Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Írószövetségi Debüt-díjat kapott a kézdivásárhelyi Voloncs Attila

2019. április 13., szombat, Magazin

Nagy Lea, Voloncs Attila és Pataki Tamás kapta a Magyar Írószövetség által létrehozott Debüt- díjat. Az idén először átadott kitüntetést, amely pénzjutalommal, valamint írószövetségi tagsággal jár, fiatal, első kötetes szerzők nyerhették el. A díjátadóra a Versmaraton nyitó programjaként a Petőfi Irodalmi Múzeumban került sor.

  • Voloncs Attila, Nagy Lea és Pataki Tamás
    Voloncs Attila, Nagy Lea és Pataki Tamás

A szakmai zsűri a Debüt-díjat líra kategóriában Nagy Leának ítélte oda Légörvény című verseskötetéért, amely tavaly a Kalotaszeg Művészeti Alapítvány és a Napkút Kiadó közös gondozásában látott napvilágot. Széppróza kategóriában Pataki Tamás vehette át a kitüntetést Murokffyban vérré válik az abszint és lóvá teszi az ördögöt című regényéért, amely tavaly az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában jelent meg, széppróza kategóriában pedig Voloncs Attila kapta Virágok esztendeje című regényéért, amely tavaly a Guttenberg Pál Népfőiskola és az Orpheusz Kiadó közös gondozásában jelent meg.

Voloncs Attila (1999) Kézdivásárhelyen született, ott is érettségizett. Sokáig történész szeretett volna lenni, ami kezdetben irodalmi érdeklődését is erősen meghatározta. Jelenleg Budapesten él, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar–filozófia szakos hallgatója, emellett az Eötvös Collegium magyar és filozófia műhelyének tagja. Előbbi területen leginkább a huszadik század prózája foglalkoztatja, filozófiában a német idealizmus. Szinte kizárólag prózát ír, szokatlan módon egy terjedelmes regénnyel nyitott, utána kezdett el foglalkozni a novella műfajával.

Pataki Tamás (1991) író, költő, újságíró, szerkesztő Dicsőszentmártonban született és nőtt fel. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelem szakán végzett. 2016-ban vették fel az Előretolt Helyőrség Íróakadémia pályakezdő hallgatói közé, első regénye, a Murokffyban vérré válik az abszint, és lóvá teszi az ördögöt című pikareszk kalandregény 2018-ban jelent meg az akadémia gondozásában. Jelenleg a Magyar Nemzet napilap kulturális újságírójaként, szerkesztőjeként dolgozik.
Nagy Lea (2000) költő, diák. Gimnáziumi tanulmányai mellett képzőművészettel foglalkozik. Eddigi versei megjelentek a Spanyolnátha világhálós folyóiratban, a Magyar Naplóban, a Nyugat Pluszban, a Várban, az Irodalomismeretben, az Esőben, a Budapestben, a Tiszatájban, a Vár Ucca Műhelyben, a Székelyföldben, a Parnasszusban, a Vörös Postakocsiban és a Pannon Tükörben. Tavaly jelent meg első önálló verseskötete Légörvény címmel a Napkút Kiadónál, melyben a borító és a könyvben szereplő három grafika is az ő munkája. 2018 óta a József Attila Kör tagja. (eirodalom.ro)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 424
szavazógép
2019-04-13: Magazin - :

Háromszéki képpel nyert díjat a magyar fotós

Máté Bence Túlélési ösztön című békás fotója nyert az év sajtófotóit elismerő World Press Photo-díj természetfotó kategóriájában – jelentették be Amszterdamban. A magyar természetfotós fényképén levágott lábú békák láthatók, amint a felszín felé törekednek, miután visszadobták őket a békapetékkel teli vízbe.
2019-04-13: Magazin - :

Csiky Gergely Színház: Romlás (Szent György Napok)

A szerelem és a halál két kiapadhatatlan forrása a művészetnek. De mégis mit jelent a szerelem, és mit jelent a halál? Milyen mértékben helyettesítheti a művészet az életet? Az ember létezésének tud egyértelmű lenyomataként szolgálni az, ami a munkásságából fennmaradt?