Belföldi hírek

2008. augusztus 26., kedd, Belföld
Megfontolt alkotmánymódosítás?

Az alkotmányt nem lehet futtában módosítani — nyilatkozta Ion Iliescu az SZDP állandó bizottsági ülése előtt. A volt államfő úgy véli, a Mircea Geoană pártelnök javasolta alkotmánymódosítást már az új parlamentnek kellene megvitatnia egy külön felállított bizottságban. Hozzátette: az új törvényhozó testületnek kell átgondolnia, hogy az alaptörvény melyik cikkelyeit szükséges átalakítani. Ezeket a módosításokat azonban nem lehet elsietni — szögezte le a szenátor.

Mint elmondta, a forradalom után két évre volt szükség az új alkotmány megszületéséig, a munkában külföldi szakemberek is segítettek, a 2003-as alkotmánymódosítást pedig egy komoly elemzést követően hajtották végre. Múlt héten Mircea Geoană SZDP-elnök bejelentette: az általa vezetett alakulat ezen a héten bemutatja a parlamentben alkotmánymódosításra vonatkozó tervezetét, amely érelmében büntetőjogi esetekben eltörölnék a magas rangú tisztségviselők mentelmi jogát.

A szenátus dönt Şereş és Păcuraru ügyében

A szenátus mai rendkívüli ülésén vitatják meg Codruţ Şereş és Paul Păcuraru ügyét. Nicolae Văcăroiu házelnök elmondta, hogy a jogi bizottság által láttamozott és jóváhagyott, a bűnvádi eljárás elkezdéséről szóló határozatot szétküldte a szenátoroknak. Codruţ Şereş volt gazdasági minisztert azzal vádolják, hogy energetikai cégek magánosításakor nem járt el törvényesen. Paul Păcuraru munkaügyi minisztert korrupciós vádak érték, miszerint közbenjárt egy személy magas funkcióba való kinevezéséért, és ezért csúszópénzt fogadott el. A szavazás titkos, a honatyák golyókkal voksolnak a két politikus sorsáról.

Bővül a bűnösök lajstroma

A vizsgálatot ki kell terjeszteni az Electrica Muntenia Sud-dossziéban érintett összes személyre — derül ki a szenátus jogi bizottságának jelentéséből. A meghallgatott hanganyagok alapján ugyanis olyan politikusok is érintettek az ügyben, mint Theodor Stolojan, Gheorghe Seculici vagy Adriean Videanu. A felsőház jogi bizottsága úgy értékeli, hogy a Codruţ Şereş szenátort érintő nyomozást folytatniuk kellene a hatóságoknak az ügy bonyolultsága és súlyos következményei miatt. Videanun, Seculici-on és Stolojanon kívül a hangfelvételek alapján a gazdasági és kereskedelmi, igazságügyi, távközlési és szállításügyi tárca számos államtitkára érintett az ügyben, de olyanok neve is előfordul, akik a miniszterelnökhöz vagy az államfőhöz közeli személyeknek számítanak.

Mikor választunk?

Még a héten el kell fogadnia a kormánynak a parlamenti választásokról szóló határozatot, ha azt korábbi ígéretük szerint novemberben kívánják megszervezni. Cristian David belügyminiszter hét végi nyilatkozata szerint november 30. a legvalószínűbb időpont, nincs ok arra, hogy a választásokat ennél később rendezzék meg. A törvény értelmében a parlamenti választások időpontját legalább kilencven nappal korábban, kormányhatározatban kell kitűzni. A kormányzó NLP alelnöke, Bogdan Olteanu korábban úgy nyilatkozott: a kabinet pontosan kilencven nappal a választások előtt dönt a dátumról.

Fenyegetőznek a demokraták

Egyszerű indítvány benyújtását fontolgatja a Demokrata-Liberális Párt, amennyiben a kormány nem törleszti az önkormányzatokkal szembeni elmaradásait. Theodor Stolojan, a D-LP alelnöke ismét felszólította a Tăriceanu-kabinetet, hogy fizesse ki a helyhatóságoknak a fűtésköltség térítésére szánt összeget, ellenkező esetben a parlamentben egyszerű indítvánnyal kérelmezik ezt. Stolojan szerint az elmaradások 2007-ben elérték a 980 milliárd lejt, 2008-ban pedig az 1225 milliárdot.

Külföldre is átutalják a nyugdíjt

A Citibankon keresztül a román állampolgárok külföldön is hozzájuthatnak nyugdíjukhoz. Az Országos Nyugdíjpénztár és a Citibank Románia egyezménye alapján a nyugdíjakat külföldi bankszámlára is átutalják. A Citibank szerint körülbelül 29 000 román állampolgár jogosult külföldön nyugdíjra, ezek közül a legtöbben (tízezren) Németországban élnek. Ausztriá­ban ötezren, Magyarországon négyezren, Olaszországban háromezren, az Egyesült Államokban kétezren, más államokban pedig ötezren jogosultak nyugdíjra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4369
szavazógép
2008-08-26: Belföld - x:

Hírsaláta

ELMENT A MILLIÁRDOS. Kilencvenegy éves korában Mallorca szigetén elhunyt Iosif Constantin Drăgan, a Ceauşescu- és Iliescu-rezsim kedvenc történésze, a dákoromán kontinuitás egyik élharcosa. 1,5 milliárd dolláros vagyonát ötvenegy évvel fiatalabb második felesége, Veronica Guşă, Ştefan Guşă tábornok, egykori nagyvezérkari főnök lánya örökli. (Evenimentul zilei)
2008-08-26: Közélet - Bodor János:

Folytatódik a harc a moziért (Kovászna)

Az országos mozivállalat (RADEF-RomâniaFilm) kezelésében levő kovásznai Győzelem filmszínház épületének visszaszerzése városi tulajdonba immár sokéves álma a helyi önkormányzatnak. Az épületre annál is inkább szükség van, mert Kovásznának nincs nagyobb közönség befogadására alkalmas művelődési háza.