Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A FUEN is elítéli

2019. április 12., péntek, Belföld

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) állásfoglalásban ítélte el, hogy a marosvásárhelyi táblabíróság példátlan nagyságú bírságot rótt ki Korond polgármesterére a Községháza felirat miatt.

  • Vincze Loránt
    Vincze Loránt

Az ernyőszervezet a honlapján közzétett állásfoglalásában leszögezte: a korondi önkormányzat és Katona Mihály polgármester nem követett el törvénysértést, hiszen a magyar feliratok ilyen típusú használatát egyetlen romániai törvény, európai vagy nemzetközi megállapodás sem tiltja. A FUEN határozottan elítéli az országos és európai jogszabályok romániai alkalmazásának korlátozását és a kisebbségi közösségek megfélemlítésére irányuló kísérleteket – közölte a szervezet, amely szerint az Európai Uniónak törvényes választ kell adnia az efféle helyzetekre. Az állásfoglalás emlékeztet arra: a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés célja, hogy uniós védelmet biztosítson az európai nemzeti közösségeknek; az európai kisebbségvédelmi kerettörvény elfogadása garantálná, hogy az európai kisebbségek akadálytalanul használhassák anyanyelvüket, szimbólumaikat, és megelőzné a mostanihoz hasonló visszaéléseket. A korondi óriásbírság kapcsán Vincze Loránt FUEN-elnök kijelentette: „Romániában ki nem mondott, de következetesen követett érdek megfélemlíteni és ellehetetleníteni a magyarság identitásának kifejezését. Ez ellen határozottan tiltakozunk!”

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 443
szavazógép
2019-04-12: Belföld - :

Óvoda és orvosi lakás

Óvoda alapkövét tette le Nagyváradon és orvosi lakást avatott a szilágysági Krasznán Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára tegnap.
2019-04-12: Belföld - :

Befagyasztották kapcsolatukat a román szociáldemokratákkal

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) a jogállamisággal kapcsolatos aggályai miatt befagyasztottnak tekinti kapcsolatát a román kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párttal (SZDP) – közölte tegnap a Hotnews.ro hírportál, a PES elnökének egy előző napi, a pártcsalád honlapján közzétett nyilatkozatát ismertetve. A román szociáldemokraták Szergej Sztanisev elnök különvéleményének tekintik ezt, és „érdeklődve várják” a szerintük megalapozatlan aggodalmak okait.