Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Érzelmi kérdés, szakmai fejlődési lehetőség

2019. április 2., kedd, Gazdakör

A székelyföldi gazdák is igényelhetik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pártoló tagja  minőséget. A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) 2016. novemberi, Gyergyószentmiklóson tartott ülése után Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta: a tagszervezetektől érkezett igénynek megfelelően megkezdi a pártolói tagság bevezetését. Most a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) által működtetett falugazdász-hálózat szakemberein keresztül kérhetik ezt a gazdák.

  • Tamás Sándor az elsők között kérte, hogy az NAK pártoló tagja legyen
    Tamás Sándor az elsők között kérte, hogy az NAK pártoló tagja legyen

Az SZGE falugazdász-hálózatát koordináló Szabó Ákos érdeklődésünkre elmondta: az NAK pártoló tagsági minősége révén a székelyföldi gazdák ingyenes részvételi lehetőséget kapnak az NAK által szervezett rendezvényekre, kiállításokra, és eljuttatják nekik az NAK által kiadott mezőgazdasági lapok példányait is. Ugyanakkor az NAK nagy befolyással bír a COPA-COCEGA uniós agrárszervezet berkeiben, Kis Miklós, az NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke képviseli az uniós intézményben a magyar – és székelyföldi – gazdák érdekeit.

Háromszéken Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke az elsők között igényelte a pártoló tagsági státuszt, és ugyanezt tette Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, valamint aligazgatója, Kozma Béla is. Tamás Sándor elmondta: a lehetőség szimbolikus üzenet a székelyföldi gazdák irányába, de a konkrét mezőgazdálkodási elképzelések megvalósításában is segíthet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1101
szavazógép
2019-04-02: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Búcsú előtt Haralyban

A 750 méter magas Barátok-hegyén őrtorony állott egykor a falu felett, a hagyomány szerint domonkos kolostor volt ott. Egyes magyarázatok szerint a faluban egykor német  lovagok által épített „toronyerőd” is volt, nyoma azonban nem maradt. Más források „a templomosok által fenntartott haralyi birtokról” tesznek említést, de ma már ennek sem találni nyomait. Állítólag a templomos lovagok eltűnése után a johanniták vették birtokba, de arra, hogy ott fenn a hegyen valaha is régészek ástak volna, ma már senki nem emlékszik – a bizonytalanságok között kutakodhatnak a falu múltja iránt érdeklődők.
2019-04-02: Gazdakör - Bokor Gábor:

Egyetlen termelő sem jelentkezett

Nem élnek a fokhagymatermesztést érintő célzott támogatásokkal a háromszéki gazdák. A támogatásigénylési iratcsomókat a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság veszi át, de eddig egyetlen gazda sem jelentkezett a szükséges iratokkal – mondta el érdeklődésünkre Könczei Csaba, az intézmény igazgatója.