Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megtérítik a biztosítások összegének egy részét

2019. május 14., kedd, Gazdakör

A változó éghajlat miatt az utóbbi időben jelentkező szokatlan időjárási jelenségek – jégesők, árvizek – okán Adrian Chesnoiu, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség vezérigazgatója felhívja a mezőgazdászok figyelmét, hogy uniós vidékfejlesztési pénzből, a 17.1-es intézkedés keretében visszatérítést kérhetnek a biztosítási díjak egy részére. Az igazgató azt szorgalmazza, hogy országos szinten minél többen éljenek a lehetőséggel.

  • Jégeső pusztított Felsőháromszéken – biztosítás hiányában nem lesz kártérítés. Fotó: Vass Rezső falugazdász
    Jégeső pusztított Felsőháromszéken – biztosítás hiányában nem lesz kártérítés. Fotó: Vass Rezső falugazdász

A 17.1-es intézkedés általános feltételeiről és a benyújtott pályázatok helyzetéről Cătălina Savint, a megyei vidékfejlesztési hivatal vezetőjét kérdeztük. Az igazgatónő pénteki adatai szerint országos szinten mindössze három pályázatot tettek le, csekély 5500 euró értékben. Az intézkedés április 1-jétől pályázható, és a Biztosítási díj növénykultúrák és állatok biztosítására nevet viseli. A pályázható összeg 42,8 millió euró, a kiírásra a pályázatokat november 30-ig lehet feltölteni az ügynökség számítógépes rendszerébe.

Az igazgatónő elmondása szerint a mostani első kiírás a tavaszi kultúrák biztosításának támogatását célozza, s ezt az év vége felé újabb kiírás fogja követni az őszi kultúrák biztosítására. Az intézkedés lényege, hogy a biztosítótársaságoknak kifizetett díjak egy részét az ügynökség sikeres pályázás estén megtéríti a pályázónak. Feltétel, hogy a pályázónak valamely biztosítótársasággal teljes gazdaságát vagy valamely kultúrájának összes területét, illetve állatait be kell biztosítsania szárazság, forróság, árvizek, jégverés, korai vagy kései fagyok, vihar, nagy erősségű záporok, hosszan tartó túlzott csapadék, valamint a karanténlistán szereplő növény-és állatbetegségek okozta károk ellen.

Az igazgatónő elmondása szerint az intézkedésre magánszemélyek és jogi személyiséggel rendelkező termelők egyaránt pályázhatnak. Azon növénykultúráknál, amelyeket többször is betakarítanak egy év alatt (pl. többszöri kaszálás, többrendbeli szedés), a biztosítási szerződésnek minden egyes betakarításra érvényesnek kell lennie. Az igényelhető támogatás, illetve a visszatérítés aránya a biztosítást kötő gazdaság nagyságától, SO-euró értékétől függ. A biztosítótársaságnak kifizetett összeg 70 százalékát fizetik vissza a kisgazdaságoknak (11 999 euró SO-érték alatt). Nagyobb, 12 000 SO-eurót meghaladó gazdaságok esetében a biztosítási összeg 55 százalékát térítik vissza.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1911
szavazógép
2019-05-14: Gazdakör - Bokor Gábor:

Nem csökken a tej felvásárlási ára

A Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke, Ötvös Mózes és az egyesület alelnöke, Jákó Tibor tegnap újból a Covalact által tervezett tejárcsökkentés elkerülésének érdekében tárgyalt a tejgyár vezetőségével, a francia tulajdonos megbízottjával.
2019-05-14: Gazdakör - Incze Péter:

A vidékfejlesztési alapok több mint felét lehívták

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség a napokban tette közzé a vidékfejlesztési terv pályázható összegeinek lehívási arányára vonatkozó adatokat. Az uniós jóváhagyás szerint a 2014 és 2020 közötti vidékfejlesztési  tervben összesen 9,472 milliárd euróra lehet pályázni, ebből 8,125 milliárd az uniós költségvetésből, vidékfejlesztési alapokból származik, amihez a román állam költségvetéséből 1,347 milliárd eurót kell hozzátenni.