Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A vidékfejlesztési alapok több mint felét lehívták

2019. május 14., kedd, Gazdakör

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség a napokban tette közzé a vidékfejlesztési terv pályázható összegeinek lehívási arányára vonatkozó adatokat. Az uniós jóváhagyás szerint a 2014 és 2020 közötti vidékfejlesztési  tervben összesen 9,472 milliárd euróra lehet pályázni, ebből 8,125 milliárd az uniós költségvetésből, vidékfejlesztési alapokból származik, amihez a román állam költségvetéséből 1,347 milliárd eurót kell hozzátenni.

Adrian Chesnoiu ügynökségi vezérigazgató tájékoztatása szerint az általa vezetett ügynökség 2017-től mostanáig több mint 4,4 milliárd eurót hívott le és fizetett ki a sikeres pályázóknak, illetve ekkora összeget térített meg az unió az elszámolások eredményeként. A vezérigazgató szerint, ha a pályázás ilyen jó ütemben folytatódik, sikerülhet felhasználni a teljes vidékfejlesztési keretösszeget. Az ügynökség azt szeretné elérni, hogy a megkötött szerződéseket 2021 végéig teljes értékben ki tudják fizetni, megőrizve a következő hétéves ciklus vidékfejlesztésre szánt alapjait.

A mostani (2014–2020 közötti időszakra vonatkozó) vidékfejlesztési programra az ország 2015-ben kötött kifizetési szerződést az unióval. A 2016-os év nem hozott látványos eredményt, ezt inkább stagnálási évnek nevezte a vezérigazgató, akkor mindössze 363 millió értékben sikerült pályázati szerződéseket kötni és kifizetni. 2017-ben a dolgok felgyorsultak, szinte minden intézkedés pályázhatóságát megnyitották, jelenleg pedig ott tartanak, hogy szinte az összes vidékfejlesztési pályázat kiírásra került.

Az ügynökséghez eddig 57 649 pályázatot nyújtottak be, több mint 9 milliárd euró értékben. Az elbírálások és az eddigi országos válogatás és rangsorolás eredményeként 34 804 pályázatot minősítettek kifizethetőnek, s kötöttek szerződést a sikeres pályázókkal. Ezeknek összértéke meghaladja a 4,62 milliárd eurót. A legtöbb pályázatot – közel 17 ezret – a 6.3-as intézkedésnél, a kisgazdaságok 15 ezer eurós támogatásánál tették le (összesen 255 millió euró értékben). A fiatal gazdák is nagyon aktívak voltak, az ügynökséghez 14 és fél ezer 41 év alatti gazdálkodó tette le a pályázatát a 40 vagy 50 ezer eurós támogatásra, a pályázatok összértéke több mint 582 millió euró. Az ügynökség eddig 4,43 milliárd eurót fizetett ki a sikeres pályázóknak, gyakorlatilag a teljes vidékfejlesztési alap több mint felét sikerült felhasználni.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1911
szavazógép
2019-05-14: Gazdakör - Incze Péter:

Megtérítik a biztosítások összegének egy részét

A változó éghajlat miatt az utóbbi időben jelentkező szokatlan időjárási jelenségek – jégesők, árvizek – okán Adrian Chesnoiu, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség vezérigazgatója felhívja a mezőgazdászok figyelmét, hogy uniós vidékfejlesztési pénzből, a 17.1-es intézkedés keretében visszatérítést kérhetnek a biztosítási díjak egy részére. Az igazgató azt szorgalmazza, hogy országos szinten minél többen éljenek a lehetőséggel.
2019-05-14: Gazdakör - Bokor Gábor:

Növelnék a paradicsomtermesztés támogatását

A Viața Satului mezőgazdasági műsor vendége volt Liviu Dragnea SZDP-elnök. A lehetőséget kihasználva Dragnea fontos bejelentéseket tett, többek között azt is, hogy emelik a fóliasátorban termelt paradicsom jelenlegi 3000 eurós támogatását. A pártelnök végezni szeretne az importőrök  maffiájával, a cél, hogy minél kevesebb importzöldség kerüljön a hazai piacra, és ezért a paradicsomtermesztés támogatását négyezer, illetve hatezer euróra fogják emelni – mondta.