Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

De minimis támogatás adó csökkentéséreKevés a pályázó

2019. április 16., kedd, Közélet

A városi költségvetés elfogadását követően Sepiszentgyörgy önkormányzata idén is meghirdeti a jogi személyeknek szóló ingatlanadó részleges visszaigénylését lehetővé tevő de minimis támogatást. A három évre szóló támogatási program idei költségvetése meghaladja az egymillió lejt. Édler András, a program lebonyolításáért felelős megyei kereskedelmi kamara elnöke szerint annak ellenére, hogy az igénylési eljárás nem bonyolult, a jogosultak közül kevesen élnek a lehetőséggel.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az öt éve – az akkori adóemelés enyhítése végett – indított támogatási program szabályzata lényegesen nem változott. Továbbra is azok a vállalkozások igényelhetik vissza épületadójuk bizonyos hányadát, amelyek ezt az összeget visszafektetik a cégbe. A támogatás odaítélése több kritérium szerint történik, egyebek mellett figyelembe veszik a megfelelő vállalkozás által fizetett átlagbér szintjét is. Eszerint az ingatlanadó 33 százalékát kaphatják vissza azok a vállalkozások, ahol az átlagbér nem haladja meg a 3131 lejt, negyven százalékát, ahol a bérszint 3132-től 3532 lejig terjedő intervallumban mozog, ötven százalékát pedig azon cégek számára hagyhatják jóvá, amelyek 3533 és 3933 lej közötti átlagjövedelmet biztosítanak. A legmagasabb visszaigényelhető rész az ingatlanadó hatvan százaléka, ehhez az átlagbér szintje négyezer lej feletti kell legyen. Ilyen vállalkozás Sepsiszentgyörgyön igen kevés létezik.

A támogatás esetenként növelhető a megtérítendő összeg tíz százalékával, amennyiben a vállalkozás a beruházás megvalósításához helyi cégektől szerzi be a szükséges eszközöket, vagy azokkal dolgoztat. Édler András (fotó) azt is pontosította: a támogatás csak azt követően vehető igénybe, ha az igénylő bizonyította, hogy a beruházás, fejlesztés megtörtént és felmutatja a költségekről szóló bizonylatokat (számlákat, nyugtákat).

Édler András jelezte, a hároméves periódusra tavaly jóváhagyott program idén késve indult, mivel a város költségvetését csak most sikerült elfogadni. Az igényléseket október tizedikéig lehet benyújtani a kereskedelmi és iparkamara székhelyén, a főbb tudnivalók és szükséges iratok lajstroma megtalálható a kamara honlapján (ccicv.ro).

Arra a kérdésre, hogy miért élnek viszonylag kevesen e lehetőséggel – mintegy négyszáz jogosult vállalkozásból tavaly 110-en kaptak visszatérítést –, Édler András nem tudott pontos választ adni, pedig a pályázati dosszié össze­állítása szerinte nem nagy feladat (egy hivatalos okirat szükséges a városi adóhiva­taltól), és a lebonyolítás sem hosszas: december elején megtörténnek a kifizetések. Az elnök szerint az a megállapítás sem helytálló, hogy egyesek azért nem próbálnak élni a lehetőséggel, mert a megtérített összeg alacsony.

Elmondása szerint tavaly több vállalkozás ötszáz lejnél kevesebbet kapott vissza, mégis elkezdték az eljárást. A legnagyobb – százezer lej feletti – összegeket az egykori gyártelepek csarnokait birtokló üzemek igényelték és kapták vissza. A pályázatok beérkezését idén is az év második felére várják, a tapasztalat azt mutatja, a legtöbb vállalkozás a második adóbefizetési határidőig vár a törlesztéssel, és csak utána keresi fel őket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 424
szavazógép
2019-04-16: Közélet - Fekete Réka:

Félezer diák a nagyheti tojásíráson (Húsvétra készülnek a tanulók házában)

Rövid fohásszal, dallal kezdődött tegnap reggel a sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában a nagyheti tojásírás, de mielőtt a játékos lelkészi felvezető elhangzott volna, házigazdaként Kerekes Jenő igazgató köszöntötte locsolóverssel a jelen lévő leányokat. Péntekig öt-hatszáz diák fordul meg a Tanulók Háza húsvéti viaszgőzös nagytermében.
2019-04-16: Belföld - :

Dragnea ismét haladékot kapott

Május 20-ra napolta el a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsa tegnap Liviu Dragnea második korrupciós perének fellebbviteli tárgyalását, miközben az épület előtt a szociáldemokrata (SZDP) pártelnök több száz szimpatizánsa mellette, több tucatnyi bírálója pedig ellene tüntetett. A mostani halasztást a védelem kérte arra hivatkozva, hogy addig megszülethet az SZDP-elnök ügyét – és további 170 korrupciós ügyet – érintő alkotmánybírósági döntés arról, hogy szabályos összetételű volt-e az első fokon eljáró háromtagú bírói tanács.