Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Állásbörze SepsiszentgyörgyönAz állami támogatás kényelme

2019. április 15., hétfő, Közélet

Sokkal több a szabad munkahely Sepsiszentgyörgyön és környékén, mint ahányat a pénteki általános állásbörzén kínáltak az érdeklődőknek, ám hiába a bőséges ajánlat, dolgozni alig hajlandó valaki azok közül, akik biztos bevételként csupán a csekély állami támogatást, a szociális segélyt tudhatják magukénak. Erről a rendezvény végén beszélt lapunk érdeklődésére Kelemen Tibor, a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség vezetője.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A Golgotában szervezett állásbörzére a szakhivatal láttamozásra hívta többek közt a szociális segélyre jogosult állástalanokat is, a közülük kiválasztott fiatalokat pedig arra ösztönözték, nézzenek körül a részt vevő munkaadóknál, próbáljanak állást találni maguknak. Kelemen Tibor intézményvezető szerint sokan elutasították a lehetőséget, a három-négyszáz lejes szociális segélynél négyszer magasabb fizetés sem kellett, mert a felajánlott építőipari munkát túl nehéznek találták az érintettek. Mások az ingázást kifogásolták, pedig volt olyan vállalkozó, aki még azt is felajánlotta, hogy Előpatakról behozza a dolgozókat, ha akad megfelelő számú érdeklődő – sorolta.

Egy kőröspataki, famegmunkálásban érdekelt cég akár szakképzetleneket is alkalmazott volna, itt többen is érdeklődtek, a rendezvényhez utolsó pillanatban csatlakozó, főként mérnököket kereső Autolivnél visszafogottabb volt az érdeklődés – tudtuk meg. Bikfalvi üzletébe keresett elárusítót egy vállalkozó, akinél negyvenen is megfordultak, ám nem járt sikerrel – a munkaügyi igazgató szerint az ingázást, a kereskedelemben gyakori hétvégi munkát nem vállalták az emberek, és akadt, aki a felajánlott fizetést tartotta elégtelennek.

Az április 12-i állásvásáron 13 cég és vállalkozás kínált több mint 170 munkahelyet – köztük csupán egy szólt felsőfokú végzettségűeknek –, a megjelent mintegy 440 érdeklődő közül alig 49-et sikerült kiválasztaniuk, további egyeztetésre hívniuk. Az érintettek többek közt építkezésben, kereskedelemben, egészségügyben, fafeldolgozásban, illetve különféle szolgáltatóknál dolgozhatnak a jövőben, amennyiben elfogadják a munkaadók ajánlatát.

A rendezvény összegzéseként Kelemen Tibor úgy fogalmazott: „a szociális segély óriási probléma marad a továbbiakban is”, hiszen az érintetteknek nem fontos, hogy dolgozzanak, sokkal inkább a támogatással járó egészségbiztosításhoz ragaszkodnak. Példaként hozta fel: olyan szociális segélyből élő háromszékivel beszélgetett, aki elismerte, 50 éves, és még soha, egyetlen napot sem dolgozott.

Az intézményvezető szerint a segélyezettek beérik a pár száz lejes állami támogatással, s mint beszámolóikból kiderült, gyakran alkalmi munkákból szerzett bevételekkel egészítik ki jövedelmüket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 289
szavazógép
2019-04-15: Közélet - Hecser László:

Szeretni, tisztelni kell a természetet

Kitettek magukért az első erdővidéki vadász-horgász találkozó szervezői: változatos, sokakat vonzó programot állítottak össze szombatra, remek ételek falatozásával jótékonykodni lehetett, a kézművesek és az őstermelők gazdag kínálatának köszönhetően pedig a kirakodóvásár is gazdag volt. A szervezők azt ígérték, jövő esztendőben megismétlik a sikeres eseményt.
2019-04-15: Közélet - Nagy D. István:

Magyarok és románok Sepsiszentgyörgyön

Létező, de számszerűen mindeddig ki nem fejezett jelenségről tudósít az a felmérés, amelyet Sepsiszentgyörgy önkormányzata rendelt a kolozsvári Kisebbségkutató Intézettől a fiatalok körében jellemző migrációs jelenségek kutatását célzó Youmig program részeként. Az intézet által közel nyolcszáz személy megkérdezésével végzett felmérés számos érdekes, esetenként aggasztó eredményt hozott. Egyebek mellett kiderült, hogy a sepsiszentgyörgyi románság körében, noha magasabb az elégedettségi szint, jobb az átlagkereset, mégis alacsony a városhoz való kötődés. Erőteljes viszont a decentralizáció, valamint az autonómia, illetve a törvény által garantált kisebbségi jogokkal szembeni elutasítás.