Hírsaláta

2008. augusztus 26., kedd, Belföld

ELMENT A MILLIÁRDOS. Kilencvenegy éves korában Mallorca szigetén elhunyt Iosif Constantin Drăgan, a Ceauşescu- és Iliescu-rezsim kedvenc történésze, a dákoromán kontinuitás egyik élharcosa. 1,5 milliárd dolláros vagyonát ötvenegy évvel fiatalabb második felesége, Veronica Guşă, Ştefan Guşă tábornok, egykori nagyvezérkari főnök lánya örökli. (Evenimentul zilei)

MEGGONDOLTA MAGÁT. Mona Muscă nem indul az őszi parlamenti választásokon — jelentette be vasárnap a volt liberális képviselő és művelődésügyi miniszter azt követően, hogy a múlt héten felkérést kapott a Demokrata-Liberális Párt Neamţ megyei szervezetétől, legyen a jelöltjük valamelyik egyéni választókerületben. A politikus asszony kijelentette: kételyei vannak azzal kapcsolatban, ahogyan egyes romániai intézmények működnek, ezért nem kíván élni a D-LP területi szervezete által felkínált lehetőséggel. Muscă azt is hozzáfűzte: azt a változatot is elveti, hogy esetleg függetlenként induljon a közelgő parlamenti választásokon. (România liberă)

Ismét árvízveszély. Szerda délig hosszabbították meg a Pruton a narancssárga jelzésű figyelmeztetést árvízveszély miatt a Oancea—Duna-torkolat szakaszon, amely Galac megyéhez tartozik. A Falciu—Oancea szakaszon, amely Vaslui és Galac megyén halad át, az árvízveszélyt narancssárga fokozatról sárgára csökkentették. A Prutra vonatkozó figyelmeztetés szerda délig tart. A folyó Bumbata—Falciu szakaszán megszüntették a sárga jelzésű árvízveszély-készültséget.

SZIÁMI IKREK. Brassóban egy 16 éves lány sziámi ikreket szült, a csecsemők a koponyájuknál vannak összenőve. A Cenk alatti város szülész-nőgyógyász orvosa szerint a rendellenességet minden bizonnyal az okozta, hogy a lány egy közeli rokonától, első unokatestvérétől esett teherbe. A lány állapotáról szülei nem tudtak, és orvos sem követte a terhességet. A csecsemők állapota válságos, ha a kritikus első hetet túlélik, külföldi szétválasztó műtétre szorulnak. (Ziua)

AUKCIÓ A HÁZSONGÁRDI TEMETŐ MEGMENTÉSÉÉRT. Rendhagyó kiállítás nyílt a kolozsvári Protestáns Teológia Bethlen Termében. A képzőművészeti alkotások nemcsak megtekinthetők, meg is lehet őket vásárolni. A kiállításra Erdélyből, Magyarországról, Ausztriá­ból, Svédországból és az Egyesült Államokból érkeztek az alkotások. Az eladásból összegyűlt összeget a Házsongárdi temető felújítására és újjáépítésére fordítják. (Paprika Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2008-08-26: Közélet - Kuti János:

Ki a hibás... (A múlt hét)

...azért, mert kevés érmet szereztek a magyarok? És a románoktól is többet vártak. Már keresik a bűnbakokat. Pedig nem csak a férfiak szerepeltek rosszul, hanem a nők is. Így kereshetnék a bűnnőstényeket is. Millió oka lehet a gyenge szereplésnek. Már hangoztatnak néhányat. S még hányat fogunk hallani! Először is a kínaiak elvittek egy sereg érmet, mert ők annyian vannak, mint az oroszok. Nem volt elég pénz a felkészülésre, és nem megfelelő körülmények között készültek a sportolók.
2008-08-26: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Megfontolt alkotmánymódosítás?
Az alkotmányt nem lehet futtában módosítani — nyilatkozta Ion Iliescu az SZDP állandó bizottsági ülése előtt. A volt államfő úgy véli, a Mircea Geoană pártelnök javasolta alkotmánymódosítást már az új parlamentnek kellene megvitatnia egy külön felállított bizottságban. Hozzátette: az új törvényhozó testületnek kell átgondolnia, hogy az alaptörvény melyik cikkelyeit szükséges átalakítani. Ezeket a módosításokat azonban nem lehet elsietni — szögezte le a szenátor.