Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Utcajavítás és óvodakorszerűsítésÁt kellett szabni az árakat

2019. május 14., kedd, Közélet

Hat sepsiszentgyörgyi utca korszerűsítési, illetve négy óvoda és két iskola hőszigetelési, építkezési munkálatainak költségeit, vagy azok becsült értékeit volt kénytelen újraszámolni Sepsiszentgyörgy önkormányzata a múlt év végén hatályba lépett adóügyi sürgősségi kormányrendelet következményeként. Az említett jogszabály vezette be egyebek mellett az építőiparban alkalmazandó háromezer lejes bruttó minimálbért, ami befolyásolja a korábban már megkötött megállapodásokat. A városi képviselő-testület pénteken hagyta jóvá a szerződések újraszámolt értékeit.

  • Aszfaltoznak a Váradi József utcában. Fotó: Albert Levente
    Aszfaltoznak a Váradi József utcában. Fotó: Albert Levente

A már folyamatban lévő munkálatok esetében – így a László Ferenc, a Sas, valamint a Váradi József utcában – a kiadásokat a kivitelezőkkel való egyeztetés után az összérték kevesebb mint tíz százalékával növelték meg, ezáltal ugyanis elkerülik, hogy új közbeszerzési eljárást kelljen kiírni – mondta el érdeklődésünkre Tóth-Birtan Csaba alpolgármester.

Az elöljáró egyébként a testületi ülésen azt is jelezte, hogy a Sas és Váradi József utca korszerűsítése a befejezéshez közeledik, előbbi esetében már leöntötték az első rend aszfaltréteget, tegnap a Váradi József utcában is zajlott az aszfaltozás. A László Ferenc utcát illetően az alpolgármester nagyjából egy hónapra becsülte a munkálatok befejezéséig hátralévő időt. A további három utca esetében – a Vasile Goldiș, Kökényes, Andrei Șaguna – egyelőre csak becsült költségekről lehet beszélni, mivel leszerződött, de el nem kezdett munkálatokról van szó. Az alpolgármester szerint az Andrei Șaguna utcában ezen a héten elkezdik a közművesítési munkálatokat. Tóth-Birtan Csaba elmondta, a most jóváhagyott költségmódosításokat újabbak is követik, több leszerződött, vagy közbeszerzés alatt álló utcajavítás esetében az egyeztetést még nem zárták le a kivitelezőkkel.

Az említett 114-es számú – egyebek mellett a kapzsisági adót is bevezető – kormányrendelet előírásai a városi tanintézetekkel kapcsolatos beruházásokat is érintik. Amint azt a testületi ülésen Sztakics Éva alpolgármester elmondta: a Gulliver, az Árvácska és a Kőrösi Csoma Sándor óvoda épületei esetében az energiahatékonyság javítását célzó beruházások (hőszigetelést, nyílászárók cseréjét, fűtésrendszer korszerűsítését célzó munkálatok) értékén kénytelenek módosítani. Az iskolák közül a Plugor Sándor Művészeti Líceum, valamint a Gödri Ferenc Általános Iskola esetében kellett hasonló költségváltoztatást elvégezni.

Ugyanazon rendelkezés az Orbán Balázs utcai régi óvodaépület bontását és az új óvoda építését, illetve a Szépmezőn létrehozandó óvoda munkálatait is befolyásolja, akárcsak a leendő Borvíz utcai intézményét is, amihez még csak a megvalósíthatósági tanulmány készült el. Sztakics Éva szerint a megnövekedett költségek 20 és 300 ezer lej közötti többletterhet jelentenek a városnak, a hőszigetelési munkálatok esetében – amelynek költségeit uniós forrásokból fedezi az önkormányzat – ezeket el nem számolható kiadásokként kellett beépíteni a költségvetésekbe.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2019-05-14: Jegyzet - Pálmai Tamás:

A vezető jelleme (Békési levelek)

Robert J. Tamásy könyvet írt erről. Ebben azt mondja, hogy „a jó vezetők elvégeztetik a dolgokat, vagy motiválnak másokat erre. Vannak irányítók, akik utasításokat adnak beosztottjaiknak. Mások jól tudják delegálni a hatalmat és a felelősséget. És vannak, akik maguk is szeretnek belefolyni, részt venni a folyamatokban.” Ám bármelyikük esetében igaz: ha vezetőket választunk, azt keressük, akik méltóknak bizonyulnak a követésre, és nemes, acélos a jellemük.
2019-05-14: Közélet - Szekeres Attila:

Alapfokon pert nyert a főfogyasztóvédő (Diacon áthelyezése)

Alapfokon pert nyert a Kovászna Megyei Törvényszéken az áthelyezését megfellebbező Gheorghe-Mircea Diacon főfogyasztóvédő.