Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Békési levelekA vezető jelleme

2019. május 14., kedd, Jegyzet
Pálmai Tamás

Robert J. Tamásy könyvet írt erről. Ebben azt mondja, hogy „a jó vezetők elvégeztetik a dolgokat, vagy motiválnak másokat erre. Vannak irányítók, akik utasításokat adnak beosztottjaiknak. Mások jól tudják delegálni a hatalmat és a felelősséget. És vannak, akik maguk is szeretnek belefolyni, részt venni a folyamatokban.” Ám bármelyikük esetében igaz: ha vezetőket választunk, azt keressük, akik méltóknak bizonyulnak a követésre, és nemes, acélos a jellemük.

De mi is a jellem? A bölcs könyvek szerint általános értelemben az illető gondolkodását, viselkedését, tetteit meghatározó, örökölt vagy szerzett jegyek összessége. Erkölcsi értelemben a maradandó jó tulajdonságok összessége (erények), melyek szilárdságot, következetességet és megbízhatóságot adnak. A természetes erkölcsi törvényen alapszik a pogány, Krisztus követésén a keresztény jellem. Nevelésük a szereteten alapuló erkölcsi tanítás feladata, melyet kisgyermek-korban kell megkezdeni. A jellem ellentéte a jellemtelenség, mely tulajdonság állhatatlanná és kiállhatatlanná tesz, gyengít és kizár az erkölcsi rendből. És hány ilyen vezetőt látunk ma sajnos helyi, országos és világviszonylatban is!

A jó vezetők értékelik a bölcsességet. A mai modern technológia csaknem korlátlan hozzáférést biztosít az információhoz, mely a tudást jelenti. Ám bölcsességet nem tud adni. Ezt csak úgy lehet megszerezni, ha helyesen alkalmazzuk az ismereteinket. A jó vezetők a megbízható tanácsadók javaslataira támaszkodnak. Mert egy problémának sok megoldása lehet, de egy jó vezető nem átall döntései előtt tanácsot kérni.

És a jó vezetők alázatosak is. Ma, amikor a hangos, rámenős, szókimondó emberek kapják a figyelmet, mégis van valami nagyon is tetsző azokban, akik nem magukat helyezik előtérbe, hanem feladatukat. A jó vezetők megfontoltak és így is beszélnek. Mert leírt vagy kimondott szavaink felemelhetnek vagy lerombolhatnak. A vezetők megválogatják szavaikat, hogy hatásosak legyenek, de ne is bántsanak. De tudnunk kell azt is, hogy: „az igaz ember ajka kedvesen tud szólni, a bűnösök szája pedig csak álnokul” (Példabeszédek könyve 10,32).

Európai uniós választás előtt állunk, mely talán az egyik legsorsdöntőbb e mérlegelésünk történetében. Most erre kell koncentrálnunk, mert döntésünk nemcsak minket érint itt, Békésen, hanem egész országunk, nemzetünk, Európa, sőt, az egész világ további sorsára is kihat. Karizmatikus vezetőnk van. Aki messze tekintő perspektívában látja sorsunkat, akit sokan tisztelnek és szeretnek, de sokan rettenetesen utálnak is, épp, mert olyan a jelleme, az intellektusa, a vezetői habitusa, a szókimondása, hogy már régen nem csak Magyarország szintjén hat politikája, hanem világszerte. Kis állam és kis nemzet vagyunk, de a vezetőnk „merjünk nagyok lenni” hozzáállása következtében mindenhol tudnak rólunk, ismernek. Kikerülhetetlen tényező lettünk így a világpolitikában.

Viselkedjünk mi is így tehát. Szavazzunk mindannyian, s jól lehetőleg. Okosan és jellemesen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 579
szavazógép
2019-05-14: Közélet - Iochom István:

Középpontban természeti értékeink (A Büdös-hegy napja)

A Vinca Minor Egyesület, a Csomád-Bálványos Natura 2000 terület gondnoksága a megyei tanfelügyelőséggel partnerségben tizedik alkalommal szervezte meg a Tanulj és szórakozz a Büdös-hegy napján nevű rendezvényét Bálványosfürdőn és a Szent Anna-tónál szombaton. Az egész napos találkozó célja idén is a Csomád-Bálványos védett terület természeti értékeire való figyelemfelhívás alternatív tantárgyversenyek, játékos gyermekprogramok, izgalmas vetélkedők révén.
2019-05-14: Közélet - Nagy D. István:

Át kellett szabni az árakat (Utcajavítás és óvodakorszerűsítés)

Hat sepsiszentgyörgyi utca korszerűsítési, illetve négy óvoda és két iskola hőszigetelési, építkezési munkálatainak költségeit, vagy azok becsült értékeit volt kénytelen újraszámolni Sepsiszentgyörgy önkormányzata a múlt év végén hatályba lépett adóügyi sürgősségi kormányrendelet következményeként. Az említett jogszabály vezette be egyebek mellett az építőiparban alkalmazandó háromezer lejes bruttó minimálbért, ami befolyásolja a korábban már megkötött megállapodásokat. A városi képviselő-testület pénteken hagyta jóvá a szerződések újraszámolt értékeit.