Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A Büdös-hegy napjaKözéppontban természeti értékeink

2019. május 14., kedd, Közélet

A Vinca Minor Egyesület, a Csomád-Bálványos Natura 2000 terület gondnoksága a megyei tanfelügyelőséggel partnerségben tizedik alkalommal szervezte meg a Tanulj és szórakozz a Büdös-hegy napján nevű rendezvényét Bálványosfürdőn és a Szent Anna-tónál szombaton. Az egész napos találkozó célja idén is a Csomád-Bálványos védett terület természeti értékeire való figyelemfelhívás alternatív tantárgyversenyek, játékos gyermekprogramok, izgalmas vetélkedők révén.

  • Fotó: Facebook / Vinca Minor
    Fotó: Facebook / Vinca Minor

A délelőtti programoknak a Bálványos Resort négycsillagos szálloda egyik konferenciaterme adott otthont, ahol alternatív tantárgyversenyeken négy témában szálltak versenybe a résztvevők. A Tűzhányók bűvöletében vetélkedőt a zabolai Varga Éva tanárnő tartotta, a Tündérkerti vigadalom programszervezője Nagy Réka zágoni tanárnő volt. A Zöld Székelyföld Egyesület idén Hangyasuli Fajkvíz-programjával volt jelen, míg Majos Andrea és Gaál Zsuzsa tanárnő Büdös-hegy Ki mit tud? vetélkedőt tartott. Az ebédre a Vinca Minor lelkes önkéntes csapata több mint 450 szendviccsel és zsíros kenyérrel készült.

Az előző évektől eltérően ezúttal a délutáni programokat nem Bálványosfürdőn, hanem a Szent Anna-tó környékén szervezték meg, ahol a Vinca Minor Egyesület két partnere a lázárfalvi Szent Anna Közbirtokosság és a Pro Szent Anna Egyesület volt. A medvék gyakori jelenléte miatt a helyszínt a lázárfalvi Vihar Egyesület munkatársai biztosították. A Nagy-Csomád ikerkráterében Kövér Sándor testnevelő tanár vezetésével tájékozódási futást szerveztek, Szmolka Péter erdő- és vadgazda-mérnök erdészeti túrán kalauzolta a kíváncsi gyermekeket, Zoltán Sándor, a László Kálmán Gombászegyesület munkatársa gombás túrát tartott, míg Miklós Réka biológus faismereti túrát szervezett. A Háromszéki Hegyimentő Szolgálat Tulit Zsombor vezetésével a hegyi túrázás és az elsősegélynyújtás alapjait ismertette, de a terepi tűzgyújtás és a terepi menedéképítés fortélyait is bemutatták a résztvevőknek. A lázárfalvi közbirtokosság munkatársai a Mohos tőzeglápban vezettek hasznos és érdekes túrát a résztvevő gyermekeknek.

Para Zoltán, a Vinca Minor Egyesület elnöke elmondta: a rendezvényen több mint száznegyvenen vettek részt, köztük mintegy száz általános iskolás. A részt vevő csapatok a megye nyolc iskolájából – Zágonból, Zaboláról, Torjáról, Sepsibükszádról, Maksáról, Uzonból, valamint a megyeszékhelyi sportiskolából és a Gödri Ferenc-iskolából – érkeztek. Ez is igazolja az esemény népszerűségét és sikerét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1226
szavazógép
2019-05-14: Közélet - Fekete Réka:

Jól szerepeltek a háromszéki csapatok (Kőrösi Csoma Sándor anyanyelvi vetélkedő)

A negyedik osztályosok Benedek Elekre emlékeztek, a gimnáziumi és középiskolás diákoknak Sütő András munkásságát kellett idézniük a hét végén tartott Kőrösi Csoma Sándor Vetélkedő országos döntőjén. Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége által 27. alkalommal szervezett Magyar Nyelv Napjai Nagyenyeden rendezvénysorozat részeként rendezett versenyen tíz háromszéki csapat vett részt, közülük kilenc díjat, illetve dicséretet kapott.
2019-05-14: Jegyzet - Pálmai Tamás:

A vezető jelleme (Békési levelek)

Robert J. Tamásy könyvet írt erről. Ebben azt mondja, hogy „a jó vezetők elvégeztetik a dolgokat, vagy motiválnak másokat erre. Vannak irányítók, akik utasításokat adnak beosztottjaiknak. Mások jól tudják delegálni a hatalmat és a felelősséget. És vannak, akik maguk is szeretnek belefolyni, részt venni a folyamatokban.” Ám bármelyikük esetében igaz: ha vezetőket választunk, azt keressük, akik méltóknak bizonyulnak a követésre, és nemes, acélos a jellemük.