Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kossuth temetésének 125. évfordulójára

2019. április 3., szerda, Magazin

Kiállítás nyílt Kossuth Lajos (Monok, 1802. szeptember 19. – Torino, 1894. március 20.) temetésének 125. évfordulójára a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, a Nemzeti Örökség Intézetének Múzeumában.

  • Kossuth Lajos temetése. Fotó: Jel-Kép-Tér
    Kossuth Lajos temetése. Fotó: Jel-Kép-Tér

Magyarországon Kossuthé volt a valaha létezett legnagyobb temetés, noha Ferenc József nem járult hozzá ahhoz, hogy az egykori kormányzó állami temetésben részesüljön, így hivatalosan a főváros szervezte a búcsúztatást.

2015-ben már megújult a Kossuth-mauzóleum a Nemzeti Sírkertben. Ott állandó kiállítás idézi fel Vörösmarty, Jókai, Ady és a nemzet más nagyjainak temetését és a korabeli gyászkultúrát. Augusztus végéig a Kossuth halálától temetéséig eltelt 12 nap történetét mutatja be időszaki tárlat. A kamarakiállítás látogatói megtekinthetik Kossuth utolsó fényképeit, halotti maszkjának másolatát, és korabeli sajtóhíreken, felvételeken keresztül ismerhetik meg a temetés és az azt megelőző napok történetét.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, hogy a modern magyar állam, sőt a modern magyar nemzet megszületése is a reformkor és a forradalom időszakának köszönhető. Mint fogalmazott, Kossuth nélkül elképzelhetetlen a 19. század magyar történelme, reformkori fellépése, majd 1847 őszétől a közvetlen politikai cselekvés, később az emigrációban folytatott tevékenysége egyaránt alakították a korabeli magyar politikát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2019-04-03: Magazin - :

35 éves a Figura Stúdió Színház

Miniévaddal ünnepli fennállásának 35. évfordulóját a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, amely reprezentatív előadásait mutatja be három nap alatt. A mától péntekig tartó FiguraFeszt olyan előadásokat kínál, amelyek az elmúlt évadokban kiérdemelték a közönség és a szakma elismerését.
2019-04-03: Kultúra - :

Farkas Árpád 75 éves

Csak biztass
Te csak biztass, akárcsak eddig tetted, e kerek 75. előtt is, mint ama mágusok, kiket babonásan becsültek, biztass a történelem mélyeiből feltörő szóval, mert itt, a történelem tetején az eget most is tartanunk kell, annyi a hazugság, hogy ránk akar roggyanni, s a kormány ma is szabad ösvényeket tapos ostobaságnak, asszimilációnak...