Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Böjte atya árvái a pápánál

2019. május 10., péntek, Magazin

A dévai Szent Ferenc Alapítvány által segített harminc lány és fiú vett részt Ferenc pápának a Szent Péter téren tartott szerdai általános audienciáján Böjte Csaba atya vezetésével, aki azt kérte a pápától, nyilvánítsa egyházi ünnepnapnak a június elsejei gyermeknapot, amikor idén az egyházfő éppen Csíksomlyón lesz.

Ferenc pápa az általános audiencia végén külön találkozott a Böjte atya vezette zarándokcsoporttal. Kezet fogott a gyermekekkel és fiatalokkal, áldását adta rájuk, és közös fotó is készült a pápával és a dévai gyermekekkel. A dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekmentő szolgálat eddig mintegy hatezer gyermeket karolt fel. Jelenleg 2300 gyermeket lát el: közülük csak harmincan tudtak elutazni a Vatikánba, a többiek fényképével tablót készítettek, amelyet átadtak Ferenc pápának.

Böjte Csaba ferences szerzetes elmondta, a vatikáni zarándoklattal az egyházfő május 31. és június 2. közötti romániai látogatásának jelentőségét akarta kiemelni, amelynek során Ferenc pápa június elsején Csíksomlyón mutat be misét. A ferences szerzetes megjegyezte, Ferenc pápa azt hirdeti, hogy az egyháznak ki kell lépnie a világ és a társadalom peremére, mivel itt sok értékes ember található. „Én pedig éppen azt akartam megmutatni neki, milyen csodálatos fiúkat és lányokat sikerül segíteni” – hangsúlyozta Böjte atya. Hozzátette, reméli, Ferenc pápa Csíksomlyón mond értük egy fohászt.

Böjte Csaba azt kezdeményezte, Ferenc pápa szenteljen egyházi ünnepet a gyermekeknek. Javaslata szerint ez a búcsúnap éppen június elseje lehetne, amelyre egyébként is a gyermeknap esik. Úgy vélte, ezentúl a gyermeknapot ne csak a világiak ünnepeljék meg, hanem a templomokban a Gyermek Jézust és a gyermekeket együtt köszöntsék fel. A gyermekek gyakran kimaradnak az egyházból – érvelt. Kérése után várakozással várja Ferenc pápa Csíksomlyón mondandó beszédét, hátha az egyházfő a gyermekek ünnepét éppen ott fogja bejelenteni.

„Nagy dolog Ferenc pápa látogatása nálunk, mert egy asztalhoz tudunk ülni erdélyi magyarok, Kárpát-medencei magyarok, moldvai csángók és románok is, és ha együtt tudunk imádkozni, akkor együtt is tudunk megmaradni” – jelentette ki Böjte Csaba.

Az audiencián részt vett Kovács Gergely okleveles posztulátor, a magyarországi Mindszenty Alapítvány képviselője, a bíboros boldoggá avatási eljárásának helyettes posztulátora. Elmondta, hogy Esztergom és Csehimindszent közös ajándékaként átadták Ferenc pápának Mindszenty bíboros esztergomi szobrának kisebb másolatát, valamint egy ereklyés követ is. „Amikor a pápának elmondtuk, hogy a magyar egyház és a magyar nép mennyire várja Mindszenty bíboros boldoggá avatását, a pápa azt mondta, a bíboros mártír volt” – számolt be Kovács Gergely.

Mindszenty József halálának évfordulóján, csütörtökön misét mutattak be a vértanú Szent Istvánról elnevezett Santo Stefano Rotondo római körtemplomban. A szertartást Angelo Amato bíboros, a vatikáni szentté avatási kongregáció nyugalmazott prefektusa celebrálta. A misén a dévai Szent Ferenc alapítvány gyermekkórusa énekelt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2019-05-10: Sport - :

Negyedik bajnoki címéért játszik a Sepsi-SIC (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)

Idei hatodik, összességében a huszonhatodik egymás elleni mérkőzésére készül ma a bajnoki címvédő Sepsi-SIC és az ezüstérmes Szatmárnémeti VSK csapata, hiszen 19 órától a Sepsi Arénában rendezik meg a 2018–2019-es női kosárlabda Nemzeti Liga döntőjének első meccsét. Az egyik fél három győzelméig tartó párharc második sepsiszentgyörgyi találkozóját vasárnap este héttől játsszák az együttesek.
2019-05-10: Magazin - :

Gondot okoz a nyárfaszösz

Súlyos problémákat okoz a nyárfákról és fűzfákról hulló szösz Pekingben és Kína északi területein tavasszal, amit a város vezetése különböző intézkedésekkel próbál orvosolni – derül ki a CGTN kínai nemzetközi televízió híroldalán megjelent cikkből.