Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Könyvbemutató Zágonban

2019. április 13., szombat, Közélet

Zsúfolásig megtelt a Mikes Művelődési Központ Gabonásterme szerda este: kit ne érdekelt volna egy olyan 255 oldalra terjedő illusztrált és mutatós kötet szülőfaluja múltjáról és jelenéről, amely a Székelyföld települései sorozatban jelent meg a Háromszék Vármegye Kiadó szerkesztésében?

  • Vargyasi Levente felvétele
    Vargyasi Levente felvétele

Kovászna Megye Tanácsa elnökének kezdeményezésére hetedik esztendeje indították útjára a könyvsorozatot Zaboláról, Bodosról, Mikóújfaluról, Dálnokról, Alsócsernátonról és Bodokról – írta a kötet előszavában a sorozatszerkesztő Nagy Balázs – azzal a fő céllal, hogy ösztönözzék az új helytörténeti kutatásokat, és így a kötetekben jórészt fiatal kutatók által publikált vagy összeállított tanulmányoknak adhassanak helyet. Zágon társadalmáról eleddig különálló monografikus munka nem jelent meg, ezért hangzott el a bemutatón, hogy hiánypótló a kötet. Tíznél több kutató és tudományos szakember természetföldrajzi, régészeti, gazdaságtani, társadalomtudományi, népességi, egyház- és oktatástörténeti témájú írása olvasható a kiadványban, amelyek azonban áthajlanak a mába, életessé, aktuálissá téve a kötetet.

Tamás Sándor – ezúttal előadóként és bevezetőként – Zágon környékét és Orbaiszék demográfiatörténeti kronológiáját mutatta be saját térkép- és képeslapgyűjteménye alapján. Székely Zsolt régész és egyetemi előadó tanár a régészeti lelőhelyek bemutatásával bizonyította a köz­ség lakosságának folytonosságát a történelem előtti időkből, Cserey Zoltán nyugalmazott történész a székely faluközösség küzdelmes sorsáról beszélt a határőrség korából. Csáki Árpád és Pénzes Loránd történészek a helyi római katolikus és református egyházközségek és azok templomainak históriájából ismertettek újabb, eddig ismeretlen adatokat. Nem marad ki a kötetből Zágon közművelődésének ismertetése (Tóth Szabolcs Barnabás) és társadalmi rétegződése, gazdasági élete sem (Kinda István). E sorok írója Zágon vidékének földtani felépítését mutatta be, kiemelve egy-két olyan jeles geológus kutatót, akik földtani szempontból tanulmányozták a tágabb vidéket, annak hasznosítható ásványi kincseit.

Kiss József a házigazda polgármester vendégszeretetéről tett tanúbizonyságot: egy-egy kötettel ajándékozta meg azokat, akik megjelentek a könyvbemutatón. A kötetet román nyelven is kiadták. 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 447
szavazógép
2019-04-13: Közélet - Nagy B. Sándor:

Díjazták a kis meseillusztrátorokat

Erdély 11 megyéjéből, 67 településről, több mint 100 intézményből összesen 1552 pályamunka érkezett be a Benedek Elek születésének 160. és halálának 90. évfordulója alkalmából hirdetett országos meseillusztrációs gyermekrajzpályázatra – mondta rövid köszöntőbeszédében Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója a rendezvény tegnap délutáni díjátadó ünnepségén a székelyföldi vadászati közgyűjteménynek otthont adó sepsiszentgyörgyi Bene-házban.
2019-04-13: Belföld - :

Magyarellenességért bírságoltak

Összesen 35 ezer lejre bírságolt meg az Országos Audiovizuális Tanács két tévécsatornát magyarellenes műsorai miatt. A B1 televízió 15 ezer lejes bírságot kapott a Lumea lui Banciu, a Se întâmplă acum és a Dosar de politician című műsorokért, a Realitatea hírcsatornának pedig 20 ezer lejt kell fizetnie a Jocuri de putere, a România 2019 és a Realitatea Românească több adásában elhangzottak miatt.