Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Módosulhat az adóügyi rendeletet

2019. március 23., szombat, Belföld

Újabb rendeletet készül elfogadni jövő heti ülésén a kormány, amellyel módosítja az adóügyi intézkedéseket tartalmazó, 2018/114-es sürgősségi rendeletet – jelentette be tegnap Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

  • Fotó: mediafax.ro
    Fotó: mediafax.ro

A tárcavezető azt mondta, csütörtökön egyeztetett a Romániai Bankok Egyesületével, pénteken pedig ismét tárgyalóasztalhoz ültek, ezt követően elkészülhet a 114-es rendeletet módosító jogszabálytervezet végső formája. A miniszter szerint változtatni szándékoznak a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb, a ROBOR kiszámításának módján. A módosítással a cél a törlesztőrészletek csökkentése – mondta. Hozzátette, nem tudja megmondani, pontosan mekkora mérséklődés várható, „de az egyértelmű, hogy az új ROBOR-képlet sokkal jobb, mint a jelenleg érvényben levő”.

A 114-es rendelet többi vitatott előírása, az energetikai és a távközlési ágazatot érintő plusz adóterhek, a földgáz árának felső határa kapcsán Teodorovici azt mondta, egyelőre tárgyalás alatt áll, hogy ezek életbe lépnek-e április 1-jétől vagy sem, ugyanakkor fennáll annak a lehetősége is, hogy – amennyiben az érintettek is egyetértenek – ezeket is módosítsák jövő héten.

A magánnyugdíj-járulékokat kezelő alapokra vonatkozó intézkedések esetében szintén az alkalmazás elhalasztását fontolgatják, de ezzel kapcsolatban sem zárultak még le a tárgyalások az érintettekkel – mondta Teodorovici.

A kormány tavaly december végén fogadta el a 2018/114-es sürgősségi rendeletet, amely többletadót ró ki az energetikai, illetve a távközlési vállalatokra, amelyet üzleti forgalmuk alap­ján kell majd fizetniük, maxi­málja a földgáz és a villamos energia árát, és úgynevezett „kapzsisági adót” vet ki a bankokra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2019-03-23: Belföld - :

Bukaresti bírálat Brüsszelnek

Élesen bírálta az Európai Unió vezetőit pénteken Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, aki szerint Brüsszelt csak a nyilatkozatok szintjén érdekli az állampolgárok jóléte.
2019-03-23: Belföld - :

Hírsaláta

JÓL JÁRHAT DRAGNEA. Elkészült az a tervezet, amely jogalapot teremtene a legfelsőbb bíróság szabálytalanul alakult öttagú bírói tanácsai által lezárt perek újratárgyalására. A rendeletet a Szociáldemokrata Párt vezérkara követelte a legvehemensebben, miközben az ellenzék – sőt, az SZDP-vel parlamenti együttműködésben lévő RMDSZ is – ellenezte, mondván, hogy nem lehet „egyik nagy hibát egy másik hibával helyrehozni”.