Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

MOGYE-ügyA jegyeket beírják, a tanárokat kivizsgálják

2019. március 22., péntek, Belföld

A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) kivételesen elismeri azokat a jegyeket, amelyeket nem az egységesített tételek alapján adtak a téli vizsgaidőszakban az egyetem egyes tanárai, de az oktatók ellen vizsgálatot indítanak. Az egyetem szenátusa által hozott szerdai döntésekről Leonard Azamfirei rektor tájékoztatta tegnap az MTI-t. Azt mondta, hogy a diákok érdeke indokolta a döntést, hiszen ők egyáltalán nem felelősek a kialakult helyzetért.

  • Fotó: Haáz Vince / Krónika
    Fotó: Haáz Vince / Krónika

A rektor szerint a problémát a magyar tagozat egyes tanárai idézték elő szándékosan azzal, hogy megtagadták az egységes vizsgatételekre vonatkozó szenátusi határozat végrehajtását. Leonard Azamfirei hozzátette azonban, hogy túlzásnak tartja a történteket, román–magyar konfliktusként mutatják be, mert a román és az angol tagozaton is voltak olyan tanárok, akik elutasították az egységes vizsgáztatást. A rektor szerint az egyetem tanárai közül csak kevesen nem vetették alá magukat a tavaly bevezetett szabályozásnak, tiltakozásuk elszigetelt esetnek számít. Mint részletezte: az orvosi karon 13 tanár, a gyógyszerészeti karon további 13–14 tanár tagadta meg az új szabályok alkalmazását.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem tavalyi egyesülésével létrejött MOGYTTE-n diáktüntetésekhez vezetett a téli vizsgaidőszak idején, hogy a dékáni hivatalok megtagadták azoknak a jegyeknek a beírását, amelyeket a tanárok nem az egységesített vizsgatételek alapján adtak. A magyar tagozat egyes tanárai egyebek között arra hivatkozva utasították el az egységes vizsgáztatást, hogy annak részleteiről két héttel a vizsgaidőszak előtt döntött az egyetem vezetése. Az egységes vizsgáztatást azért is elfogadhatatlannak tartották, mert olyan magyar nyelvű bibliográfiát is használnak az oktatásban, amely románul nem érhető el.

Leonard Azamfirei elmondta: a három kar dékánjából álló fegyelmi bizottságot kérték fel az ügy kivizsgálására. Ez a bizottság hoz majd döntéseket az egyetemi chartának és a munka törvénykönyvének megfelelően.

A rektor az MTI kérdésére kijelentette: szívesen látják az intézményben Ecaterina Andronescu oktatási minisztert, ígért látogatásának az időpontját azonban még nem tudják. Azt is kijelentette: egyáltalán nem tekinti politikai beavatkozásnak azt, hogy Traian Băsescu volt köztársasági elnöki minőségében Románia és az EU kapcsolatairól tart előadást az egyetemen. A rektor korábban nemkívánatos politikai beavatkozásnak minősítette, hogy az RMDSZ is megoldást keresett az egyetem magyar tagozatának a gondjaira.

A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az állami egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az új oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. A magyar tagozat tavaly szeptemberben arról döntött, hogy a magyar vezetők mindaddig nem töltik be tisztségeiket, amíg nem születik a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés. Távolmaradásukkal az ellen tiltakoztak, hogy álláspontjukat rendszeresen figyelmen kívül hagyta az egyetem vezetése.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 296
szavazógép
2019-03-22: Belföld - :

Hátrányos megkülönböztetés Csíkszeredában

A legfelsőbb bíróság szerdán kimondott ítéletében jogerősen megerősítette: hátrányosan különböztette meg Ráduly Róbert polgármester Csíkszereda román lakosságát azzal, hogy a magyar nyelv ismeretét is megkövetelte bizonyos önkormányzati állások betöltésekor. A legfelsőbb bíróság a honlapján közzétett ítéletkivonatban elutasította a polgármester fellebbezését, és megerősítette az Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT) 2015 decemberében kimondott elmarasztaló döntését.
2019-03-22: Belföld - :

Fej fej mellett

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet legújabb felmérése szerint az EP-választáson a Szociáldemokrata Pártra (SZDP) szavaznának a legnagyobb, 26,9 százalékos arányban, de közel akkora a Nemzeti Liberális Párt támogatottsága is (26,3 százalék).