal érvel, hogy a Gyulafehérvári Nyilatkozat szövegében szereplő „autonómia” szó az Erdély, Bánság és Magyarország románok lakta területeinek ideiglenes, az új alkotmány elfogadásáig tartó önigazgatására vonatkozik. Másfelől leszögezik, hogy az erdélyi románok döntése az általuk lakott területek Romániával történő egyesüléséről szólt, míg a nyilatkozat többi részlete mindössze „irányelveket” tartalmaz az újonnan megalakuló román állam számára.

Az erdélyi románok nemzetgyűlése által elfogadott nyilatkozat harmadik pontja által előirányzott „teljes nemzeti szabadságot” az akadémia olvasatában nem lehet autonómiaígéretként értelmezni, hiszen a nyilatkozat ennek értelmezését is pontosítja, miszerint „minden nép számára a saját nyelvén biztosítanak oktatást, közigazgatást és ítélkezést”, és lehetővé teszik számarányos képviseletüket a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben.

Az akadémia szerint egyébként ezen „elvek” érvényesítésével sem adós a mai Románia, és ezt jól példázza, hogy a magyarok saját nyelvükön ingyenesen tanulhatnak az óvodától a doktorátusig, sokan közülük pedig állami ösztöndíjban is részesülnek. „Nincs olyan oktatási program, amelyet a magyarok kértek, és a román állam ne hagyta volna jóvá. És itt a legbőkezűbbek a feltételek: legyen legalább tíz kérelmező az illető szakon, akiknek a képzése érdekében mintegy húsz tanárnak biztosít fizetést a román állam” – teszik hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2019-03-22: Sport - :

Ismét Sopronban lesz a négyes döntő (Női kosárlabda, Euroliga)

Az előző évhez hasonlóan ismét a Sopron Basket rendezi a női kosárlabda Euroliga négyes döntőjét, amelyre idén április 12. és 14. között kerül sor.
2019-03-22: Belföld - :

Hátrányos megkülönböztetés Csíkszeredában

A legfelsőbb bíróság szerdán kimondott ítéletében jogerősen megerősítette: hátrányosan különböztette meg Ráduly Róbert polgármester Csíkszereda román lakosságát azzal, hogy a magyar nyelv ismeretét is megkövetelte bizonyos önkormányzati állások betöltésekor. A legfelsőbb bíróság a honlapján közzétett ítéletkivonatban elutasította a polgármester fellebbezését, és megerősítette az Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT) 2015 decemberében kimondott elmarasztaló döntését.