Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Közeledik a pályázatkiírás pillanata

2019. április 9., kedd, Gazdakör

Az elmúlt hétvégén, pénteken este a ma­rosvá­sárhelyi Köpeczi–Teleki-házban, a Pro Economica Alapítvány székhelyén folyt egyeztetés a köztudatban „magyarországi támogatás” néven meghonosodott, kis értékű (legtöbb 15 ezer euró), de minimis támogatások pályázati kiírásáról.

  • A pályázási kritériumok egyszerűsítése mellett foglalt állást a jelenlévők többsége.  Fotó: Nagy István
    A pályázási kritériumok egyszerűsítése mellett foglalt állást a jelenlévők többsége. Fotó: Nagy István

Az elhangzottak, javaslatok szerint marad a könnyített kritériumrendszer, de lesznek változások a korábbi pályázati kiírásokhoz képest. Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány igazgatója szerint a tavasz folyamán, valószínűleg májusban hirdetik meg a kiírást. A konzultáción részt vettek a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete Állandó Bizottságának tagjai, a székelyföldi falugazdász hálózat tagjai is.

A megbeszélésen ott volt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is. Székelyföldön nagy az érdeklődés a Magyarország kormánya által finanszírozott de minimis típusú támogatás iránt – jelentette ki. A támogatási kiírásban a gazdákra kell helyezni a legnagyobb hangsúlyt, legyen több pénz, kevesebb bürokrácia – hangsúlyozta Tamás Sándor.

Az értekezlet során a korábbi pályázati kiírásokhoz viszonyított módosítási javaslatok is elhangzottak. Az egyik legfontosabb jobbítás, hogy állatvásárlás esetén a pályázónak csak a finanszírozási szerződés megkötésekor kell benyújtania a tenyészállatok törzskönyvi adatait. Korábban már a pályázati iratcsomóban be kellett írni ezeket az adatokat, ami az állatvásár ellehetetlenítésével járt.

Elhangzott, hogy a kiírást módosítani kellene olyan szemszögből is, hogy az tartalmazza például a pályázó gazda tevékenységi múltját, az általa megművelt terület nagyságát is. Ez a javaslat viszont nem nyerte el a jelenlévők többségének tetszését.

Tamás Sándor azt is felvetette, hogy a szövetkezeti tagok a támogatás egy részét közösen használt eszközök – például tejszállító vagy hűtőkocsik – vásárlására fordíthassák. A felvetés helyénvaló, de az uniós pályázati rendszer jogi kikötései mellett nem kivitelezhető – válaszolt Kozma Mónika. Ugyanis a pályázat során megvásárolt eszközöknek a pályázó egyéni tulajdonába kell kerülniük, amire a pályázat kiírója jelzálogjogot fog kérni, továbbá meglétüket, használatukat a pályázat kiírója fogja ellenőrizni – hangzott el.

Orbán Miklós, az AgroSIC Közösségek Közti Társulás igazgatója érdeklődésünkre elmondta: örvendetes, hogy a pályázat kiírásával megbízott Pro Economica Alapítvány kikérte a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete Állandó Bizottságának véleményét is. A korábbi pályázati kiírások (maros-mezőségi, Kolozs, illetve Beszterce-Naszód megyei – szerk. megj.) alapjában véve jónak bizonyultak, de a gazdaszervezetek képviselőivel folytatott egyeztetések során felmerültek olyan érvek, amelyek szerint a pályázati kiírásban szükség van a követelmények egyszerűsítésére. Ugyanakkor nem kell szigorítani a feltételeket, azt kell szem előtt tartani, hogy a kis és közepes gazdák minél szélesebb rétege élhessen a pályázás lehetőségével – húzta alá Orbán.

Nagy István erdővidéki falugazdász úgy értékelte, hasznos információkat szerezhettek a megbeszélésen, jó volt az egyeztetés. Mindenképp fontos, hogy a kiírás ne tartalmazzon olyan elemeket, amelyek korlátozhatják a résztvevők körét. Lehetőséget kell adni a kezdő mezőgazdászoknak is, így a feltételrendszernek nem kell tartalmaznia a gazdaság múltjára vonatkozó feltételeket – mondta Nagy István.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1101
szavazógép
2019-04-09: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Rügyfakadáskor Borosnyókon

Nagy- és Kisborosnyó nemcsak gazdag régészeti-történelmi múltjával, hanem jelenével, gazdasági lehetőségeivel is értékes ikertelepülése megyénknek. Adottak a megélhetési források: a termőföld, az erdőkitermelés, az állattartás, a cserekereskedelem. Pótolják ezt az erdő javai, az újjászülető falusi kisipar, bútorgyára és műmalma van, gépjavító műhelyei. Hasznosítható ásványkincse az épületkő, az épületkerámiának való agyag, a folyami kavics, homok, mélyben rejtőzködő édes-kénes és szénsavas gyógyvizei értékesítésre várnak.
2019-04-09: Gazdakör - Bokor Gábor:

Képezik a falugazdászokat

A gazdákkal való jobb kapcsolattartásra, az információk hatékonyabb átadására, tevékenységük célravezető végzésére képezik a székelyföldi falugazdászokat. A Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének és más szervezetek alkalmazásában lévő falugazdászoknak többfordulós képzését a budapesti agrárminisztérium megbízásából a Pro Agriculturae Hargitae Alapítvány szervezi.