Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

„Székelybacilus” a Szent Anna-tóban

2019. május 8., szerda, Magazin

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mikrobiológusai a Szent Anna-krátertóból a tudományra nézve új baktériumnemzetséget izoláltak és írtak le Siculibacillus lacustris néven, meghatározva annak teljes génállományát – írja sajtóközleményében a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

  • A Siculibacillus lacustris rozettákat formáló sejtjei fénymikroszkópos fáziskontraszt-felvételen, százszoros na­gyításon. Fotó: dr. Felföldi Tamás
    A Siculibacillus lacustris rozettákat formáló sejtjei fénymikroszkópos fáziskontraszt-felvételen, százszoros na­gyításon. Fotó: dr. Felföldi Tamás

A Sapientia EMTE csíkszeredai Biomérnöki Tanszékén a mikrobiológiai kutatásokba bevont hallgatók több, a tudomány számára eddig ismeretlen új baktériumnemzetséget, illetve -fajt tenyésztettek ki és azonosítottak DNS-vizsgálatok alapján dr. Máthé István oktató vezetésével. A krátertóból most előkerült új nemzetség leírásához szükséges széleskörű biokémiai, molekuláris biológiai vizsgálatokat dr. Felföldi Tamás (ELTE – Budapest) mikrobiológus irányította, az eredményeket pedig a szakterület egyik vezető tudományos folyóiratában közölték.

Az új baktérium latin elnevezésében a Siculibacillus arra utal, hogy a pálcika alakú baktériumot, azaz bacilust Székelyföldről izolálták, a lacustris szó pedig a tavi eredetre vonatkozik. Érdekesség, hogy a baktériumsejtek különleges csoportokat, úgynevezett rozettákat képesek formálni, amelyek átlagosan 5–25 sejt által alkotott csillagszerű szerkezetet jelentenek.

„Újdonságnak számít, hogy meghatároztuk a baktériumtörzs teljes génállományát, amely elsőként történt meg Romániában izolált, újként leírt baktériumfaj esetében. A genetikai adatokat úgynevezett génbankokba, míg a baktériumtörzset nemzetközi (német és japán) törzsgyűjteményekbe helyeztük el, így mindezek a legszélesebb tudományos közösség számára elérhetőek további vizsgálatok számára. A Szent Anna-tóból kutatócsoportunk által a tavalyi évben újként leírt Rhizobium aquaticum baktériumfajhoz hasonlóan a Siculibacillus lacustris baktérium is sokféle szerves anyag lebontására képes, így minden bizonnyal szerepet játszik a krátertó tápanyag-körforgalmában, részt vesz a tóban lévő szerves anyagok szervetlen anyagokká való lebontásában (ún. mineralizációjában)” – írja a sajtóközlemény.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 212
szavazógép
2019-05-08: Magazin - :

Egységesen mutatkozik be Székelyföld (V. Székely Fesztivál Budapesten)

Az egykori Udvarhelyszék, Székelyföld történelmi központjának települései lesznek a díszvendégei az idei Székely Fesztiválnak, amelyet a hétvégén rendeznek meg a budapesti Millenáris Parkban, ahol péntektől vasárnapig kulturális programokkal, székely ételekkel, italokkal, kézműves termékekkel várják a látogatókat. Mindennap egy-egy megye – Maros, Hargita, Kovászna – mutatja be kulturális értékeit a Millenáris Park több helyszínén.
2019-05-08: Magazin - :

Baki a Trónok harcában

Poénnal válaszolt az HBO a Trónok harca legutóbbi epizódjában elkövetett hatalmas bakira, amelyre sasszemű nézők hívták fel a figyelmet: hétfőre a középkort idéző díszletben felejtett modern kávéspohár képével telt meg az internet.