Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Egyetlen termelő sem jelentkezett

2019. április 2., kedd, Gazdakör

Nem élnek a fokhagymatermesztést érintő célzott támogatásokkal a háromszéki gazdák. A támogatásigénylési iratcsomókat a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság veszi át, de eddig egyetlen gazda sem jelentkezett a szükséges iratokkal – mondta el érdeklődésünkre Könczei Csaba, az intézmény igazgatója.

  • Gép hiányában emberi erő kell a betakarításhoz (illusztráció)
    Gép hiányában emberi erő kell a betakarításhoz (illusztráció)

A fokhagymatermesztők hektáronként ezereurós támogatást kaphatnak, ha hektáronként háromezer kilogramm fokhagymát értékesítenek. Az új, célzott támogatást a tavaly nagy sikert elért paradicsomtermesztési támogatás mintájára idén vezették be. Paradicsomtermesztési támogatást idén tizenöt háromszéki gazda igényelt. A fokhagymát illető támogatás iránt mintegy öt gazda érdeklődött az igazgatóságon, támogatási kérést azonban még senki nem iktatott.

Miért nem élnek a támogatási lehetőséggel, miért nem vágnak bele a fokhagyma termesztésébe a háromszáki gazdák? – erről faggattuk Könczei Csabát.

A fokhagyma idegen kultúra a háromszéki gazdák körében. Nincs kialakulva a szaporítóanyag beszerzési lánca, ezért körülményesen lehet hozzájutni az amúgy elég drága ültetni való fokhagymához. Ahhoz, hogy megfelelő terményt takaríthasson be a gazda, nagy mennyi­ségű vizet kell biztosítani a kultúrának, az öntözés szinte elengedhetetlen. A gyomirtáshoz, a betakarításhoz, a termés osztályozásához emberi munkaerőre van szükség. A fokhagyma szárítás után specifikus körülmények között tárolható ugyan, de Háromszéken nincs kialakult piaca a fokhagymának. A hagymatermesztők – főként, akik dughagymával dolgoznak – csak részben használhatnák a fokhagyma kultúrához meglévő gépparkjukat – sorolta a fokhagyma termesztésének néhány nehézségét az igazgató.

A hagyományos fokhagymatermesztő vidékeken a termesztési technológia szinte teljes mértékben gépesítve van – nagyon érdekes, a fokhagymatermesztés technológiáját, a gépesítés lehetőségeit bemutató kisfilmek tekinthetők meg például a fokhagymavetomag.hu weboldalon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1100
szavazógép
2019-04-02: Gazdakör - Bokor Gábor:

Érzelmi kérdés, szakmai fejlődési lehetőség

A székelyföldi gazdák is igényelhetik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pártoló tagja  minőséget. A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) 2016. novemberi, Gyergyószentmiklóson tartott ülése után Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta: a tagszervezetektől érkezett igénynek megfelelően megkezdi a pártolói tagság bevezetését. Most a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) által működtetett falugazdász-hálózat szakemberein keresztül kérhetik ezt a gazdák.
2019-04-02: Gazdakör - :

Nő a gázolajár-támogatás

A kormány múlt pénteki ülésén 580 millió lejt hagytak jóvá a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj ártámogatásának kifizetésére. 2019-ben a gázolaj-támogatás értéke 1,7964 lej lesz literenként. 2018-ban a támogatás értéke 1,7385 lej volt literenként.