Kossuth temetésének 125. évfordulójára

2019. április 3., szerda, Magazin

Kiállítás nyílt Kossuth Lajos (Monok, 1802. szeptember 19. – Torino, 1894. március 20.) temetésének 125. évfordulójára a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, a Nemzeti Örökség Intézetének Múzeumában.

Magyarországon Kossuthé volt a valaha létezett legnagyobb temetés, noha Ferenc József nem járult hozzá ahhoz, hogy az egykori kormányzó állami temetésben részesüljön, így hivatalosan a főváros szervezte a búcsúztatást.

2015-ben már megújult a Kossuth-mauzóleum a Nemzeti Sírkertben. Ott állandó kiállítás idézi fel Vörösmarty, Jókai, Ady és a nemzet más nagyjainak temetését és a korabeli gyászkultúrát. Augusztus végéig a Kossuth halálától temetéséig eltelt 12 nap történetét mutatja be időszaki tárlat. A kamarakiállítás látogatói megtekinthetik Kossuth utolsó fényképeit, halotti maszkjának másolatát, és korabeli sajtóhíreken, felvételeken keresztül ismerhetik meg a temetés és az azt megelőző napok történetét.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, hogy a modern magyar állam, sőt a modern magyar nemzet megszületése is a reformkor és a forradalom időszakának köszönhető. Mint fogalmazott, Kossuth nélkül elképzelhetetlen a 19. század magyar történelme, reformkori fellépése, majd 1847 őszétől a közvetlen politikai cselekvés, később az emigrációban folytatott tevékenysége egyaránt alakították a korabeli magyar politikát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2019-04-03: Magazin - :

35 éves a Figura Stúdió Színház

Miniévaddal ünnepli fennállásának 35. évfordulóját a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, amely reprezentatív előadásait mutatja be három nap alatt. A mától péntekig tartó FiguraFeszt olyan előadásokat kínál, amelyek az elmúlt évadokban kiérdemelték a közönség és a szakma elismerését.
2019-04-03: Kultúra - :

Farkas Árpád 75 éves

Csak biztass
Te csak biztass, akárcsak eddig tetted, e kerek 75. előtt is, mint ama mágusok, kiket babonásan becsültek, biztass a történelem mélyeiből feltörő szóval, mert itt, a történelem tetején az eget most is tartanunk kell, annyi a hazugság, hogy ránk akar roggyanni, s a kormány ma is szabad ösvényeket tapos ostobaságnak, asszimilációnak...