Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Református kórustalálkozó Kézdivásárhelyen

2019. április 15., hétfő, Közélet

A kézdivásárhelyi református egyházközség szombaton tizenötödik alkalommal szervezte meg a Kézdi-Orbai Református Egyházmegye templomi kórusainak találkozóját a főtéri református templomban. A hagyományoktól eltérően idén nem volt vendéglelkész, az istentiszteletet Beder Imre lelkipásztor tartotta, majd köszöntötte a régi és az első alkalommal megjelent énekkarokat – a dálnoki Harmónia kórust és a szegedi ökumenikus kórust –, hangsúlyozva, hogy akárcsak az előző években, a reformátusok mellett római katolikus és világi énekkarokat is meghívtak.

  • A kézdivásárhelyi Hálaadás református dalárda. A szerző felvétele
    A kézdivásárhelyi Hálaadás református dalárda. A szerző felvétele

Ezt követően tizenegy kórus lépett fel: a kézdivásárhelyi Hálaadás református dalárda (karnagy Ruszka Sándor lelkipásztor), a felsőcsernátoni református vegyes kórus (Hodor Tamás zenetanár), a papolci református vegyes kórus (Márton János tanító, kántor), a kézdivásárhelyi Maassluis Nyugdíjasklub Rozmaring énekkara (Héjja István ny. zenetanár), a kézdivásárhelyi Boldog Özséb római katolikus templom énekkara (Gergely Gábor kántor), a dálnoki Harmónia kórus (Gligor Zoltán zenetanár), a kézdivásárhely-kantai Szentháromság római katolikus templom énekkara (Fórika Balázs kántor), a pákéi református dalkör (Szántó István), a kézdivásárhelyi református férfidalárda (Balázs István kántor), a kovásznai férfidalárda (Antal Ernő kántor) és a szegedi ökumenikus kórus (Baloghné Kovács Magdolna és Nagy-Szabó Kornélia). A találkozó közös énekléssel – Gárdonyi Zsolt Hatalmas Isten című dalát adták elő Baloghné Kovács Magdolna szegedi karnagy vezényletével –, emléklapátadással, szalagtűzéssel a dalárdák zászlóira, himnuszaink eléneklésével és szeretetvendégséggel ért véget.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 424
szavazógép
2019-04-15: Közélet - Nagy D. István:

Magyarok és románok Sepsiszentgyörgyön

Létező, de számszerűen mindeddig ki nem fejezett jelenségről tudósít az a felmérés, amelyet Sepsiszentgyörgy önkormányzata rendelt a kolozsvári Kisebbségkutató Intézettől a fiatalok körében jellemző migrációs jelenségek kutatását célzó Youmig program részeként. Az intézet által közel nyolcszáz személy megkérdezésével végzett felmérés számos érdekes, esetenként aggasztó eredményt hozott. Egyebek mellett kiderült, hogy a sepsiszentgyörgyi románság körében, noha magasabb az elégedettségi szint, jobb az átlagkereset, mégis alacsony a városhoz való kötődés. Erőteljes viszont a decentralizáció, valamint az autonómia, illetve a törvény által garantált kisebbségi jogokkal szembeni elutasítás.
2019-04-15: Máról holnapra - Farkas Réka:

Mérgező ételek, mérgező ötletek

Az Atyuska hadat üzen a külföldről behozott zöldségeknek, gyümölcsöknek, és lebénul az ország. Hirtelen vámosok, fináncok, egészségügyi szakemberek lepik el a határátkelőket és megvizsgálnak minden szállítmányt. Papírokat ellenőriznek, minőséget elemeznek, csak hát rendkívül lassan megy, így torlódnak a kamionok, romlik az áru. Húsvétra üresen maradhatnak a polcok.