Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mezei János: Szükségünk van EP-képviseletre

2019. április 11., csütörtök, Belföld

Az erdélyi magyarság hangjának hallatásához elengedhetetlen az európai parlamenti képviselet, a kisebbségi problémákra Romániában nemhogy megoldás születne, de egyre inkább világossá válik, hogy a magyarság megfélemlítése, ellehetetlenítse a cél – jelentette ki tegnap Gyergyószentmiklóson Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke.

Csupán az elmúlt napok történéseire szorítkozva fejtette ki: gyalázatos a legfelsőbb bíróság április 9-i döntése, amellyel elutasította a koholt vádak alapján szabadságvesztésre ítélt Beke István és Szőcs Zoltán rendkívüli felülvizsgálati kérését. Végtelenül felháborító, hogy a magyar feliratért hatalmas összeggel bírságolták meg a korondi polgármestert. Megalázó, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem huszonkilenc magyar oktatója ellen fegyelmi eljárás indult. „Egyre gyakoribbak a magyarellenes intézkedések, és egyre többször bizonyosodik be, hogy jogköveteléseink szélmalomharccá minősülnek” – összegzett.

Mezei János a dél-tiroli autonóm tartomány kormányzóhelyettesét, Daniel Alfreidert idézve rámutatott: kisebbségi kérdésekben akkor várható kedvező megoldás, ha a problémák nemzetközi színtereken kapnak kellő figyelmet. Az erdélyi magyarság hangjának hallatásához elengedhetetlen az európai parlamenti képviselet – közölte –, ezt az MPP saját képviselőjével szerette volna erősíteni, ám az RMDSZ sajnálatos módon elutasította az MPP által tett javaslatokat, amelyekkel az erdélyi magyar szavazatok maximalizálását lehetett volna elérni. Az erdélyi magyarság számára akkor van valódi értelme az európai parlamenti jelenlétnek, ha a képviselők becsülettel végzik munkájukat, és legfőbb céljuk, hogy megoldást találjanak a kisebbségi létben élő magyarság problémáira – fejtegette.

Hozzátette: az MPP olyan személyek jelölését kívánja támogatni, akikben garanciát lát mindezek megvalósítására, és mivel „az RMDSZ jelöltjei között is van erős nemzeti érzelmű személy”, az MPP Vincze Lorántot bízza meg a magyar ügyek képviseletével, hiszen az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnökeként már bizonyított. Az MPP jelenleg egy megállapodáson dolgozik, amelyről április 17-én Sepsiszentgyörgyön tárgyalnak Vincze Loránttal – ha elfogadja, támogatni fogják az EP-választásokon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 443
szavazógép
2019-04-11: Belföld - :

Kelemen Hunor: Felháborító a korondi bírság

A rosszindulat netovábbjának tartja az igazságszolgáltatás részéről az RMDSZ elnöke, hogy csaknem százezer eurónak megfelelő bírsággal sújtották Korond polgármesterét egy magyar feliratért.
2019-04-11: Belföld - :

Drágul az élet

A burgonya ára márciusban 26,33 százalékkal nőtt az év kezdetéhez képest, a zöldségeké és zöldségeket tartalmazó konzerveké 20,6, a déligyümölcsöké 10,28 százalékkal – derül ki az Országos Statisztikai Intézet tegnap közzétett adataiból.