Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hátrányos megkülönböztetés Csíkszeredában

2019. március 22., péntek, Belföld

A legfelsőbb bíróság szerdán kimondott ítéletében jogerősen megerősítette: hátrányosan különböztette meg Ráduly Róbert polgármester Csíkszereda román lakosságát azzal, hogy a magyar nyelv ismeretét is megkövetelte bizonyos önkormányzati állások betöltésekor. A legfelsőbb bíróság a honlapján közzétett ítéletkivonatban elutasította a polgármester fellebbezését, és megerősítette az Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT) 2015 decemberében kimondott elmarasztaló döntését.

  • Ráduly Róbert. Fotó: Youtube
    Ráduly Róbert. Fotó: Youtube

Az ODT a magyar szimbólumok és feliratok ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (MEPE) keresetére vizsgálta meg, hogy indokolt volt-e a magyar nyelv ismeretének megkövetelése egy humán erőforrással és egy urbanisztikával foglalkozó hivatalnok alkalmazásánál. A 2016 januárjában hozott határozatában megállapította, hogy csak azoknak a hivatalnokoknak az alkalmazásánál indokolt a magyar nyelv ismeretének a megkövetelése, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal. Álláspontja szerint az urbanisztikával foglalkozó hivatalnok esetében indokolt, a humán erőforrással foglalkozó hivatalnok esetében viszont indokolatlan volt a magyar nyelv ismeretének a megkövetelése. Az ODT 2000 lejes bírságot rótt ki a polgármesterre.

Ráduly Róbert az MTI-nek elmondta: a város lakosságának a többsége (a 2011-es népszámlálás adatai szerint Csíkszereda lakosainak 81,5 százaléka magyarnak, 17,4 százaléka románnak vallotta magát) jogos elvárásként fogalmazza meg, hogy a városháza hivatalnokai, akikkel kapcsolatba kerülnek, ismerjék a magyar nyelvet. Nyomatékosította: nem a nemzetiségre vonatkozó kitételt iktatták be az állásajánlatba, hanem csupán a magyar nyelv ismeretét kérték, és szerinte Székelyföldön egy kis igyekezettel bárki megtanulhat magyarul. A polgármester sajnálatosnak tartotta, hogy az ODT nem azt vizsgálja: a város magyar anyanyelvű lakosainak megvan-e maradéktalanul a lehetőségük az anyanyelvi ügyintézésre nemcsak a városházán, hanem a rendőrségen, a prefektusi hivatalban, az adóhivatalban és másutt. Úgy vélte: a magyar polgárok anyanyelvhasználati jogait nap mint nap megsértik a hivatalok, de ez a hatóságokat nem érdekli.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2019-03-22: Belföld - :

Román Akadémia: nem ígértek autonómiát Gyulafehérváron

A Román Akadémia szerint az 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat nem ígért autonómiát a kisebbségeknek, akik pedig számon akarják kérni a dokumentum bármilyen részletének betartását, azoknak előbb el kellene ismerniük annak lényegét, Erdély és Románia egyesülését – áll a tudományos testület állásfoglalásában.
2019-03-22: Belföld - :

A jegyeket beírják, a tanárokat kivizsgálják (MOGYE-ügy)

A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) kivételesen elismeri azokat a jegyeket, amelyeket nem az egységesített tételek alapján adtak a téli vizsgaidőszakban az egyetem egyes tanárai, de az oktatók ellen vizsgálatot indítanak. Az egyetem szenátusa által hozott szerdai döntésekről Leonard Azamfirei rektor tájékoztatta tegnap az MTI-t. Azt mondta, hogy a diákok érdeke indokolta a döntést, hiszen ők egyáltalán nem felelősek a kialakult helyzetért.