Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

BabacsomagÖrvendtek az ajándéknak a háromszéki családok

2019. április 9., kedd, Közélet

Az odafigyelés a legfontosabb, és nem a csomag tartalma – véli Bartha-Kusztura Ágota, aki a kis Dáviddal és férjével érkezett szombaton a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református közösségi házba, ahol Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa munkatársaitól átvették a kisfiuknak járó babacsomagot. Reggeltől délig 143 háromszéki család élt a lehetőséggel abból a 250-ből, amelyek tavaly igényelték az anyasági támogatást és ezáltal jogosultak a csomagra. Aki nem ért rá, később a konzulátus sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi és kovásznai külképviseleti napjain veheti át a magyar kormány ajándékát.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Reggeliben inkább édesapák érkeztek a babacsomag átvételére, a napsütéses délelőtt ellenben kedvezett a családoknak, és többen gyermekeikkel együtt indultak a Gyöngyvirág utcába. Időnként egy-egy nagymama is felbukkant, akik külföldön élő gyermekeik helyett vették át az unoka ajándék kelengyéjét – megtehették, mert ha minden jogszabály szerinti feltételnek megfeleltek a szülők, a családtagok felhatalmazás nélkül, a barátok, ismerősök pedig kézzel írott megbízás révén kaphatták kézbe a közel tízezer forint értékű batyut, amely kis takarót, lepedőcskét, orrszívó porszívót, gyógyszeradagolót, fésűt, kefét, fürdéskor is használható műanyag mesekönyvet, macifejes alvókazsákot tartalmaz.

A szombati babacsomag-átvételre több első gyermekes szülő érkezett, köztük a sepsiszentgyörgyi Kodra László Szilárd is, aki másfél éves kislánya ajándékát vette át. Jónak tartja a programot, s bár még nem volt idejük foglalkozni a babakötvénnyel, amelyet szintén a magyar állam ajánlott fel 42 500 forintos kezdeti tőkével, s amelyet a gyermek nagykorúságáig kamattal együtt zárolt számlán kezelnek, tervezik, hogy élnek ezzel a lehetőséggel is.

Szász Kinga Kovásznáról érkezett másfél éves kisfia csomagjáért. Nagyra értékeli a magyar kormány támogatását, s bár olyasmik vannak a csomagban, amiket már korábban beszereztek, neki nem az ajándék tartalma számít, hanem az odafigyelés. Szerinte nem könnyű Romániában a gyermeknevelés, mert nem kapnak támogatást a családok az államtól. A gyermeknevelési szabadságot félbeszakítva hamarabb vissza­ment dolgozni, gyermekük bölcsődés. „Így legalább kapok egy kis támogatást az államtól, hiszen húztak le eleget tizenhat év alatt, amíg dolgoztam, akkor most én is élek a lehetőséggel. Bölcsőde után van, aki ügyeljen a gyermekre, így kihasználok mindent, amit a román állam ad, hisz vesz el tőlünk eleget” – mondotta.

A gelencei Márkos Szilárd elsőszülött fiának vette át a babacsomagot, most várják a második gyermeket. Úgy tartja, a több gyermek több öröm. A kétgyermekes lemhényi Baksa Melinda is a családot tartja a legfontosabbnak, de szerinte a gyermeknevelést nehezíti, hogy az édesanyáknak nincs biztonságuk afelől, hogy visszakaphatják korábbi állásukat. Balogh Kinga sepsiszentgyörgyi anyuka kisebbik gyermekének csomagját vette át, lapunknak azt mondta, jó érzés elindulni a gyermeknevelés útján úgy, hogy van támogatás. A háromgyermekes sepsiszentkirályi Kajcsa Tibor úgy fogalmazott, a jelenlegi kisbabákban van a jövő, ezért szerinte minden családnak meg kell gondolnia, hogy mit tesz ennek érdekében.

A lapunknak nyilatkozó Fodor Tamás csíkszeredai konzul azt mondta, a babacsomag is egyik bizonyítéka annak, hogy Magyarország jelenlegi kormánya nemzetben gondolkodik, és a nemzet az országhatárokon túl nyúlik. „Nagyon fontos, hogy megvan a lehetőségünk a határon túl élő magyarok támogatására, láthatjuk ezt különböző beruházásokban, fejlesztésekben, pályázati források kiutalásán keresztül. Mivel idén a külhoni magyar gyermekek éve van, ezért a jövő nemzedékére, a gyermekekre fókuszálunk. Nagyon fontos ez nekünk, hiszen bennük van minden reménye ennek a nemzetnek. A nemzet megmaradása azon múlik, hogy hány gyermek születik, és a gyermekeket milyen szellemiségben tudjuk felnevelni. Ha ezek a gyermekek időben találkoznak nemzeti szimbólumainkkal, megismerik a hagyományainkat, a nagyon szép és sok esetben megrázó történelmünket, megtanulják és szeretik az anyanyelvünket, akkor garantált hogy ez a nemzet fennmarad és prosperál a jövőben is” – mondotta.

A szombati babacsomag-átadás helyszíne talán nem véletlen, hisz a Gyöngyvirág utcai református gyülekezetben tavaly kétszer annyi keresztelő volt, mint temetés – tudtuk meg Bancea Gábor házigazda lelkipásztortól. A tiszteletes szerint minden közösségben vannak olyan fiatalok, akik vállalkoznak, a jövőben gondolkodnak, és ennek része a családalapítás is, ebbe pedig beletartoznak a gyermekek. Szerinte ezért fontos a magyar kormány odafigyelése a családokra, a gyermekekre, és ennek immár kézzelfogható bizonyítéka a köldökzsinór- és a babacsomag-program.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 589
szavazógép
2019-04-09: Világfigyelő - :

Az ötödszöri kormányzásra készül Netanjáhú (Izrael)

Az ötödszöri kormányzásra készülő Benjámín Netanjáhú  izraeli miniszterelnök számára különösen fontos a győzelem a mai parlamenti választásokon, mert ezzel nagyobb esélyt teremthet magának a már elkészült vádiratok után a korrupciós ügyek számára kedvező kezeléséhez.
2019-04-09: Közélet - Bokor Gábor:

Aszfaltoznak Lécfalva felé

Újraaszfaltozzák Lécfalva Várhegy felőli bejárati útjának egy részét. A jelenleg gödrös, szakadozott aszfaltburkolatú útszakasz 1700 méteren fog megújulni a maksai letérő és a falu iskolája közötti részen – kaptuk a hírt a nagyborosnyói községházán Ilie Nicolae polgármestertől és Kanyó Antal alpolgármestertől.