Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Értékfeltárás OrbaiszékenA családok szívesen fogadják a fiatal kérdezőket

2019. április 6., szombat, Közélet

Mindennap élményekkel feltöltődve érkeznek vissza csomakőrösi szálláshelyükre azok a fiatalok, akik hétfőn kezdték meg az orbaiszéki értékfeltáró terepmunkát a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány külhoni értékfeltáró programjának részeként. Kisfaludi-Bakk Judit programvezető lapunknak elmondta, nem akadémiai kutatásról van szó, hanem emberközeli felmérésről, ami által olyan tudás, szellemi és tárgyi értékhalmaz kerülhet felszínre, ami a helyi emberek birtokában van.

  • A tiszakécskei kutatók Gazda Józsefet, a program szakmai vezetőjét kérdezik. Fotó: Belicza András
    A tiszakécskei kutatók Gazda Józsefet, a program szakmai vezetőjét kérdezik. Fotó: Belicza András

Szegedi, debreceni, mosonmagyaróvári, nyíregyházi, kolozsvári egyetemisták és tiszakécskei pedagógusok járják egy hétig az orbaiszéki falvakat, ahol egységes kérdőívek alapján gyűjtenek ismereteket a helyiek életéről. A felgyűjtött adatokat összegzik, majd visszatérve a terepre, mélyinterjúkat készítenek a különleges esetekben, amit ismét adatfeldolgozás követ, és utána néhány hónap alatt elkészül egy olyan könyv és DVD, ami további kutatások alapját képezheti. Eddig a Kárpát-medence tizennyolc kistérségében végeztek értékfeltáró munkát, amelyben közel ezer fiatal vett részt.

Orbaiszéken a helyi lelkészek, polgármesterek segítenek a családok kiválasztásában, a program háromszéki szakmai vezetője Gazda József író, műkritikus és Pozsony Ferenc kolozsvári egyetemi tanár, aki első nap Orbaiszékről tartott ismertetőt, és aki tanítványaival együtt az értékfeltárásban is részt vesz. A közel ötvenfőnyi kollégium tagjai négyes-ötös csoportokban reggeltől estig járják mindennap a falvakat, mígnem a hét végéig Orbaiszék mind a huszonkét településére eljutnak. Találkoztak már javas­asszonnyal, kő- és fafaragóval, vőféllyel, gyógynövényes gyógyítóval, kalapkészítővel, de az is nagy élmény volt sokuk számára, hogy a családok saját történetükről meséltek, fényképeket és féltve őrzött tárgyakat vettek elő, megmutatták a kertben eltemetett elődök sírját, beszéltek múltjukról, nehézségeikről.

Kisfaludi-Bakk Judit lapunknak azt mondta, ez a terepmunka élmény mindkét fél számára, hisz a fiatalok rengeteg új ismerettel gazdagodnak, értékeket fedeznek fel, a helyiek pedig megerősödnek abban, hogy ahogyan élnek, amit tudnak és amit elődeiktől megőriztek, az érték.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 596
szavazógép
2019-04-06: Riport - Fekete Réka:

A nyelv veszendőben, a hit megmarad

A moldvai magyar nyelv olyan, mint egy élő nyelvtörténet – véli Péntek János kolozsvári nyelvészprofesszor. Állítását arra alapozza, hogy ami már nincs benne a mai magyar köznyelvben, az Moldvában még fellelhető, és ez a nyelv térbeli változatosságával és múltjával együtt rendkívüli érték. Ezt ismerték fel mindazok, akik a moldvai magyarság körében az elmúlt száztíz esztendő alatt összegyűjtött nyelvi anyagot további kutatómunka révén bővítették, és ennek gyümölcse a Péntek János által szerkesztett A moldvai magyar tájnyelv szótára, amelyet a tavalyi kolozsvári és budapesti bemutató után az elmúlt hétvégén Lujzikalagorban tettek közkinccsé helyi és más csángó falvakból érkező érdeklődők számára. Az esemény alkalmával a moldvai csángó magyarok nyelvi és vallási identitásáról, a tájnyelvek létjogosultságáról és a máshonnan származó, Moldvában tanító pedagógusok életéről beszélgettünk előadóval, házigazdával, meghívottakkal.
2019-04-06: Közélet - Iochom István:

Díjazták a legjobb rajzolókat

Az alsócsernátoni Sylvester Lajos Községi Könyvtár – az István Dániel-féle kúria – udvarán Fábián Sándor megbízott polgármester, Ágoston József kultúrfelelős, André Csongor szobrász-keramikus és Pakó István tanító díjazta tegnap délelőtt azokat az I–VIII. osztályos diákokat, az alsócsernátoni Végh Antal- és a felsőcsernátoni Bod Péter-iskola tanulóit, akik beneveztek a Kik érted haltak, szent világszabadság elnevezésű rajzversenyre.