Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kőrösi Csoma Sándor anyanyelvi vetélkedőJól szerepeltek a háromszéki csapatok

2019. május 14., kedd, Közélet

A negyedik osztályosok Benedek Elekre emlékeztek, a gimnáziumi és középiskolás diákoknak Sütő András munkásságát kellett idézniük a hét végén tartott Kőrösi Csoma Sándor Vetélkedő országos döntőjén. Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége által 27. alkalommal szervezett Magyar Nyelv Napjai Nagyenyeden rendezvénysorozat részeként rendezett versenyen tíz háromszéki csapat vett részt, közülük kilenc díjat, illetve dicséretet kapott.

  • Előtérben a kovásznai győztes csapat. Forrás: AESZ
    Előtérben a kovásznai győztes csapat. Forrás: AESZ

A rendezvény a Bethlen Gábor Kollégium dísztermében tartott pénteki ünnepélyes megnyitóval kezdődött, ahol a felszólalók méltatták az anyanyelvápolók szövetségének kitartó és értékmentő munkáját, ezt követően Péntek János kolozsvári nyelvészpro­fesszor, az AESZ elnöke és Farmati Anna, a kolozsvári Georgius Aranka Társaság elnöke aláírta a két szervezet közötti együttműködési megállapodást, majd átadták a szövetség díjait. Idén a  nagyenyedi Bethlen Gábor Alapítvány kapta a Sütő András Nyelvőrzés Díjat a Bethlen Gábor Kollégium diákjainak anyanyelvükben való megmaradásáért és gyarapodásáért kifejtett következetes és hatékony tevékenységéért, a kitüntetést Péntek János, az AESZ elnöke és Ördög-Gyárfás Lajos ügyvezető elnök adta át. A Tüzes Bálint-díjat Kaszta Tamásnak, a nagybányai Németh László Elméleti Líceum tanulójának ítélték az Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Versenyen elért kiemelkedő eredményeiért, az anyanyelv iránt tanúsított érdeklődéséért, a magyar nyelv igényes szóbeli és írásbeli használatáért.

A háromszékiek eredményei: a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum középiskolás csapata első helyezést ért el, ugyanebben a korosztályban a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum három diákja a harmadik helyen fejezte be a versenyt és a Székely Mikó Kollégium csapata dicsérettel tért haza. Az V–VIII. osztályban is eredményesek voltak a Kőrösi Csoma Sándor Líceum tanulói, akik második díjat kaptak, a Székely Mikó Kollégium a harmadik legjobb pontszámot érte el, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum versenyzőit dicsérettel méltatta a zsűri. A negyedikeseknél a Napsugár különdíját érdemelte ki a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskola és a Székely Mikó Kollégium csapata, dicséretben részesült a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola három diákja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2019-05-14: Belföld - :

Bejutási küszöb alatt az RMDSZ (Ep-választások)

Jelentősen megnőtt Romániában azon választók aránya, akik biztosra ígérik, hogy leadják szavazatukat az európai parlamenti (EP-) választáson – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból, amely az RMDSZ támogatottságát az ötszázalékos bejutási küszöb alatt méri.
2019-05-14: Közélet - Iochom István:

Középpontban természeti értékeink (A Büdös-hegy napja)

A Vinca Minor Egyesület, a Csomád-Bálványos Natura 2000 terület gondnoksága a megyei tanfelügyelőséggel partnerségben tizedik alkalommal szervezte meg a Tanulj és szórakozz a Büdös-hegy napján nevű rendezvényét Bálványosfürdőn és a Szent Anna-tónál szombaton. Az egész napos találkozó célja idén is a Csomád-Bálványos védett terület természeti értékeire való figyelemfelhívás alternatív tantárgyversenyek, játékos gyermekprogramok, izgalmas vetélkedők révén.