Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Dragnea ismét haladékot kapott

2019. április 16., kedd, Belföld

Május 20-ra napolta el a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsa tegnap Liviu Dragnea második korrupciós perének fellebbviteli tárgyalását, miközben az épület előtt a szociáldemokrata (SZDP) pártelnök több száz szimpatizánsa mellette, több tucatnyi bírálója pedig ellene tüntetett. A mostani halasztást a védelem kérte arra hivatkozva, hogy addig megszülethet az SZDP-elnök ügyét – és további 170 korrupciós ügyet – érintő alkotmánybírósági döntés arról, hogy szabályos összetételű volt-e az első fokon eljáró háromtagú bírói tanács.

Az SZDP elnökét tavaly júniusban három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélésre való felbujtásért a legfelsőbb bíróság egy háromtagú bírói tanácsa, elrendelve korábbi felfüggesztett ítélete letöltését. A kormányt háttérből irányító politikus számára ennek a pernek a kimenetelétől függ személyes szabadsága és hatalmának megőrzése, miután 2016-ban már elmarasztalták egy korrupciós ügyben, amiért akkor két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A pernek – az ország egyik legnagyobb hatalommal rendelkező politikusáról lévén szó – kiemelt belpolitikai tétet kölcsönzött az a tény, hogy támadási felületként szolgál az ellenzék és főleg Klaus Iohannis államfő számára. Az elnök és a korrupcióellenes jelszavakat hangoztató civilek szerint az SZDP-kormány legfőbb elfoglaltsága, hogy az igazságügyi törvények módosításával megmentse Dragneát a börtöntől, erre hivatkozva pedig több mint két éve tüntetők tízezreit – olykor százezreit – tudták mozgósítani a kormány ellen.

A legfelsőbb bíróság épülete előtt tegnap is többtucatnyi újságíró és több száz tüntető várt Dragneára. A hangoskodás és dulakodás közepette a csendőrségnek csak nehezen sikerült utat nyitnia a vádlott számára.

Tegnap a bíróság meghallgatta Dragnea vallomását, aki ártatlannak mondta magát, a korrupcióellenes ügyészség vádiratát pedig politikai leszámolásnak minősítette. A korrupcióellenes ügyészség ügyészei nem értettek egyet a halasztással, kétségüket fejezték ki arra vonatkozóan, hogy az alkotmánybíróság április 19-én dönteni fog, és azzal vádolták az ügyvédeket, hogy húzni-halogatni akarják az ügy tárgyalását. A vádhatóság szerint 2006 és 2013 között, amikor Teleorman Megye Tanácsa, illetve az SZDP megyei elnöke volt, Dragnea utasítására fizettek a megyei tanács költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem valójában az SZDP megyei szervezeténél dolgoztak.

Dragnea fellebbviteli tárgyalása tavaly októberben kezdődött, de az eljárást számos procedurális kifogás hátráltatta. Ha május 20-án sem születik jogerős ítélet, Dragnea további hónapokat nyerhet, ugyanis az ügyét tárgyaló bírói tanács egyik tagja júniustól nyugdíjba vonul, így egy új összetételű bírói tanácsnak elölről kell kezdenie a bizonyítási eljárást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2019-04-16: Közélet - Nagy D. István:

Kevés a pályázó (De minimis támogatás adó csökkentésére)

A városi költségvetés elfogadását követően Sepiszentgyörgy önkormányzata idén is meghirdeti a jogi személyeknek szóló ingatlanadó részleges visszaigénylését lehetővé tevő de minimis támogatást. A három évre szóló támogatási program idei költségvetése meghaladja az egymillió lejt. Édler András, a program lebonyolításáért felelős megyei kereskedelmi kamara elnöke szerint annak ellenére, hogy az igénylési eljárás nem bonyolult, a jogosultak közül kevesen élnek a lehetőséggel.
2019-04-16: Közélet - Iochom István:

A tulajdonos is pert indít a bérlő ellen (Folytatódik a fortyogófürdői pereskedés)

Kézdivásárhely önkormányzati képviselői egyhangúan rábólintottak arra, hogy az Incitato Fortyogó Kft. ellen indítandó perben a tulajdonos, a városháza érdekeit Eckstein-Kovács Péter kolozsvári ügyvéd, az RMDSZ egykori szenátora, volt elnöki tanácsadó képviselje. Bokor Tibor polgármester előterjesztését a legutóbbi tanácsülésen fogadták el.