Veszprémi erdészek Háromszéken

2019. május 14., kedd, Közélet

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. harminchárom munkatársa látogatott Ugron Ákos Gábor erdőmérnök, a Zrt. vezérigazgatója, a Földművelésügyi Minisztérium volt helyettes államtitkára vezetésével Háromszékremúlt csütörtökön és pénteken. Az erdészek Kisgyörgy Zoltán geológus, lapunk főmunkatársa idegenvezetésével járták be térségünket. A rövid munkalátogatást elsősorban szakmai kérdések uralták, de kirándulásból sem volt hiány.

  • Veszprémi vendégek az ezeréves határnál. A szerző felvétele
    Veszprémi vendégek az ezeréves határnál. A szerző felvétele

Első nap Szmolka Péter erdő- és vadgazda mérnök vezetésével a Zsombor-patak megállójánál egy fenyvesben a szálalást, a gépi fakitermelést mutatták be a vendégeknek, gépekkel vágták és hordták ki a fát, de kézi munkaerővel is be kellett segíteniük. Ezután megnézték a Szent Anna-tavat és környékét, a Mohos-lápot, majd Bálványosfürdőn az Apor lányok feredőjét. Az Istvána Panzióban elfogasztott ebéd után a veszprémiek Kézdivásárhely egyedi főterével, épített örökségével ismerkedtek meg. Visszaérkezve sepsiszentgyörgyi szálláshelyükre a Székelyföldi Vadászati Múzeumot tekintették meg.

Pénteken a berecki magánerdészetet keresték fel. Dimény György erdőmérnök, a magánerdészet vezetője és munkatársai először az ozsdolai Orbaiszék 1. számú csemetekertet mutatták be veszprémi kollégáiknak, majd Vrancea megyébe mentek, ahol Pál István, az ozsdolai Láros Közbirtokosság elnöke az ezeréves történelmi határon azt is elmondta, hogy az 1968-as megyésítéssel több mint négyezer hektár erdőt raboltak el Ozsdolától, Gelencétől és Berecktől, s csatoltak át a két szomszédos megyéhez, Vranceahoz és Bákóhoz, s beszámolt arról is, hogy a román állam per útján vissza akarja államosítani az ozsdolaiak 2571 hektáros erdőjussát.

Ozsdoláról a vendégek és vendéglátói Bereckbe utaztak, ahol a Gábor Áron Emlékházat nézték meg és ahol finom ebéddel várták őket. Délután Bereckből a vendégek visszautaztak Sepsiszentgyörgyre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1234
szavazógép
2019-05-14: Közélet - Szekeres Attila:

Alapfokon pert nyert a főfogyasztóvédő (Diacon áthelyezése)

Alapfokon pert nyert a Kovászna Megyei Törvényszéken az áthelyezését megfellebbező Gheorghe-Mircea Diacon főfogyasztóvédő.
2019-05-14: Közélet - :

Jogosítvány nélkül, ittasan

Ittasan kaptak el egy gépkocsivezetői jogosítvánnyal nem rendelkező 26 éves fiatalembert Nagybaconban, vezetés közben.