Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szeretni, tisztelni kell a természetet

2019. április 15., hétfő, Közélet

Kitettek magukért az első erdővidéki vadász-horgász találkozó szervezői: változatos, sokakat vonzó programot állítottak össze szombatra, remek ételek falatozásával jótékonykodni lehetett, a kézművesek és az őstermelők gazdag kínálatának köszönhetően pedig a kirakodóvásár is gazdag volt. A szervezők azt ígérték, jövő esztendőben megismétlik a sikeres eseményt.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A vadászok és horgászok zászlóik alatt, az egyesített fúvószenekar által kísérve vonultak fel Barót főterén. A megnyitót Lázár-Kiss Barna András, Barót polgármestere tartotta, a vadászok részéről Bálint Csaba, a horgászok képviseletében Albert Egon mondott beszédet, majd Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója üdvözölte a sportembereket és az erdővidékieket. A felszólalók mindannyian hangsúlyozták: tisztelni kell a halat-vadat s annak környezetét.

A református templom előtti parkolóban felállított üstöknél tizenhárom vadhúsból főző és négy halászlevet készítő csapat tagjai kezdtek el sürgölődni, a szomszédjukban felhúzott nagy sátorban pedig a sikeres vadászatok eredményét lehetett megtekinteni – a falakat róka-, farkas- és hiúzprém borította, a medve bőrként volt kiterítve, nem hiányzott a vaddisznó, sem a szebbnél szebb őzbak- és szarvastrófeák, de akváriumban halakat is lehetett csodálni. A rendezvényen három tudományos előadást tartottak. Dr. Fodor József vadbiológus Apróvad-gazdálkodási lehetőségek Erdélyben, Weithaler Walter halbiológus Fenntartható halászat Erdővidéken, Demeter László biológus Vadgazdálkodás és természetvédelem együttműködése Székelyföldön címmel érte­kezett.

A színpadon Kelemen Attila előtt vonultak fel a környék legszebb vadászkutyái. A közismert marosvásárhelyi állatorvos (és volt politikus) szólt a fajok kialakulásának történelméről, jellegzetességeikről és használhatóságukról, dicsérte az ebeiket láthatóan jól tartó gazdákat is.

A kirakodóvásáron a friss zöldségtől a süteményig, a méztől a horgászkellékig mindent meg lehetett találni. Az árusok csak az időjárásra panaszkodhattak – az égbolt folyamatosan borús volt, néha eltévedt esőcseppeket is érezni lehetett –, de a forgalomra nem: gyakran láttunk pénztárcájába nyúló vásárlót, szép termékét becsomagoló kézművest. A színpadhoz a zenészek is vonzották az érdeklődőket. Fellépett a Gróf Wesselényi Miklós Dalárda, a Syncron tánccsoport, az Erdővidéki Egyesített Kórus és koncertezett a Deep Height rockegyüttes.

Nagy siker volt a főzőverseny. Bár díjakat osztottak, és a szakácsok büszkén vették át az elismerő okleveleket, az igazi nyertesek a finom falatokat kóstoló emberek voltak, a jövőben pedig azok a gyermekek lesznek, akik az ételjegyek értékesítéséből származó bevételből felszerelt játszótéren játszhatnak.

Kovács Antal és Albert Egon szervezők elmondták: a találkozó ötletének megszületésétől kezdve hat ember – Weithaler Walter, ifj. Fehér Zoltán, Bálint Csaba és Ráduly Róbert voltak a társaik – két hónap munkájára volt szükség ahhoz, hogy célt érjenek. Igyekeztek úgy dolgozni, hogy mindenkit megszólítsanak, és nyitott szívvel jöjjenek el a hagyományteremtő szándékkal életre hívott találkozóra. Úgy vélték, a kialakult jó hangulat magáért beszél és bizonyítja: az erdővidékiek számára fontos rendezvény született.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 424
szavazógép
2019-04-15: Közélet - Iochom István:

Csemetét ültettek, szemetet gyűjtöttek (TIzedik Tavaszi Zöld Napok Kézdivásárhelyen)

Szelektív hulladékgyűjtés, kiállítás, csemeteültetés, kerekasztal-beszélgetés, előadások, de kikapcsolódást szolgáló rendezvények, családi futás és kerékpáros ügyességi verseny is szerepelt a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület által immár tizedik alkalommal megszervezett Tavaszi zöld napok programjában.
2019-04-15: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Az állami támogatás kényelme (Állásbörze Sepsiszentgyörgyön)

Sokkal több a szabad munkahely Sepsiszentgyörgyön és környékén, mint ahányat a pénteki általános állásbörzén kínáltak az érdeklődőknek, ám hiába a bőséges ajánlat, dolgozni alig hajlandó valaki azok közül, akik biztos bevételként csupán a csekély állami támogatást, a szociális segélyt tudhatják magukénak. Erről a rendezvény végén beszélt lapunk érdeklődésére Kelemen Tibor, a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség vezetője.