Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Közmunkával a tiszta temetőért

2019. április 6., szombat, Közélet

Valóságos bozótirtást végeztek azok, akik az elmúlt szombaton a feldobolyi köztemető felső részének megtisztításán dolgoztak. Az akciót a helyi református egyházközség szervezte, Jákó Barna presbiter hathatós közreműködésével – tudtuk meg Székely Róbert beszolgáló lelkésztől. A közmunkában több mint harmincan vettek részt.

  • Nem volt könnyű dolguk a temetőtakarításban részt vevő önkénteseknek. Az egyházközség fotója
    Nem volt könnyű dolguk a temetőtakarításban részt vevő önkénteseknek. Az egyházközség fotója

A feldobolyi köztemető alsó részét a helybéliek már korábban rendbe tették, de a felsőt, az erdővel szomszédos területét továbbra is a bokrok, kisebb fák uralták, szinte lehetetlenné téve a sírhelyek megközelítését. Ezt a dzsungelt irtották, vágták az önkéntesek, újból járhatóvá téve a temetőrészt – mondta el a Kisborosnyóról ingázó lelkész.

A köztemetőben (Feldobolyban van Tegző néven ismert magántemető, illetve a csorgóval szembeni részen egy régi temető is) közel száz sírhely található, az alsó részen lévőket rendben tartják, a hozzátartozók gondoskodnak azokról – fogalmazott a lelkész, aki egy éve teljesít szolgálatot Feldobolyban.

Bacsó László gondnok elmondta, a kivágott bokrokat, fákat sövényt képezve a temetővel szomszédos fenyőerdő szélén rakták le. A gyümölcsfákat gyakran látogatták a medvék, a kószáló vadak a sírokban is kárt tettek, ezért döntöttek a kivágás mellett. Így lényegében csak a tuják, díszfák és díszcserjék maradtak lábon a sírkertben – magyarázta Bacsó. A gondnok elmondta, még maradt munka, főként a Szabó család sírjai fölött kell még takarítani, erre a közeljövőben kerül sor.

Feldoboly elöregedő falu – értékelte Székely Róbert. Tavaly két, idén egy temetésre került sor, ezzel szemben egyetlen születésről sem tud a lelkész, legalábbis keresztelőre nem kérték fel. A reformátusok számára jó hír viszont, hogy tavaly ketten is konfirmáltak.

Ha a falu jövőképe nem is rózsás, a kis egyházközség gondot fordít öröksége megtartására. Már évekkel ezelőtt megkezdték az omlásveszély miatt évtizedek óta használhatatlan templom külső-belső felújításának tervezését, engedélyeztetését, a szükséges pénzalapok megszerzését. Majd a munkát is elkezdhették, minden jel arra mutat, hogy a nyárra megtörténhet a restaurált épület átvétele. Az eseményt ünnepséggel fogják emlékezetessé tenni – jelentette be a lelkész.

A feldobolyi református templom A minősítésű műemlék, ez számos nehézséget gördített a felújítás útjába.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 579
szavazógép
2019-04-06: Közélet - Mózes László:

Fókuszban a székelyek román barátai (Simó Márton könyvbemutatója)

Rendhagyó könyvet mutattak be csütörtök délután a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban. Simó Márton székelyudvarhelyi író, költő, publicista Mi, székelyek és román barátaink című, tavaly november végén megjelent kötetét ismertette román és magyar nyelven, nemcsak azért, mert román ajkú érdeklődők is eljöttek a rendezvényre, hanem mert a kiadvány román nyelven is olvasható.
2019-04-06: Jegyzet - László Zsuzsa:

Lámpa

Ennek a lámpának hozzám vezetett az útja.