Röviden

2007. május 31., csütörtök, Világfigyelő

Békés ország Magyarország

Irak a világ legbékétlenebb országa az Economist Intelligence Unit (EIU) felmérése szerint. A Londonban tegnap közzétett új világranglista Magyarországot a legbékésebb országok közé sorolja. A világ egyik legnagyobb gazdasági-politikai elemző központja Global Peace Index (globális békemutató) néven állította össze az első ilyen jellegű összehasonlító felmérést. A bevont országok békés vagy békétlen jellegét az EIU kéttucatnyi részindex alapján határozta meg, számszerű átfogó mutatót alkalmazva. A vizsgált 121 ország közül Norvégia a legbékésebb, 1,357 ponttal, Irak a legrosszabb — vagyis legmagasabb — indexet kapta, 3,437 ponttal. Magyarország a teljes listán a 18. helyen áll, 1,575 ponttal, megelőzve a térségben Romániát, Lengyelországot, Észtországot és Litvániát is.

Folytatódik Zentai kiadatási eljárása

Az ausztráliai Perth fellebbviteli bírósága tegnap elutasította azt a kérelmet, hogy állítsák le a háborús bűnökkel vádolt Charles Zentai elleni kiadatási eljárást. A most 85 éves Zentai kiadatását 2004 decemberében kérte a magyar külügyminisztérium; azzal gyanúsítják, hogy 1944-ben katonaként harmadmagával Budapesten megkínozta és megölte a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot. Miután a szerdai végzés — és az abban foglalt augusztus 7-i dátum — ismertté vált, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ nyilatkozatban kérte az ausztrál igazságügyi szerveket, hogy gyorsítsák fel a kiadatási eljárás menetét.

Bush hivatalos jelöltje a Világbank élére

George W. Bush amerikai elnök Robert Zoellicket jelölte hivatalosan a Világbank élére. Zoellick korábban az amerikai elnök kereskedelmi főmegbízottja volt. Tavaly júniusban mondott le a külügyi államtitkári posztról. Zoellick nemzetközileg elismert szakember, ő volt az, aki hat évvel ezelőtt tető alá hozta Kína WTO-tagságát. Két éve állítólag őt ütötte ki az elnöki posztért folyó versengésben Paul Wolfowitz korábbi védelmi miniszter-helyettes, aki májusban lemondásra kényszerült, mert pozícióját felhasználva járt közben élettársának előmenetele és fizetésemelése ügyében a banknál. Wolfowitz június 30-i hatállyal távozik posztjáról.

Borul a belpolitikai egyezség Ukrajnában

Az ukrán parlament kormánypárti többsége olyan határozatot hozott tegnap, hogy a jövőben nem az államfő lesz jogosult kinevezni a bíróságok elnökeit és elnökhelyetteseit, hanem a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács. E döntés nyomán újra kitört az alig elsimított belpolitikai viszály a Nyugat-barát Viktor Juscsenko elnök és az oroszbarát Viktor Janukovics kormányfő hívei között. Az elnök pártjának — a Mi Ukrajnánk — képviselői alkotmányellenesnek minősítették a legfelsőbb tanács (parlament) határozatát, és emlékeztettek rá, hogy erről nem volt szó abban az egyezségben, amelyet Janukovics és Juscsenko kötött vasárnap. Az egyezség felcsillantotta a belpolitikai válságból való kibontakozás reményét, mivel a szemben álló felek meg tudtak egyezni az előrehozott választások kiírásáról és a választások szeptember 30-i időpontjáról. A vasárnapi kiegyezés után Juscsenko felfüggesztette a parlament feloszlatásáról szóló rendeletét, és két napot adott a parlamentnek, hogy meghozza az előrehozott választások megtartásához szükséges jogszabályokat. Kedden gördülékenyen, különösebb viták nélkül folyt ez a törvényalkotó munka, tegnap azonban a kiújult viták miatt félbeszakadt, és nem tudni, folytatódik-e, s ha igen, mikor.

Amerikai vízummentességet az egész EU-nak

Az amerikai vízummentességi program kiterjesztését is sürgette José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök tegnap Brüsszelben azon a tanácskozáson, amelyet Nancy Pelosival, az amerikai képviselőház elnökével folytatott. Az amerikai vízummentességi program keretében jelenleg 27 ország állampolgárai vízum nélkül látogathatnak az Egyesült Államokba legtöbb 90 napos időtartamra. A kedvezményezettek között vannak az EU régebbi tagországai Görögország kivételével, az új tagállamok közül pedig Szlovénia. George Bush amerikai elnök tavaly ígéretet tett a kérdés rendezésére, s jelenleg a washingtoni kongresszus előtt van az ügy. Pelosi a mostani brüsszeli megbeszélés után érdemben nem foglalt állást: csak annyit mondott, hogy ,,elviszi az üzenetet", s azt megvitatják majd Washingtonban.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 684
szavazógép
2007-05-31: Világfigyelő - x:

Nézeteltérések a G8-csoport külügyminiszterei között

Elsősorban Koszovó kérdésében fennmaradtak a nézeteltérések a legfejlettebb ipari államokat és Oroszországot tömörítő, G8-csoport külügyminiszterei között. A miniszterek, akik tegnap a potsdami Cecilienhof kastélyban — az 1945 nyarán a második világháború utáni rendezésről döntő, Churchill, Truman és Sztálin részvételével kezdődött konferencia helyszínén — gyűltek össze, Koszovó mellett Iránról, Afganisztánról és a Közel-Keletről, továbbá környezetvédelmi kérdésekről tárgyaltak, előkészítendő az egy hét múlva sorra kerülő, heiligendammi állam- és kormányfői csúcskonferenciát.
2007-05-31: Közélet - Bogdán László:

Törvénymódosítások (Magasles)

A román igazságszolgáltatás feje fölött Damoklész kardjaként lebeg a veszély, hogy a reformját fölöttébb hitetlenkedve és gyanakodva figyelő Európai Unió alkalmazza a kilátásba helyezett védzáradékot.