Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Befagyasztották kapcsolatukat a román szociáldemokratákkal

2019. április 12., péntek, Belföld

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) a jogállamisággal kapcsolatos aggályai miatt befagyasztottnak tekinti kapcsolatát a román kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párttal (SZDP) – közölte tegnap a Hotnews.ro hírportál, a PES elnökének egy előző napi, a pártcsalád honlapján közzétett nyilatkozatát ismertetve. A román szociáldemokraták Szergej Sztanisev elnök különvéleményének tekintik ezt, és „érdeklődve várják” a szerintük megalapozatlan aggodalmak okait.

  • Fotó: pes.eu
    Fotó: pes.eu

Szergej Sztanisev (fotó) a brexittel foglalkozó rendkívüli EU-csúcsot megelőző PES-tanácskozáson beszélt arról, hogy a PES továbbra is aggodalommal tekint a jogállamiság romániai helyzetére. Arról tájékoztatta a szocialista kormányfőket, pártelnököket és uniós biztosokat, hogy a PES vezetősége nem vesz részt romániai tagpártjának egyetlen rendezvényén sem az európai parlamenti választások kampányában. „Amíg a román kormány nem teszi világossá, hogy elkötelezett a jogállamiság mellett és nem követi az Európai Bizottság ajánlásait, addig a PES vezetősége befagyasztottnak tekinti kapcsolatát a román kormánypárttal” – jelentette ki. Hozzátette: az SZDP tagságának kérdését az európai pártcsaládban a júniusi elnökségi ülésen tűzik formálisan napirendre.

A PES romániai aktivistái sajnálatosnak, igazságtalannak és az SZDP csaknem félmillió romániai tagja semmibe vételének minősítették a PES elnökének bejelentését. A baloldali aktivisták közösségi oldalukon közzétett közleményükben úgy értékelik, hogy a PES vezetősége a román jogállamisággal kapcsolatos aggodalmait ellenőrizetlen információkra alapozva, választási megfontolásból hangoztatja. „126 éves múltra visszatekintő pártunk túlélte a szélsőjobboldal és kommunizmus diktatúráinak nehéz időszakát, és továbbra is az Európa-párti szociális demokrácia politikáját fogja folytatni, amely Romániának a NATO-hoz és az EU-hoz történt csatlakozását eredményezte” – írják.

Az SZDP külön reagált: tegnapi közleményük szerint Szergej Sztanisev bejelentése nem képviseli „a PES általános hozzáállását”. A román szociáldemokraták szerint „megengedhetetlen egyes PES-hez tarozó kollégák viselkedése. Arra számíthatunk, hogy az SZDP politikai ellenfelei mindenféle megalapozatlan váddal illessenek minket, de saját politikai családunktól erre nem számítottunk. Ahogy értettük, a PES ülésén nem került szóba az SZDP helyzete, ami azt jelzi, hogy az illető hozzáállás nem tükrözi a pártcsoport egészének véleményét. De ha vannak az Európai Szocialisták Pártjában olyan kollégák, akik aggódnak a romániai jogállamért, érdeklődve várjuk, hogy kifejtsék, pontosan mi váltja ki aggodalmaikat. Eddig még senki nem tudott felhozni olyan konkrétumot ezzel kapcsolatban, ami alátámasztaná az elnök aggodalmait” – írják. Az SZDP szerint a romániai jogállamhoz kötődő történet inkább a választásokhoz köthető, és az aggodalomhullám a május 26-ai választások után meg fog szűnni. „Akkor majd megadjuk mi is a választ. Most azonban nem megyünk bele ebbe a játékba, és nem kell a szükségesnél nagyobb figyelmet szentelnünk neki” – szögezik le.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2019-04-12: Belföld - :

A FUEN is elítéli

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) állásfoglalásban ítélte el, hogy a marosvásárhelyi táblabíróság példátlan nagyságú bírságot rótt ki Korond polgármesterére a Községháza felirat miatt.
2019-04-12: Belföld - :

Hírsaláta

CUC  NEM  TUDJA.  Habár az utóbbi hetekben Răzvan Cuc közlekedési miniszter több autópálya építőtelepén is felbukkant, és nagy szigorúságot mutatott a lazsáló cégekkel – az egyikkel látványosan, a tévékamerák előtt bontott szerződést –, szerda este nem tudta megmondani, hogy a már 13 éve ígért Brassó–Ploieşti autópálya a köz- és a magánsz­féra bevonásával épül-e meg, és ki lesz a kivitelező.