Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Készülnek a Bolyai Nyári Akadémiára

2019. május 11., szombat, Közélet

A tapasztalati úton szerzett tudás, a tapasztalati oktatás átfogó témájával hirdette meg a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége az idei Bolyai Nyári Akadémiát (BNYA).

A júliusi tanfolyamokat tíz helyszínen huszonhat csoportban szervezik és több, mint hatszáz pedagógus képzését biztosítják. A tanítók, óvónők és különböző szakos tanárok számára meghirdetett BNYA három hetében szó lesz a tapasztalati tanulás lehetőségeiről kisgyermekkorban, a szakoktatásban, valamint a hitoktatásban, előadásokat tartanak az élménypedagógiáról, a személyiségfejlesztésről a tapasztalati tanulás által, a népi kultúra szerepéről a tapasztalati oktatásban, az idegen nyelvek oktatásáról, a pedagógusok digitális ismereteinek szükségességéről. A képzéssorozat megnyitóját július 15-én tartják Csíkszeredában, jelentkezni június 14-ig lehet az rmpsz.ro internetes felületen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2019-05-11: Közélet - Gazda József:

Az alkotó pihen, a mű marad (Búcsú Köllő Margittól)

Ismét szegényebbek lettünk. Elment Köllő Margit is… Hogy mit vesztettünk, fel sem tudjuk mérni. Most, ahogy felidézem lélek-gazdag művészetét, egy 2006-os munkáját látom magam előtt, amelyet az egyetlen róla megjelent kis könyvében ő maga is első helyre tett. Színek fátyolfoltjai alá és közé beékelt, onnan elővillanó betűkkel – így vált az műalkotássá is – ráírta, ráálmodta, megvallotta küldetését, legfőbb vágyait.
2019-05-11: Közélet - Nagy D. István:

Szentekről, idiótákról és vétkezőkről lazán és magyarul

Aki teozófiai, netán teológiai előadásra számított, csalódnia kellett, ha csütörtök délután betért a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházba, ahol egy rendhagyó, de nem egyedi témájú kiadvány, a Nick Page angol szerző tollából született, A kereszténység majdnem tévedhetetlen története című könyv fordításával ismerkedhettek az érdeklődők. A fordítást végző sepsiszentgyörgyi születésű, jelenleg Kolozsváron élő Jakab-Benke Nándor filmkritikus, filmesztéta beszélgetőtársával, Kiss Bence rádiós műsorvezetővel alaposan körbejárta a csipkelődő, laza stílusban, de nem sértő szándékkal írt, elsősorban történelmi ismeretterjesztő művet és annak tíz hónapnyi munka után nyomdakésszé alakult magyar változatát.